Purmojärven ympäri on juostu jo vuodesta 1937

Purmojärven ympärijuoksun historia yltää 1930-luvulle. Viime vuonna kilpasarjan lähtö näytti tältä. Kuva: Mauri Jokela.
Purmojärven ympärijuoksun historia yltää 1930-luvulle. Viime vuonna kilpasarjan lähtö näytti tältä. Kuva: Mauri Jokela.

PERINTEINEN PURMOJÄRVEN YMPÄRIJUOKSU juostaan taas toisena juhannuspäivänä 23. kesäkuuta kello 13 Purmojärven rantahallilla. Tapahtumalla on pitkät perinteet ja paikalle on aina saapunut väkeä Suomen joka kolkasta.

Purmojärven ympärijuoksu on pituudeltaan 11,5 kilometriä. Ennakkoon tapahtumaan voi ilmoittautua Kortesjärven Järviveikkojen sivulla olevasta linkistä. Paikanpäälläkin ilmoittautuminen onnistuu ja Mobile Pay -maksu onnistuu. Naisille on oma kilpasarja ja miehille on kilpasarja 40-, 50 -ja 60- vuotiaissa ja hölkkäsarjaan voivat osallistua kaikki. Tytöille ja pojille löytyy 8-, 10- ja 12-vuotiaiden matkat – näissä sarjoissa reitin pituus on kaksi kilometriä. Uutena on tullut 400 metrin juoksu alle 7-vuotialle. Rata tulee Rantahallin läheisyyteen. Tähän 400 metrin juoksuun ei ole osanottomaksua ja kaikki saavat palkinnon. Ajanottoa ei ole ja ilmoittautua voi paikanpäällä. Kisaajille luvassa pokaalien lisäksi tuotepalkintoja ja arvontapalkintoja löytyy runsaasti tänäkin vuonna.

–Kirjastossa kävin tutkimassa, että kauanko tätä ympärijuoksua on oikein järjestetty ja Päivi Lahden avulla löysimme lehtileikkeen, jossa vuosiluvuksi varmistui 1937, kertoo Järvi-Veikkojen aktiivi Jouni Mattila.

–Tällä ympärijuoksulla on pitkät perinteet, ja kisaajia tulee ympäri Suomen. Osallistujamäärä vaihtelee joka vuosi, mutta siinä 80–140 kisaajan väliin menee arviot. Tapahtuma on järjestetty aina säässä kuin säässä, perua ei ole tarvinnut koskaan. Välillä on ollut paahteisia juoksupäiviä ja toisinaan taas satanut taivaan täydeltä. Ainoat poikkeukset ovat korona vuosina 2020 ja 2021 kun reitin sai käydä juoksemassa, kävelemässä tai pyöräilemässä omaan tahtiin 25.6–4.7. välisenä aikana, muistelee Mattila.

Perinteet ovat pitäneet, vaikka kökkäväki on vähentynyt. Tapahtuman järjestämisen helpottamiseksi on ajanotto, tuloslaskenta ja kuulutukset siirretty KomiaFlow-yritykselle. Tämä helpottaa järjestäjien työtaakkaa ja mahdollistaa sen, että perinteet pysyvät.

Mainos

–Väliaikatietoja silti soitetaan ihan puhelimella juottopaikan väellä ja kysytään, että kuka johtaa.

–Kortesjärven Järviveikot täyttävät 100 vuotta ensi vuonna. ja se tulee näkymään kaikissa ensivuoden tapahtumissa jotenkin, kertoo Mattila.

Suunnitelmat ovat vielä auki, mutta kovasti on ideoita tätä hienoa vuotta ilmentämään.

Sirpa Kiviaho

Luitko jo nämä jutut?

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti