Soini

  1. LOKAKUUSSA 2021 alkaneen Maatalousyrittäjävalmennuksen päätöstilaisuutta vietettiin perjantaina 29. huhtikuuta Järviseudun ammatti-instituutin Alajärven toimipisteessä. Erityisesti sukupolven- ja omistajanvaihdosta suunnitteleville maatilan jatkajille sekä maatalousalalle aikoville suunnattua koulutusta on Jamissa järjestetty jo reilun 20 vuoden ajan.

  2. KAHDEN vuoden koronatauon jälkeen on jälleen täysimittaisen Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillisen aika. Viikonloppuna 17.–19.6. kuullaan Soinissa monipuolinen kattaus musiikkia keskiajalta tähän päivään. Kuuden vuoden ikään ehtinyt festivaali on jälleen kiinni ajan hermossa: sisältöön vaikuttavat niin suomalaisen musiikkielämän uusimmat tuulet, sesongissa olevat raaka-aineet kuin Ukrainan sotakin. Festivaali auttaa myös konkreettisesti ukrainalaisia lapsiperheitä lahjoittamalla avajaiskonsertin tuoton UNICEFin hätäapurahastolle.

  3. Pohjanmaan poliisin neuvottelukunta kokoontui 26.4.2022 järjestäytymiskokoukseen. Neuvottelukunnan puheenjohtajaksi valittiin aikaisemmin neuvottelukuntaa johtanut Tapio Höykinpuro Alajärveltä. Varapuheenjohtajaksi valittiin Esa Saarinen Ilmajoelta.

  4. VAIKKA olisi asunut pari, kolmekin vuotta Suomessa, voi maahanmuuttajalla olla vielä tiedon puutetta monessakin asiassa, eivätkä kaikki osaa edes hakea apua. Byrokratia on hankala, verotus siitä yksi esimerkki: eräs oli maksanut pienestä palkastaan 57 prosenttia veroa työnantajan pilkkuvirheen vuoksi. Monenlaisia tietoja tarvitaan, kun eivät kaikki suomalaisetkaan aina pysy ajan tasalla, kertoo Welcome2EP-hankkeen maahanmuuttokoordinaattorina Järvi-Pohjanmaalla toimiva Galina Sillanpää.

  5. JOUDUIN käymään kaukana nähdäkseni lähelle, kuvailee vimpeliläinen Johanna Korkea-aho kotiseuturakkautensa syntymistä. –Vuodet poissa kotiseudulta ovat tehneet minusta kotiseutuihmisen, enää en lähtisi täältä minnekään. Korkea-aho aloitti huhtikuussa Järviseudun Sanomien osa-aikaisena toimittajana. Paikallislehden roolin alueen kehittämisessä hän näkee merkittävänä.

  6. Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri esittää puheenjohtajaansa, kansanedustaja Mikko Savolaa Suomen Keskustan varapuheenjohtajaksi. Puoluejohdon valinnasta päättää Lappeenrannassa 10.–12.6.2022 kokoontuva puoluekokous. Savolan esityksestä päätti perjantaina 29.4. kokoontunut Etelä-Pohjanmaan piirin piirihallitus.

  7. Järviseudun ammatti-instituutin ja Luonnonvarakeskuksen ”Tienviitat Järviseudun maa- ja puutarhatalouden tulevaisuuteen” -hankkeessa on pohdittu alueen maatalouden tulevaisuutta ja kehittämis- ja yhteistyömahdollisuuksia paikallisten toimijoiden, opetusalan asiantuntijoiden ja alan tutkijoiden voimin. Tulevaisuustutkimuksen menetelmin on syntynyt erilaisia mahdollisia tulevaisuuskuvia, ja tulosten myötä on laitettu vireille jo useita hankehakemuksia, joukossa muun muassa JAMIn Farmi-suunnitelmiin liittyvät hakemukset.

  8. Kotiseutuliiton järjestämään Vuoden kotiseututeos -kilpailuun on ehdotettu 40 teosta eri puolilta Suomea. Finalistit valitsee Suomen Kotiseutuliiton asettama raati alkusyksyllä. Raadin puheenjohtajana toimii historioitsija ja kotiseutukirjojen asiantuntija Jukka Hako Vantaalta ja jäseninä ovat Kansallisarkisto Oulun johtaja Vuokko Joki Oulusta sekä Kotiseutuliiton varapuheenjohtaja Anna-Maija Korhonen Tervosta. Voittajan valitsee Kansallisarkiston pääjohtajana pitkän uran tehnyt Jussi Nuorteva. Voittaja julkistetaan Turun kirjamessuilla lokakuun alussa.

  9. 60 vuotta täyttävän Järviseutu-seuran puheenjohtajana tänä keväänä aloittanut alajärveläinen Tuija Matintupa iloitsee siitä, että seura toteuttaa edelleen alkuperäistä tehtäväänsä. Paljon on muuttunut niidenkin reilun kolmen vuosikymmenen aikana, jonka hän on ollut mukana toiminnassa, mutta seura on pysynyt ajassa kiinni ja on yhä valmis uudistumaan sekä uudistamaan tulevinakin vuosina. –Toiminta on ollut vilkasta; paljon on jaettu rahaa, tuettu julkaisutoimintaa, kulttuuria, urheilua ja kouluja.

  10. ETELÄ-POHJANMAAN hyvinvointialuejohtajan valintaa valmisteleva työryhmä haastatteli kaikki hyvinvointialuejohtajan virkaa hakeneet tänään 25.4.2022. Valintaprosessi etenee siten, että hakijoista kolme kutsutaan valtuustoryhmien ja henkilöstön edustajien kuultavaksi.  Tilaisuus…