Soini

  1. Valkohäntäpeuran ja metsäkauriin metsästyskausi päättyi helmikuun puolivälissä. Koko maassa saaliiksi saatiin 74 000 valkohäntäpeuraa ja 20 400 metsäkaurista. Saalismäärät kasvoivat aikaisemmasta, ja olivat jälleen ennätystasolla. Päättyneellä kaudella metsästäjät keräsivät ensimmäistä kertaa jahdinaikaisia havaintotietoja valkohäntäpeuroista.

  2. Etelä-Pohjanmaan liitto tarjoilee virtuaaliset, maksuttomat ja kaikille avoimet Hyvän olon kulttuuriaamukaffit keskiviikkona 23.3.2022 klo 9–10.30. Teemasta “Armollinen itsensä johtaminen – voimavarojen valjastamista vastoinkäymisiin” on puhumassa työelämän armollisuudesta väitellyt työhyvinvoinnin ja johtamisen kehittäjä Krista Kohtakangas (HTT).

  3. ALAJÄRVELÄINEN Raimo Vistbacka avasi ensimmäisen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksen 7.3.2022, jossa valittiin aluevaltuuston ja hallituksen puheenjohtajisto, sekä jäsenet muihin toimielimiin. Vistbacka oli valitun valtuuston vanhin edustaja ja näin olleen kokouksen…

  4. ”MEILLÄKIN asuu tällä hetkellä ukrainalainen ystäväperhe, äiti ja kaksi lasta. He toivovat voivansa palata pian takaisin Ukrainaan. He ikävöivät kotia ja isää, joka jäi vapaaehtoisena maanpuolustustehtäviin.”

  5. JÄRJESTÄJIEN ja yleisön kaipaama Pietarsaaren perinteinen Kalevala-juhla toteutui kahden vuoden tauon jälkeen. Järjestäjinä entiseen tapaan kaupungin kulttuuritoimi, Pietarsaaren Järviseutulaiset ja Pietarsaaren Karjalaiset. Paikkana Järviseututalo, jossa seinät leveällä, katto korkealla ja isojen pöytien ympärillä turvaetäisyyttä.

  6. Helmikuussa koko Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella keskimääräistä enemmän lunta. Myös lumen vesiarvo eli lumikuorma on keskimääräistä suurempi. Virtaamat, pohjavedenpinnat ja jokien vedenlaatu olivat pääasiassa talvelle tavanomaisia.

  7. UKRAINAN sota ja alla olevat kokemukset pandemiasta ovat horjuttaneet ihmisten kokemusta perusturvallisuudesta. Tämä on noussut esille useissa turvallisuuskouluttaja Aana Vainion käymissä keskusteluissa. Erityisesti henkisen turvallisuuden ylläpitäminen on ajankohtaista.

  8. Alkavalla kevätkokouskierroksella tärkeäksi teemaksi nousee huoltovarmuus. Maataloutta kohdannut talouskriisi yhdistettynä Venäjän hyökkäykseen maailman vilja-aittaan aiheuttaa epävarmuutta elintarvikemarkkinoilla. Tuotantopanosten hinnan jyrkkä nousu estää monen tilan mahdollisuudet panostaa ensi kesän todella tarpeelliseen ruuantuotantoon.

  9. VENÄJÄN hyökättyä Ukrainaan ihmisten huoli on suuri ympäri Eurooppaa. Alahärmäläisen kuljetusliikkeen Jari Välikangas Oy:n toimitusjohtaja Sanna Heikkilän mukaan ainakaan lämmitysöljyn riittävyydestä ei tarvitse kantaa huolta. –Lämmitysöljy ei ole loppumassa, sillä öljyn tuonnille on muitakin kanavia kuin Venäjä, Heikkilä vakuuttaa.

  10. Venäjän hyökättyä Ukrainaan monet ovat ostaneet joditabletteja myös Järviseudulla. Lappajärven Apteekkiin on suuren kysynnän vuoksi tulossa uusi isompi erä ensi viikolla. Kortesjärven Apteekista joditabletit olivat keskiviikkona lopussa, mutta tabletteja voi olla tulossa lisää lähipäivinä. Järviseudun Sanomat tavoitti Säteilyturvakeskuksen Ympäristön säteilyvalvonta–osaston johtajan Pia Vesterbackan kommentoimaan aihetta.