Harrastus, osa 2 

Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.

(osa 1 numerossa 10.7.2024) 

VUOSIEN varrella kiinnostuin harvinaisista ranskalaisen valikoiman keräilyruusuista. Jo vuonna 2021 istutin puutarhaani kaksi Alnwick Rose- ja Henri Delbard -ruusua, jotka talvehtivat kauniisti, mutta kirottu sota ei antanut minun ihailla niiden kukkia ja kokeilla minulle mielenkiintoisinta asiaa – näiden lajikkeiden lisäämistä kotona.   

Koska minulla ei ollut puutarhakoulutusta, kasvatin suurimman osan pensaista vegetatiivisesti leikkokukkien vihreistä versoista (pistokkaat). Paras aika ruusujen levittämiseen vihreillä pistokkailla on kesä–heinäkuu ennen kukintaa ja kukinnan aikana. Ruusun oksat on leikattava 20 cm ja lehdet poistettava jättäen kaksi tai kolme ylälehteä. Oksat leikataan terävällä työkalulla, leikkausten tulee olla tasaisia ​​ja sileitä. Alhaalta tehdään vino leikkaus silmun alta, etäisyys silmusta leikkaukseen on 1 cm, yläosa voidaan leikata suoraan tai 45 asteen kulmassa – tämä ei vaikuta juurtumiseen. Pistokkaat istutetaan 15–10 cm:n etäisyydelle toisistaan ​​syventämällä ensimmäinen alempi silmu maaperään noin 2–2,5 cm. Jokainen istutettu oksa peitetään pussilla tai purkilla. Voit asentaa yleisen kalvopäällysteen, tehdä pienen kasvihuoneen. Kesällä ruusunoksilla varustettu sänky pidetään kosteana, mutta liian märkä maaperä voi aiheuttaa mätää. Jos kaikki ehdot täyttyvät, useimpien ruusulajien pistokkaat juurtuvat 70–90 prosenttisesti, kiipeilyruusujen juurtumisprosentti on 100. 

Kasvihuoneet poistetaan pensaiden yltä vain keväällä, kesällä ja syksyllä päivittäistä lyhytaikaista tuuletusta varten. Talvella pensaat peitetään lehdillä, lumella ja kalvolla. Toukokuussa, kun ruusut alkavat tottua raittiiseen ilmaan ja kun pakkasuhka on ohi, kasvihuone poistetaan. Ensimmäisenä kesänä en antanut nuoren pensaan muodostaa silmuja ja korkeita versoja, jotta juuret kehittyisivät hyvin, joten kesällä saattoi jo ihailla kukkia. 

Mainos

On muitakin menetelmiä ruusujen juurtumiseen: lasi vettä ja ruukku, jossa on kevyt maaperä, tai taimien hautaaminen hiekkaan, tai pistokkaiden istuttaminen hiekkapulloon. Kokeilin kaikkia näitä ruusunpistokkaiden juurtumismenetelmiä ja monia muita, edellä kuvattu menetelmä osoittautui tehokkaimmaksi. Ruusujen kasvattamisessa on paljon hienouksia, mielenkiintoisia hetkiä, ja voisin puhua niistä tuntikausia. 

Jatkoa seuraavassa lehden numerossa. 

Svitlana Zubenko 

Alla kuvia Svitlanan upeasta puutarhasta Ukrainassa.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu