Punainen tupa ja mansikkamaa — Antti Hanhikosken pihapiirissä käy kuhina

Antti Hanhikoskella on selvät suunnitelmat marjatilan tulevaisuudelle. Vanhaa tupaa remontoidaan tilan tarkoituksiin tulevia satokausia varten. Myyntiapuna tilalla on ollut poimijoiden lisäksi myös nuori työntekijä Emilia Kujala.
Antti Hanhikoskella on selvät suunnitelmat marjatilan tulevaisuudelle. Vanhaa tupaa remontoidaan tilan tarkoituksiin tulevia satokausia varten. Myyntiapuna tilalla on ollut poimijoiden lisäksi myös nuori työntekijä Emilia Kujala.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

SUOMEN kesään ei mökkeilyn lisäksi taida mikään kuulua niin paljon kuin tuore makea mansikka. Kaupan hyllyille ulkomaiset mansikat saapuvat hiljalleen kevään edetessä, mutta todellinen herkuttelukesä alkaa, kun kotimainen mansikkasesonki pyörähtää käyntiin. 

Viime vuosien aikana tämä kesäinen herkku on rantautunut myös Evijärven Jokikylään Antti Hanhikosken toimesta. Välijoen varrella sijaitsevalla mansikkamaalla kasvaa komeissa riveissä Polka-mansikkaa.  

Ajatus marjatilasta on hautunut Hanhikoskella jo pitkään. Oman kotitilan omistaminen ja maatilatoiminnan kehittäminen muun yrittäjyyden rinnalla ovat aina olleet selkeä valinta. 

–Se on tullut hyvin kaukaa, että olen tiennyt jossain vaiheessa perustavani tänne marjatilan, Hanhikoski toteaa.

Sukupolvenvaihdos itse kantatilasta tehtiin vuosien 2005–2006 taitteessa ja tällä hetkellä tilalla viljellään viljaa noin 160 hehtaarin alueella. Ensimmäiset mansikan taimet istutettiin kotitalon viereiselle 1,8 hehtaarin alalle nelisen vuotta sitten.

KULUNEEN kesän aikana marjan myynti on lähtenyt Hanhikosken kertoman mukaan hyvin käyntiin ja tilalta haettu mansikka on saanut asiakkailta kiitosta. 

Toistaiseksi mansikkamaata ei ole esimerkiksi lannoitettu, vaan huomiota on kiinnitetty alusta asti vuoroviljelyyn ja sen avulla maan hyvään pohjustamiseen. Myös tilan sijainti on Hanhikosken mukaan eduksi.

–Meillä on luonnollinen paikka siihen, että saadaan vesi ja kastelu hyvin järjestettyä.

Satokauden ajan Hanhikosken pellolla työllistyy useita lisäkäsiä.

–Tänä vuonna kun maailmantilanne on ollut tämä, niin kunnan kanssa hyvässä yhteistyössä tehtiin niin, että saatiin tänne irrotettua Ukrainasta tullutta väkeä, mikä on todella hyvä juttu, Hanhikoski iloitsee. Työllistäminen onkin aina ollut Hanhikoskelle merkittävä osa yrittäjyyttä. 

Eri kansallisuuksien lisäksi varsinkin nuorille työpaikan mahdollistaminen on ollut tärkeää. Kesän sesongissa apuna on ollut keväällä lukionsa päättänyt Emilia Kujala, jota Hanhikoski kuvaileekin tilansa myyntitykiksi.

–Tämä on todella erilaista hommaa, enkä ole tällaista päässyt tekemään missään. Olen tykännyt tosi paljon, kertoo Kujala. 

SUUNNITELMIA löytyy myös marjatilan tulevaisuudelle. Pihapiirissä sijaitseva, vanhana kylän kokoontumistilana toiminut 1900-luvun alussa rakennettu hirsirakennus, on saamassa uuden elämän kesäkahvilana sekä asuintiloina tulevaisuudessa.

–Tarkoituksena oli jo tälle kautta saada remontti valmiiksi niin, että asiakaskontaktit ja myynti tapahtuisi vanhasta talosta, Hanhikoski kertoo. Remontti kuitenkin valmistunee vasta tuleville satokausille. 

Vanhaan rakennukseen on suunnitteilla myös tilat poimijoiden yöpymismahdollisuuksia ajatellen tai esimerkiksi Airbnb-majoituksen aloittamista varten.

–Se tuntuu olevan tämän päivän juttu, jatkaa Hanhikoski.

Tilan mansikoille Hanhikoski näkee mahdollisuuksia pitkällä tähtäimellä myös jatkojalostamisen kehittelyyn ja toteuttamiseen.

–Pohjaa on kehitelty siten, että ei tyydytä tiettyyn tasoon vaan halutaan pyrkiä eteenpäin.

Noora Tupeli

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti