Soini

 1. 14.3. kokoontunut Nyrkki muistuttaa, että vaikka koronapandemia on uutisotsikoista väistynyt, ei virus ole kadonnut joukostamme minnekään. Etelä-Pohjanmaalla sekä tartuntamäärät että sairaalahoidon kuormitus jatkuvat korkeina. Keskussairaalassa oli maanantain tietojen mukaan 28 koronapotilasta. Maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoilla oli 43 potilasta.

 2. KÄVIMME Verho- ja Mattotalossa Lappajärvellä katsastamassa kevään trendejä ja värejä. –Kevään väreinä ovat keltaisen ja vihreän erilaiset herkät sävyt, etenkin verhokankaissa, kertoi myyjä Kaisa Perälä.

 3. 105 päivää

  105 päivää Tänään 13. maaliskuuta, tulee kuluneeksi 82 vuotta, kun talvisota päättyi ja raskas Moskovan  rauha solmittiin. Suomi ja suomalaiset sotilaat taistelivat ylivoimaista vihollista vastaan, osin puutteellisin  varustein ankarissa olosuhteissa. Talvi, hankalat keliolosuhteet ja…

 4. Jokijäät olivat pohjalaismaakunnissa helmi-maaliskuun vaihteessa keskimääräistä paksumpia eli noin puoli metriä ja paikoin ylikin. Esimerkiksi jään paksuus Lapväärtinjoen suistossa, Isossakyrössä ja Perhonjoen suistossa oli paikoin jopa yli 60 cm. Jäät ovat paksumpia kuin viime keväänä, mutta ohuempia kuin keväällä 2013, jolloin jääpadot aiheuttivat merkittäviä ongelmia mm. Kyrönjoella. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus mittaa ensi viikolla jokijäiden paksuuksia uudestaan ja päättää niiden perusteella mahdollisista jääsahauksista viikon 12 alussa.

 5. Evijärven ja Järviseudun palveluvalikoima kasvoi hiljattain kertalaakista useamman eri alan töillä, kun Jimi Katajan yritys Yleispalvelu Kataja aloitti toimintansa.

 6. Ähtäriläinen kansanedustaja ja Etelä-Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mikko Savola (kesk.) on tyytyväinen, että Kuusiokuntien ja Järviseudun seutukunnat ovat mukana Työ- ja elinkeinoministeriön uudessa EU:n aluetukiesityksessä.

 7. JÄRVISEUDUN ammatti-instituutin luonnonvara-alayksikön opetusmaatila Alajärven Kurejoella uudistuu lähivuosina moderniksi maatilaksi, joka palvelee oman opetuksen lisäksi tutkimusta, avaa mahdollisuuksia kehitys- ja innovaatiotoiminnalle ja tarjoaa uusia ansainta- ja yhteistyömahdollisuuksia alueen yrittäjille. Uudistukseen liittyy isoja investointeja, muun muassa robottiasemalla varustetun pihattohallin ja ratsastusmaneesin rakentaminen.

 8. Finnvera myönsi Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin kotimaan rahoitusta vuonna 2021 yhteensä 114 miljoonaa euroa (129). Rahoitus laski vuodesta 2020, jolloin Finnveran rahoituksessa näkyi erityisesti koronakriisin aiheuttama rahoitustarve. Myönnetyn rahoituksen määrä oli kuitenkin edelleen pandemiaa edeltänyttä aikaa korkeammalla. Suurin osa maakuntien rahoituksesta kohdistui kasvuhakuisille yrityksille. Etelä-Pohjanmaalla investointien rahoitus ei kasvanut odotetusti lupaavan alkuvuoden jälkeen. Pohjanmaalla investointirahoitus jatkui tasaisena, ja Keski-Pohjanmaalla rahoitus kasvoi loppuvuonna.

 9. FINGRID ja Keski-Suomen ELY-keskus tiedottivat keskiviikkona 9. maaliskuuta Alajärveltä Hausjärven Hikiälle suunnitteilla olevan kantaverkkoreitin ympäristövaikutusten arviointimenettelystä etäyhteydellä järjestetyssä tilaisuudessa.

 10. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan helmikuussa hukkui jäihin vajoamisen seurauksena 3 ihmistä. Kaksi hukkumista tapahtui moottorikelkan vajottua jäihin ja yksi työtapaturman seurauksena. SUH haluaa korostaa, että petollisten kevätjäiden aika on alkanut - paksukaan jää ei välttämättä enää ole turvallista. Jäällä liikkuminen vaatii nyt erityistä tarkkaavaisuutta.