Juurihoitoa

Sukututkimus on mielenkiintoista ja ajatuksia avartavaa, kertoo Päivi Kultalahti.
Sukututkimus on mielenkiintoista ja ajatuksia avartavaa, kertoo Päivi Kultalahti.

Vimpelin Lakis Areena pullisteli yleisöä keskiviikkona, kun Lakaniemi-Pokela-Pyhälahden kyläseura järjesti historiansa ensimmäiset sukumessut. Paikalla oli useiden sukuseurojen esittelypisteitä ja ohjelmassa myös muutama asiantuntijaluento. Kirjailija Antti Tuuri tarinoi siirtolaisaiheisten kirjojensa synnystä.

Tapahtuma osoitti, että juuret kiinnostavat. Järviseutulaiset juuret kutsuvat viettämään aikaa synnyinseudulla, tilaamaan paikallislehteä ja osallistumaan niin sukumessujen kaltaisiin tapahtumiin kuin muihinkin kesän rientoihin, joissa pääsee tapaamaan sukulaisia ja tuttuja elämän varrelta.

Sukuseurat tekevät arvokasta työtä keräämällä tietoa ja rakentamalla osallisuutta. Myös kyläseura voi olla tärkeä osa ketjua keräämällä yhteen kaikki suvut ja asialle vihkiytyneet harrastajat saman katon alle vaihtamaan tietoja ja ajatuksia. Salintäyteinen yleisö ja vilkas puheensorina vahvistivat, että tällaiselle tapahtumalle on tarvetta.

Heikki Salmela on idean isä ja ahkera sukututkija. Hän on tehnyt tilauksesta myös sukuselvityksiä, joiden tuotto menee lyhentämättömänä kyläseuran varainhankintaan. Minäkin teetin omani, ja tulin tietämään minne kaikkialle juureni johtavat. Todella mielenkiintoista ja ajatuksia avartavaa, omalla tutkimuksella en olisi milloinkaan päässyt niin pitkälle.

Mainos

Jokainen meistä tahtoo selvittää omat juurensa, olla osa sukupolvien ketjua. Nuoruudessa suvun ja perheen juhlat tuntuvat ehkä pakkopullalta, mutta viimeistään omaa perhettä perustaessa juuret alkavat vähitellen kiinnostaa.

Juuret ankkuroivat meidät historiaan. Oman suvun tarinat opettavat ymmärtämään eri aikakausien elämää ja suhtautumaan elämän muutoksiin. Juurista saamme voimaa ja kasvatamme yhteenkuuluvuutta.

Päivi Kultalahti

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aiheeseen liittyviä juttuja

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu