Tuulivoimaa koskeva oikaisuvaatimus hylättiin Kauhavalla 

Rakennustarkastaja teki kesäkuussa myönteiset rakennuslupapäätökset seitsemästä tuulivoimalasta Salo-Ylikosken tuulivoimapuiston alueelle.
Kauhavan rakennustarkastaja teki kesäkuussa myönteiset rakennuslupapäätökset seitsemästä tuulivoimalasta Salo-Ylikosken tuulivoimapuiston alueelle. Arkistokuva.

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA käsitteli kokouksessaan 14. elokuuta Kauhavalle suunnitellun Salo-Ylikosken tuulivoima-alueen rakennuslupapäätöksistä tehtyä oikaisuvaatimusta. Valtuusto hyväksyi alueen osayleiskaavan 2018 ja se sai lainvoiman 2021. 

Rakennustarkastaja teki kesäkuussa myönteiset rakennuslupapäätökset seitsemästä tuulivoimalasta Salo-Ylikosken tuulivoimapuiston alueelle. Hakijana luvissa on Salo-Ylikoski Wind Oy. Rakennuslupien myöntämisen perusteena on poikkeamislupatoimikunnan 4.6.2024 tekemä myönteinen poikkeamispäätös kaavasta poikkeamisesta tuulivoimaloiden korkeuden (240 metriä) sekä voimalan roottorin pyyhkäisyalan ulottumisesta 11 metriä kaavan mukaisen tv-alueen ulkopuolelle.  

Edellä mainitut rakennusluvat on myönnetty ehdollisena. Rakennusluvat raukeavat, jos poikkeamislupatoimikunnan poikkeamispäätös ei tule lainvoimaiseksi. Luvan mukaisia rakennustöitä ei saa aloittaa ennen kuin poikkeamislupapäätös ja rakennusluvat ovat lainvoimaisia. 

Rakennuslupapäätöksistä tehtiin heinäkuussa kirjallinen oikaisuvaatimus ympäristölautakunnalle. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että ympäristövaikutusten arvioinnissa yhteysviranomainen on antanut perustellun päätelmän, jonka mukaan vain vaihtoehto VE0 on kaavan mukainen ja toteutuskelpoinen. Hanketoimijan taloudellista etua ei voida pitää lain mukaisena erityisenä syynä poikkeusluvan myöntämiselle, toteavat valittajat. Heidän mukaansa haetut luvat ovat kaavan vastaisia ja niiden myöntäminen poikkeusluvalla loukkaisi merkittävästi naapureiden oikeuksia. Alkuperäisiä korkeammat ja meluvaikutuksiltaan suuremmat tuulivoimalat myös rajoittaisivat rakentamista alueella. Kaavaratkaisu perustui 136 metrin roottorilapoihin, joten 75 prosenttia suuremmalla pyyhkäisyalalla uskotaan olevan merkittävä muutos välke- ja melu- ja maisemahaittaan. 

Lautakunta katsoi, että rakennuslupapäätökset ovat syntyneet oikeassa järjestyksessä eivätkä ne ole muutenkaan lainvastaisia, eli MRL:n mukaiset edellytykset luvitukselle täyttyvät. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tullut esille sellaisia seikkoja, joiden perusteella rakennusluvat tulisi hylätä.  

  Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

  

Mainos

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aiheeseen liittyviä juttuja

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu