KUVATAIDENÄYTTELY: NÄIN SEN NÄIMME – POHJALAISTAITEILIJAT OPETTAJINA

2.7.2021 15:00 — 31.7.2021 16:00

Lappajärven valtakunnallinen kuvataideleiri 50 vuotta Näin sen näimme – pohjalaistaiteilijat opettajina

Näin sen näimme -näyttelyn

Näyttelyn teokset on suurelta osin saatu lainaksi Nelimarkka-museossa säilytettävästä Pohjalaistaiteilijoiden kokoelmasta. Leirin teeman kehittivät tämänvuotiset opettaja Elina Försti ja Ritva Lindberg. Heidän lisäkseen näyttelyn koostamiseen on osallistunut ja ripustamisesta vastaa Nelimarkka-museon museotoimenjohtaja Elina Alkio.

Nelimarkka-museo on vuodesta 2020 toiminut Etelä-Pohjanmaan taiteen alueellisena vastuumuseona, jonka tehtävänä on edistää maakunnan kuvataiteen saavutettavuutta, kertoo Elina Alkio. Eräs tapa ovat alueen kuntiin järjestettävät kiertonäyttelyt, jollainen tuleva näyttely Lappajärven Galleria LappaVillassa on. Kiertonäyttelytoimintaa järjestetään pääasiassa sellaisten kuntien kanssa, joilla ei ole taidemuseota tai -keskusta, mutta löytyy sopiva tila ja siihen sopiva näyttelykokonaisuus.

Vastuumuseon tehtävänä on avustaa alueensa kuntia taidetta koskevissa kysymyksissä. Uutena tehtävänä on julkisen taiteen hyvien käytäntöjen edistäminen ja prosenttiperiaatteesta tiedottaminen omalla alueella. Museolta on syksyllä tulossa kuntiin julkisen taiteen tietopaketti, jossa selvitellään, miten kunnat voivat suosia taidetta alueellaan.

- Taide kuuluu kaikille ja haluamme että kaikki pääsevät taiteesta osallisiksi asuinpaikasta riippumatta. Tästä syystä teemme tiivistä yhteistyötä alueen koulujen kanssa. Museon toimintaa tukeva Nelimarkka-rahasto on vuodesta 2016 alkaen avustanut koululaisvierailuja korvaamalla kouluryhmien matkakulut museoon kokonaisuudessaan. Normaaliaikana museossa vierailee useita kymmeniä kouluryhmiä ympäri Etelä-Pohjanmaata. Kouluvierailuihin sisältyy näyttelyopastus ja lapset pääsevät myös itse tekemään taidetta työpajoissa, kertoo Elina Alkio.

Elina Alkio tuli Nelimarkka-museoon ensimmäisen kerran vuonna 2014. Työskenneltyään välillä muualla hän palasi kuluvan vuoden tammikuussa museonjohtajaksi Alajärvelle. Alkiolla on pohjalaisjuuret, vanhemmat ovat Kauhajoelta.

Näin sen näimme – pohjalaistaitelijat opettajina -näyttelyyn tulee 14 taiteilijan töitä yli viideltä vuosikymmeneltä. Työt edustavat monia eri tekniikkoja perinteisestä öljyvärimaalauksesta ja akvarelleista serigrafioihin, väriliitutöihin ja sekatekniikalla valmistettuihin töihin. Kokonaan oma lajinsa ovat ikonit, joita on saatu lainaksi Saara-Liisa Perän perheeltä. Pohjalaistaiteilijoiden kokoelmista on saatu lainaksi töitä Veli Ekroosilta, Oiva Polarilta, Seppo Tanniselta ja Pentti Uusikylältä.

Lappajärven kunnan kokoelmista on lainattu Oiva Polarin ja Leo Ackleyn työt sekä Markku-Tapani Hakalan töitä. Yksityisistä kokoelmista on saatu Marra Lampin, Heikki Mäkituurin, Nina Nahkalan ja Jaakko Valon töitä. Lisäksi edustettuina ovat tämän vuoden opettajat Elina Försti ja Ritva Lindberg.

Näyttelyn faktat

- Avajaiset perjantaina 2.7. klo 15. Kaikki tervetulleita.

- 3.-31.7. näyttely avoinna ke-la. Keskiviikosta perjantaihin klo 12-18 ja lauantaina klo 10-16.

- Näyttely on maksuton ja avoin kaikille.

- Galleria Lappa-Villa on Lappajärven Ala-Sepässä, Luukerintie 7.

Näytä EP-kalenterissa

Jaa tapahtuma: