Evijärvellä herkkusuita hemmotellaan Kottarin tilameijerin kotijäätelöllä

Lenita ja Ville Kottari ovat aloittaneet Evijärven Haapikylässä kotijäätelön tekemisen omasta tilamaidosta.Tilatöissä puuhailevat mukana myös lapset Johannes (vas.) ja Signe. Kotijäätelön tekemisen etuna on, että jäätelöä voi herkutella vaikka pellolla lehmien kanssa. Kuva: Noora Tupeli
Lenita ja Ville Kottari ovat aloittaneet Evijärven Haapikylässä kotijäätelön tekemisen omasta tilamaidosta.Tilatöissä puuhailevat mukana myös lapset Johannes (vas.) ja Signe. Kotijäätelön tekemisen etuna on, että jäätelöä voi herkutella vaikka pellolla lehmien kanssa. Kuva: Noora Tupeli
Julkaistu:
Kategoria:

Perheen ajatukset laajentaa oman tilamaidon jatkojalostus jäätelöksi on kypsynyt ajan kuluessa nykyiseen muotoonsa.  

–Lenitalla oli jo seurustelun alussa monenlaisia ideoita tähän maatalouden yhteyteen, Ville Kottari toteaa.  

Bio- ja elintarvikeinsinööri Lenita Kottarille oli ollut aina selvää, että tilatyön rinnalle olisi mukava kehittää jotain lisää. Hän työskenteli opintojensa aikana Alahärmän Road Housessa, jossa jäätelön tekeminen tuli työn puolesta tutuksi.  

–Ei ole aivan A:sta tarvinnut aloittaa ja lähteä siksi etsimään tietoa, vaan olen oppini saanut työn kautta. Viime kesänä tuli ehkä lopullinen sykäys asialle, kun löydettiin käytettynä edullisesti jäätelökone, eikä sitä voinut sitten enää ohittaa, Lenita Kottari kertoo.  

Kottarien kotipihan yhteydestä löytyy jäätelön tekemiseen suunniteltu konttitila ja myyntivaunu on liikkunut Evijärven Osuusmeijerin pihan ja erilaisten tapahtumien välillä.  

–Tuotantotilat on käynyt hygienikko tarkastamassa ja samalla tarkastettiin myös navettatilat, toteaa Ville Kottari.  

Kun tilan omaa raakamaitoa käytetään valmistukseen, pitää tekovaiheessa olla tarkkana, etteivät lopullinen valmis tuote ja raakamaito enää sekoitu keskenään. Tuotteiden hygieenisen laadun ylläpitämiseksi tuotannon prosessia on pitänyt tarkasti miettiä. Myös laitehankinnoissa on täytynyt ottaa huomioon tuoteturvallisuus.  

KOTTARIN TILAMEIJERIN jäätelövaihtoehtoja on nimetty navetasta löytyvien lehmien mukaisesti. Makuja on kehitelty kotoa ja lähipiiristä löytyvien makutestaajien vinkkien mukaisesti, ja perheestä löytyy jo suosikkimakuja eri jäsenille. Tärkeimmästä raaka-aineesta vastaa kolmikymmenpäinen lypsykarja, jonka työpäivään kuuluu myös lähipellolla laiduntaminen lypsyjen välissä.  

Tulevaisuuden suunnitelmia kotijäätelön osalta Kottareilla on jo pohdittuna.  

–Kun päästään alkuun niin toiveena olisi päästä myymään myös vähän laajemmalle alueelle, Ville Kottari toteaa.  

VILLELLE kotitilalle jääminen on nuoresta asti ollut selvää. Rakkaus ja palo oman tilan jatkamiselle on ollut vahva. Lenitalle tilatyö tuli parisuhteen kylkiäisinä, mutta vierasta ei maatila-arki kuitenkaan ollut. Kottarien vuonna 2018 tekemä sukupolvenvaihdos kirkasti oman työelämän suunnan ja toi rauhan arkeen.  

–Se on se työ mitä teen tottakai, mutta toisaalta kun tekee pitkiä päiviä niin siinä vaiheessa muistuu mieleen, että tämä on muutakin kuin vain työtä. Että kyllä tämä on ihan elämää, Ville Kottari toteaa.   

Kottarin tilan kotijäätelöä on saatavilla Evijärven Osuusmeijerin pihalla olevasta myyntikärrystä heinäkuun loppuun asti aina keskiviikosta perjantaihin (kello 12-18) sekä Kivijärvenkylän uimarannan kioskista sääkelien mukaan aina kello 13 alkaen. Sovittaessa jäätelöostoksilla voi käydä suoraan kotitilalla Haapikylässä.  

Noora Tupeli 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti