Elokuvaharrastaja Tuukka Salo päätyi käsikirjoittamaan ja ohjaamaan täyspitkän draamakomedian

Polttarit-elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Tuukka Salo sekä ohjaaja & tuottaja Roni Isopahkala Kutsuvierasnäytöksessä Kokkolan BioRexissä. Kuva: Markus Mäkinen.
Polttarit-elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Tuukka Salo sekä ohjaaja & tuottaja Roni Isopahkala Kutsuvierasnäytöksessä Kokkolan BioRexissä. Kuva: Markus Mäkinen.

Y-KINOSSA Kauhavalla saa 10. heinäkuuta ensi-iltansa kokkolalaisen elokuvataide- ja videoyhdistys Mystical Production ry:n ensimmäinen täyspitkä elokuva Polttarit. Toinen elokuvan ohjaajista ja pääkäsikirjoittaja on kortesjärveläislähtöinen Tuukka Salo.

Elokuva on tehty talkoovoimin, lajia rakastavien harrastajien kesken. Projekti kesti kaksi ja puoli vuotta ja se vei nykyisin Jyväskylässä asuvan Salon aikaa ja ajatuksia valmistumiseensa saakka. Hän vaihtoi jopa työpaikkaa mahdollistaakseen hankkeen saattamisen maaliin: erityisluokassa kasvatusohjaajana työskentely vei voimavaroja toisella tavalla kuin nykyinen työ Finnkinon palveluksessa.

–Kokkolassa pidetyssä kutsuvierasnäytöksessä oli ihana nähdä läheisten reaktiot. Itse olemme uskoneet tähän ja olemme ylpeitä aikaansaannoksesta, nyt se kirkastui myös läheisille: reaktiot olivat myönteisiä ja innostuneita. Vastaanotto oli mieletön. Elokuvaa on tehty pienellä budjetilla, talkoilla, ja se on osoitus intohimosta ja periksiantamattomuudesta. Mahdottomasta tuli mahdollista.

Traktorihommien sijaan kiinnosti videoiden tekeminen

KASILUOKALLA heräsi kipinä, että olisi kiva tehdä sketsivideoita. YouTube-sisällöntuottaminen oli silloin kovassa nousussa ja oli erilaisia ryhmiä, jotka tekivät videoita. Sain silloin kesällä kameran ja parin kaverin kanssa alettiin kuvaamaan videoita. Traktorihommat eivät ole tätä maanviljelijän poikaa houkutelleet, muistelee Salo.

–Kun tekee ja itsenäisesti tutkii, miten erilaista sisältöä, kuten esimerkiksi taistelukohtaus tehdään niin että se näyttäisi mahdollisimman aidolta, siinä pikkuhiljaa kehittyy. Sketseistä siirryttiin draaman puolelle ja tarinankerronta kehittyi. Nyt kun niitä YouTube-videoita katsoo, sitä miettii, että voi hyvänen aika, mitä sitä on joskus tullut tehtyä. Kaikkea sitä osaa nyt katsoa eri tavalla; että on sitä ollut rohkea kaveri, kun on uskaltanut tehdä tuollaista.

Pienen pitäjän poika on päässyt sittemmin toteuttamaan monenlaista. Vuosien varrella Salo on tehnyt lyhytelokuvia esimerkiksi Ruska Gospeliin ja ohjasi viimeiseksi jääneen striimauksen kyseisestä tapahtumasta.  

–Olen etsinyt erilaisia haasteita. Projektien tekoon on kulunut aikaa, ja niistä on nauttinut niin, että ajantaju on kadonnut. Samalla se on ollut ajan viettämistä kavereiden kanssa ja hauskanpitoa. Opiskellessani yhteisöpedagogiksi toteutin opinnäytetyönä lyhytelokuvasarjan rippikoulutyöhön.

–Kun Roni Mystical Productionista kysyi koordinoijaksi lyhytelokuvaan, johon oli hakemassa apurahaa, pienen hauduttelun jälkeen päätin lähteä mukaan. Hänellä oli pöytälaatikossa ajatus tehdä komediaa noitavainoista. Yhdistelmä kuulosti mielenkiintoiselta. Itselläni alkoi myös syntyä ajatuksia käsikirjoitukseen, joten päädyin pääkäsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi. Näytteleminen on ollut myös lähellä sydäntä ja teen yhden sivuroolin elokuvassa.

Hanke sai rahoituksen ja mukaan lähti joukko talkoolaisia ympäri Suomea.

–Kuvasimme elokuvaa Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa ja Etelä-Pohjanmaalla Kauhavan ja Kurikan maalaismaisemissa. Nyt onkin hienoa saada elokuva nähtäville tänne kotikonnuilleen.

Uuvuttava, mutta palkitseva matka

TUUKKA SALO kuvailee elokuvan tekoa uuvuttavaksi, mutta erittäin palkitsevaksi matkaksi.

–Sitä on antanut kaikkensa tämän eteen. Väliin sitä pyörittelee, että olisi hienoa päästä isommalla budjetilla tekemään, mutta nyt keskityn muihin asioihin. Olen menossa naimisiin lähiaikoina.

POLTTARIT-ELOKUVAN synopsiksessa kerrotaan, että arvaamattoman ja kiihkomielisen pappi Henrik Gezeliuksen pakkomielle noituutta kohtaan herättää paheksuntaa ja uteliaisuutta. Noidat on hävitettävä, mutta mitä tekemistä sulhasella on sen kanssa? Arvomaailmojen yhteenotot saavat aikaan hulvatonta sekasortoa polttareissa ja maalaiskaupungissa.

Lisää elokuvajuttuja täällä

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti