Vimpeliläislähtöiset Hallapurot kehittämässä uusia teknologioita 

Markus Hallapuro toimii TM Systemsin toimitusjohtajana ja Eeva-Maija Hallapuro ohjaa konsernin sisäisiä toimintoja ja liiketoiminnan kehittämistä. Yrittäjänä saa olla monessa mukana nimikkeistä riippumatta
Markus Hallapuro toimii TM Systemsin toimitusjohtajana ja Eeva-Maija Hallapuro ohjaa konsernin sisäisiä toimintoja ja liiketoiminnan kehittämistä. Yrittäjänä saa olla monessa mukana nimikkeistä riippumatta.
Julkaistu:
Kategoria:
,
Aihe:

VIMPELISTÄ maailmalle lähteneet ja siellä yhä tiiviisti viihtyvät Markus ja Eeva-Maija Hallapuro luotsaavat yritystä, jonka toiminta vie teollisuusyrityksiä kohti päästöttömyyttä ja tehokkaampaa raaka-aineiden hyödyntämistä ja luo kestävämpää tulevaisuutta globaalisti. Pariskunta lähti mukaan Turkuun perustetun TM Systemsin toimintaan 1990-luvun alussa ja tuli osakekaupan myötä yrityksen pääomistajiksi parikymmentä vuotta sitten. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä TM Systems on alansa edelläkävijä, joka saa tunnustuksia tuotekehitystyöstään ja toimitusjohtaja Markusta kutsutaan maailmalle luennoimaan uusista teknologioista. 

TM Systems toimittaa teollisuusyrityksille päästötöntä ja hiilinegatiivista teknologiaa. Se mahdollistaa myös hiilidioksidin talteenoton hyötykäyttöön. Yrityksen tuotteisiin kuuluvat teollisuuden prosessi-ilmajärjestelmät, tuotantoprosessien energiansäästö ja hukkalämmön talteenotto. Jo tehdyt toimitukset säästävät asiakkaiden käyttämää energiaa Olkiluoto 3:n tuotantokapasiteetin verran. Viime vuosiin saakka asiakkaat ovat tulleet erityisesti paperi- ja selluteollisuudesta, mutta uudet teknologiat ovat viemässä yritystä myös uusille aloille. 

PÄÄSTÖRAJOITUKSET ja maailmanlaajuiset ilmastotavoitteet ohjaavat tuotantolaitosten toimintaa, ja resurssitehokkuus on päivän sana myös teollisuudessa. Siellä arvioidaan ja käsitellään yhä tarkemmin tuotoksia, joita ennen pidettiin jätteinä. Nykyisin puhutaankin usein teollisuuden sivuvirroista. Käytetyn tavaran myynnissä on opittu sanomaan, että toisen roska on toisen aarre. Myös yritysmaailmassa on alettu nähdä eri prosesseissa syntyvät sivuvirrat arvokkaana raaka-aineena.  

TM Systemsin teknologioiden ansiosta esimerkiksi teollisuuden prosessissa syntyvät päästöt, energia ja vesi otetaan talteen ja uudelleen käytettäviksi. Ruoka- tai biokaasuteollisuuden sivuvirtoina syntyvät selluloosa tai erilaiset biomassat voidaan jatkokäsitellä uusiksi raaka-aineiksi. Kuluttaja saattaa kohdata asian pukiessaan ylleen puupohjaisesta tekstiilistä valmistetun vaatteen tai käyttäessään biopohjaista energiaa tai mikrokiteistä selluloosaa sisältäviä lääke- tai kosmetiikkatuotteita. 

Tiukassa Accelerator-hakuprosessissa suurin osa hakijoista karsiutuu

VUOSI sitten Turun Yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus myönsi TM Systemsille tulevaisuuspalkinnon kansainvälisessä Empowering Future -tiedekonferenssissa. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi ”tutkimukselle, visionääriselle ja yhteiskunnan sektoreiden ylittävälle ratkaisulle, joka tukee kestävämmän globaalin tulevaisuuden rakentamista”. 

Euroopan Innovaationeuvosto poimi yrityksen mukaan Accelerator-ohjelmaan, johon hakee tuhansia yrityksiä vuosittain.  

–Emme ehkä olisi uskaltaneet lähteä mukaan prosessiin, jos olisimme tienneet, että 97 prosenttia hakijoista hylätään. Onneksi emme tienneet sitä etukäteen, kertoo Eeva-Maija Hallapuro.  

Valinta oli merkityksellinen ja ajankohta osuva, sillä uusien teknologioidensa myötä TM Systems on astumassa voimakkaasti kasvaville markkinoille.  

JO ENNEN Venäjän hyökkäyssotaa tiedettiin, että vuoteen 2050 mennessä biomassoja tarvitaan energianlähteeksi tai uusiksi raaka-aineeksi noin 70–150 prosenttia nykyistä enemmän. Sodan käynnistyttyä teollisuuden kiihtyvä siirtymä pois fossiilisista energianlähteistä ja raaka-aineista uusiutuviin on lisännyt biomassojen tarvetta entisestään.  

Mainos

Kuivatusteknologia on yrityksen ydinosaamista. Asiakkaat pystyvät nyt jalostamaan erilaisista raaka-aineista kuten selluloosasta, tekstiilikuiduista, biomassoista ja teollisuuden kuitupitoisista sivuvirroista tuotteita, joita voidaan kuivattuina kuljettaa maailmalle edullisemmin. Paikallisesta sivuvirrasta voidaan tehdä globaalisti myytävä tuote esimerkiksi lannoite- tai energiateollisuuden käyttöön. Teknologia skaalautuu eri kokoisiin tuotantolaitoksiin niiden tarpeita vastaavina yksikköinä.  

Markus Hallapuro sanoo, että esimerkiksi metsäteollisuuden perinteisen avaintuotteen sellun jalostusarvoa pyritään parantamaan, jotta siitä ei valmistettaisi pelkästään paperia. Ruokateollisuuden sivuvirroista voidaan valmistaa selluloosan eri lajikkeita ja niistä tuottaa perinteisen paperin lisäksi hinnakkaampia tuotteita. Uudet teknologiat mahdollistavat biomassan monimuotoisemman käytön, mikä vähentää puun käyttöä raaka-aineena.  

Sielunmaisema löytyy Vimpelin Vinnistä

TM SYSTEMSIN pääkonttori on Turussa.  Espoossa ja Helsingissä on pienet toimipisteet. Yrityksellä on kaksi osaamiskeskusta, toinen Turussa ja toinen vuodesta 2005 alkaen Kiinassa, reilun tunnin ajomatkan päässä Shanghain keskustasta.  

Eri puolilla Aasiaa yrityksellä on suuria ja pitkäaikaisia asiakkaita. Eräälle näistä, maailman suurimmalle kartongintuottajalle, yritys on tehnyt vuosien varrella yli 50 avaimet käteen -toimitusta. Mittakaavaa kuvastaa se, että tehtaillaan tämä asiakas tuottaa TM Systemsin toimittamien laitteiden avulla pakkauskartonkia vuosittain lähes kaksi kertaa koko Suomen paperi- ja kartonkiteollisuustuotannon verran. 

Ennen koronaa pariskunta viipyi Kiinassa jopa puolet vuodesta. He tekivät sinne kuudesta seitsemään matkaa vuodessa ja viipyivät kolmesta neljään viikkoa kerrallaan. Korona muutti yritysten matkustuskäytäntöjä ja Teams-etäkokouksista tuli arkipäivää. Nykyisellään Hallapurot käyvät Kiinassa kolmesta-neljään kertaa vuodessa. Turusta he tulevat säännöllisesti myös Vimpeliin, jossa nopea valokuitu mahdollistaa erinomaiset yhteydet maailmalle. Vinnissä sijaitsevan talon vintissä hoidetaankin etäpalaveri jos toinenkin, sillä Hallapurot ajelevat Turusta Vimpeliin ”aina kun silmä välttää”.  

Kiinassa Hallapurot asuvat vuokra-asunnossa 35-kerroksisen talon kahdeksannessatoista kerroksessa. Oma asunto voittaa hotelliasumisen. Sinne voi jättää omat tavarat ja voi elää mahdollisimman normaalia arkea. Työpaikalla oma kokki valmistaa työntekijöille mainiot ruuat. Suosikeiksi mainitaan Kiinassa makea possu ja nuudelikeitto, mutta ei muissakaan ruuissa kuulemma valittamista ole.  

VIMPELIN Vinnissä Sääksjärven rannalla on pariskunnan sielunmaisema. Sinne on helppo tulla, koska kummankin juuret ovat siellä. He olivat koulussa luokkakavereita ja pääsivät ylioppilaiksi Vimpelin lukiosta samana vuonna. Eeva-Maija on omaa sukua Alanen ja kotoisin Vinnistä. Markus puolestaan Hallapurolta. Pariskunnan Vimpelin tukikohtana toimii Eeva-Maijan Vinnin lapsuuskoti, joka on remontoitu. Samassa naapurustossa Eeva-Maijan isän suku on asunut monen sukupoven ajan, ja hän sanoo mielellään astelevansa samoja polkuja kuin esi-isät aikoinaan.

Erilaiset yrityskulttuurit 

SUOMALAINEN ja kiinalainen yrityskulttuuri poikkeavat toisistaan paljon. Kun Suomessa on totuttu itsenäiseen työskentelyyn ja matalaan organisaatioon, Kiinassa työntekijän paikka organisaatiossa ja sitä myötä vastuut, velvollisuudet ja oikeudet ovat melko tarkasti ennalta määrättyjä. Esimiesten rooli on tärkeä samoin kuin rutiinit ja niiden valvonta. Uralla eteneminen on kiinalaisille erityisen tärkeä asia, ja se täytyykin ottaa huomioon, kun tiimejä ja yritystä kehitetään.  

Hallapurot ovat vieneet Kiinan yksikköön suomalaista ajattelu- ja työskentelytapaa. Sen ansiosta työntekijät ovat vapautuneet keskustelemaan avoimemmin havaittuaan, että heidän ajatuksiaan ja mielipiteitään arvostetaan. ”Maasta riippumatta menestyvä tiimi koostuu hyvistä ja osaavista yksilöistä. Meidän porukka on jalostunut vahvaksi ja asiakkaiden arvostamaksi asiantuntijaorganisaatioksi. Yhteinen tavoite motivoi hakemaan onnistumisia”, sanoo Markus Hallapuro.

Maisemat Hallapurojen asuinalueella Kiinassa ovat melko erilaiset kuin Vimpelin Vinnissä. Matkoilta pariskunta kuitenkin kiirehtii Turun kautta Vimpeliin, joka on lähimpänä kummankin sydäntä. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu