Paikalliset sydänyhdistykset opettelevat opastamaan kansalaisia pelastamaan ihmishenkiä sydäniskurilla

Anne Kettula opasti harjoitussydäniskurin ja Anne-nuken avulla muun muassa oikeaa painelutekniikkaa. Myöhemmin harjoitusvälineet siirrettiin kuinkin lattialle, jossa oli helpompi ottaa hyvä elvytysasento.

SYDÄNPYSÄHDYKSISSÄ ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija. Paineluelvytyksen aloittaminen ja sydäniskurin käyttö 3–5 minuutin sisällä sydänpysähdyksestä moninkertaistaa selviytymismahdollisuudet. Sen takia on tärkeää, että mahdollisimman moni tietää, mistä lähin iskuri löytyy, ja osaa käyttää sitä.

Härmän ja Lapuan sydänyhdistykset saivat tänä keväänä Aisaparin Pikkolo 5 -nimisen hankkeen rahoitusta, jonka avulla yhdistyksiin hankittiin harjoitussydäniskurit ja Anne-elvytysnuket. Järviseudun sydänyhdistys on lisäksi hankkinut samat välineet sydänyhdistysten oman toimintatuen avulla.

Nyt näissä kolmessa yhdistyksessä on käynnistetty paikallinen sydäniskuritoiminnan opastajamalli. Harjoitusvälineiden avulla sydänyhdistysten väki opiskelee parhaillaan iskurin käyttöä ja elvytystaitoja, ja sen jälkeen he jalkautuvat erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin opastamaan muita kansalaisia ihmishengen pelastamisessa.

Aiemmin sydäniskurin käyttöä opetettiin kansalaisille maakunnallisen Iskua Etelä-Pohjanmaalle -elvytystaitohankkeen tapahtumissa, mutta nyt siis kokeillaan opastuksen siirtämistä paikallisten sydänyhdistysten tehtäväksi. Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hanke päättyy tämän vuoden lopussa.

Tällaista opastajamallikokeilua ei toistaiseksi ole missään muualla Suomessa.

–Pyritään löytämään tästä malli, jolla sydäniskurin tunnetuksi tekeminen onnistuu paikallistasolla, ja elvyttämisen opastaminen matalalla kynnyksellä jäisi elämään paikallistasolle Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen päätyttyä, kertoo kyseisen hankkeen koordinaattori Anne Kettula.

OPASTAJIKSI lähtivät Erkki Mantere, Ritva Yliluoma ja Jari Ristimäki Härmän sydänyhdistyksestä, Kaija Mäntylä, Anita Ora ja Leena Uusitalo Järviseudun yhdistyksestä sekä Eeva Jylhä, Raili Kulju, Paula Lahti, Merja Lallukka ja Norma Mäkynen Lapuan yhdistyksestä.

–Tarjosin opastajamallia myös Alajärven ja Kauhavan sydänyhdistyksille, mutta he eivät vielä lähteneet mukaan, Kettula sanoo.

He ovat kokoontuneet harjoittelemaan toistaiseksi kahdesti Kettulan johdolla Kauhavan Helmirannan vanhainkodilla. Ensimmäisellä kerralla 19. huhtikuuta he saivat materiaalia itseopiskeluun, ja lisäksi sovittiin tapahtumia, joissa he ovat mukana.

17. toukokuuta pidetyssä toisessa tapaamisessa, jota Järviseudun Sanomatkin kutsuttiin seuraamaan, kaikilla kolmella yhdistyksellä oli mukana harjoitussydäniskurit, ja he pääsivät harjoittelemaan niiden käyttöä. Lisäksi he oppivat esimerkiksi, mistä lähimmät sydäniskurit löytyvät omassa kotikunnassa, ja kuinka 112 Suomi -sovellus ladataan puhelimeen.

OPASTAJIKSI ryhtyi eritasoista sydänyhdistysten väkeä lääkäristä ja sairaanhoitajista maallikoihin. Kettula itse on koulutukseltaan fysioterapeutti.

Mainos

–He ovat olleet hirveän innostuneita ja kiinnostuneita oppimaan. He rohkaistuivat ensimmäisen kerran jo huhtikuussa kentälle näyttämään ihmisille, miten iskurit toimivat, vaikka emme olleet vielä kokoontuneet kertaakaan. Nyt heillä on draivi päällä, Kettula kiittelee.

–Kiitän myös kovasti Aisaparia, jonka rahoituksella hankittiin paitsi näitä harjoitusvälineitä, myös aitoja iskureita eri puolille.

MYÖHEMMIN syksyllä Kauhavalla järjestetään tapahtuma, jossa opastajat esittelevät pilottimalliaan 35 yhdistykselle Sydän-Suomen alueelta eli Etelä-Pohjanmaalta, Kanta-Hämeestä ja Pirkanmaalta. He ovat myös tehneet toiminnastaan mainoksia, joita jaetaan muille sydänyhdistyksille.

–Tavoitteena on, että muutkin yhdistykset ottaisivat tästä meidän jutusta kopin, Kettula sanoo.

Lisäksi opastajat ovat jo sopineet jalkautuvansa ainakin kesätapahtumiin opettamaan ihmishengen pelastamista.

–Otamme kutsuja vastaan ja tulemme mielellämme esittelemään sydäniskurin käyttöä elvytyksessä, kertovat Erkki Mantere Härmän yhdistyksestä ja Eeva Jylhä Lapualta.

Miten löydät lähimmän sydäniskurin?

Lähimmät sydäniskurit löytyvät 112 Suomi -mobiilisovelluksesta. Sen voi ladata puhelimesta riippuen App Storesta, Play-kaupasta, Galaxy Storesta tai Microsoft Storesta.

Sydäniskurien paikkatietoja kerätään myös defi.fi-verkkosivulle.

Lisäksi Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelussa (https://sydanturvallinensuomi.sydan.fi) voi käydä katsomassa, millaisen arvosanan oma kotikunta saa sydänturvallisuudessa.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti