Ritva Lindberg: Näen, muistan

6.5.2021 12:00 — 20.6.2021 15:00

Näen, muistan -näyttely Taide- ja kulttuurikeskus Onnintuvalla tuo esille Ritva Lindbergin akvarelli- ja guassitöitä. Ritva Lindberg on Alajärvellä syntynyt kuvataiteilija ja kuvataideopettaja, joka asuu ja työskentelee Lappajärvellä. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Turun piirustuskoulusta vuonna 1977, Silloin maalauksen opinnoissa keskityttiin lähes yksinomaan öljyväreillä maalaamiseen, eikä akvarellia käytetty edes luonnosteluun. Siitä huolimatta akvarellimaalauksesta tuli Ritvalle mieluisin tekniikka. Se mahdollistaa samanaikaisesti hyvin herkän, mutta myös voimakkaan ilmaisun.

"Akvarellin avulla olen pystynyt luomaan niitä tunnelmia, joita olen tavoitellut. Nykyisin yhdistän akvarelliin usein guassimaalausta, jolla voin tehostaa haluamiani vaikutelmia. Taiteeni on aina ollut esittävää riippumatta vallalla olevista suuntauksista tai arvostuksista. Ainoa mahdollisuus on ollut maalata sitä, minkä kulloinkin olen kokenut tärkeäksi, oli sitten kyseessä tapahtuma, havainto tai tunnelma. Akvarellimaalauksessa on aina mukana myös sattuman mahdollisuus. Sellainen, joka kuljettaa työtä niin, että en olisi siihen itse kyennyt. Sillä hetkellä kun hyvä idea, omat taidot ja sattuma kohtaavat oikealla tavalla, syntyy todellinen taideteos. Sitä hetkeä odotellessa jatkan maalaamista."

Ritva Lindbergillä on ollut lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyjä Suomessa ja ulkomailla. Ritva on toiminut pitkään eli vuodesta 1989 myös kuvataideopettajana lapsille ja aikuisille: Paraisten kansalaisopistossa ja peruskoulussa, Järvilakeuden kansalaisopistossa sekä Alajärvellä peruskoulussa, Järvi-Pohjanmaan kansalaisopistossa ja Kuvataidekoulu EEROssa.

Ritva on ollut aktiivinen myös erilaisten taideprojektien parissa: Haluan säilyttää - Voin luopua, osallistava taide kirjastoihin ja laitoksiin (2020), Tällaisen mä oon nähnyt, osallistava taide kirjastoihin ja laitoksiin (2020), Päiväni värit, Syksyn palasia, osallistavan taiteen kirjastokierros (2018), Taiteen salat työpaja (2017), Minä itse omakuvaprojekti (2013), Supersankareiden kohtaaminen - Kuka siellä? Minä täällä! (2013), Lasten Kulttuuripäivät (1990-1991).

Ritva on Pohjalaisen taiteilijaliiton ja Monet taiteilijaryhmän jäsen.

Onnintuvalla voi osallistua myös yhteisötaideteokseen jättämällä oma siveltimen jälki maalaukseen Lappajärven kevät.

Näyttely on osa Taide- ja kulttuurikeskus Onnintupa -hankkeen toimintaa. Hanke on saanut Leader-rahoitusta Aisaparilta.

Näyttely avoinna torstaisin klo 12-19 ja lauantaisin klo 14-17, sekä sunnuntaina 20.6. klo 12-15.

Näytä EP-kalenterissa

Jaa tapahtuma: