Antti Tuuri.

Ikitien elokuvasovitus kuvaa Stalinin puhdistuksia

Antti Tuurin Ikitie-romaanista tehtyä elokuvasovitusta markkinoidaan Stalinin vainojen unohdettujen uhrien vaiettuna kertomuksena.

Kauhavalaislähtöisen Antti Tuurin vuonna 2011 ilmestyneen, Stalinin puhdistuksia kuvanneen Ikitie-romaanin elokuvasovitus tulee elokuvateattereihin 15. syyskuuta.

Osana vainoja tapettiin 1930-luvulla arviolta 25 000–30 000 Neuvostoliitossa elänyttä suomalaista tai suomalaissyntyistä. Teloituspaikkoja kuitenkin pyrittiin salaamaan: esimerkiksi Krasnyi Borin ja Sandarmohin joukkohaudat löytyivät vasta vuonna 1997, 60 vuotta murhien jälkeen. Ikitie-romaani pohjautuu näihin tapahtumiin, ja elokuvaa markkinoidaan vainojen unohdettujen uhrien vaiettuna kertomuksena.

Siihen, miksi uhrit on haluttu unohtaa, on pääkäsikirjoittaja, kirjailija Antti Tuurin mukaan useita syitä.

–30-luvulla vasemmisto ei tietenkään halunnut puhua heistä, ja sodan jälkeen tilanne oli semmoinen, kuten kaikki tietävät, että Neuvostoliitosta ei hirveän negatiivisia asioita saanut esittää, Tuuri kertoi elokuvan ennakkonäytöksessä Kauhavalla viime viikolla.

Lue koko juttu Järviseudun Sanomien numerosta 35.

Jaa juttu: