Lappajärven ympärillä runsaasti AirBnB:n kautta vuokrattavia asuntoja

Kuvilla on iso merkitys, kun asiakas etsii yöpymispaikkaa. Kuva: Tarleena Lehtiniemi.
Kuvilla on iso merkitys, kun asiakas etsii yöpymispaikkaa. Kuva: Tarleena Lehtiniemi.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

LAPPAJÄRVEN ympäryskunnissa on runsaasti lyhyeksi ajaksi vuokrattavia asuntoja AirBnB-palvelussa. Tarjolla on lähes joka kunnassa jopa parikymmentä majapaikkaa. On rintamamiestaloja, mummonmökkejä, kerrostaloasuntoja, myös yksi teltta rannalla.

Lappajärveläinen vuokraaja Tarleena Lehtiniemi kertoo, että lyhytvuokrauksen parissa on menossa ehkä neljäs kesä.

Lähdin kokeilemaan ensin pihamökin ja sittemmin talon vuokraamista Lappajärvellä ja nyt vuokraan myös kerrostaloasuntoa Lapualla.

Taloa käyttävät asiakkaat ovat 90-prosenttisesti lapsiperheitä matkalla Power-Parkiin.

–Kerrostaloasuntoon puolestaan majoittuvat työmatkalaiset, kertoo Lehtiniemi.

–Uskon, että AirBnB:n ja Bookingin kautta vuokraavat ovat eri asiakasryhmä kuin kylpylähotelliin majoittuvat. Näin ollen hotellin poistuminen ei välttämättä hyödynnä lyhytvuokraamista harjoittavia, vaan hotelliasumista tavoittelevat ihmiset ehkä etsiytyvät johonkin kylpylään.

LYHYTVUOKRAUKSEEN keskittyvät alustat vaativat henkilön tunnistautumaan ennen asuntoon sisään pääsyä. Kun jokainen vuokralainen on tunnistettu, tämä suojaa vuokranantajaa mahdolliselta vahingonteolta.

–Järjestelmä on turvallinen, koska asiakas arvostelee jokaisen yöpymispaikan. Sen ansiosta yöpymistä harkitseva voi tutustua vuokranantajan saamiin pisteisiin ja kommentteihin. Samoin vuokranantajat pisteyttävät jokaisen yöpyjän. Katson aina tulijoiden saamat pisteet. Jos he eivät ole kokeneita alustan käyttäjiä, saatan ohjeistaa hieman enemmän.

ENNEN mökille oli tapana kantaa kotoa vanhat tavarat, mutta vuokrattavat mökit eivät ole vanhan tavaran hylkäämispaikkoja.

–AirBnB-yöpyminen lähentelee hotellien tasoa. Pitää olla laadukasta ja kestävää tavaraa, koska se on kovalla käytöllä. Pestäänhän liinavaatteet ja pyyhkeet joka käytön jälkeen. Tavaroita rikkoutuu, mutta yleensä on kyse vahingosta, sanoo Lehtiniemi.

Järven ympärillä on useita yöpymispaikkoja. Kuva AirBnB:n sivulta.
Järven ympärillä on useita yöpymispaikkoja. Kuva AirBnB:n sivulta.

AirBnB ja Booking välittävät

LYHYTVUOKRAUKSESSA käytetään muun muassa, AirBnB:tä ja Bookingia, joiden kautta asiakas tekee varauksensa netissä. Varauksen jälkeen asiakas saa automaattiviestin sekä ohjeet avainten löytymisestä.  Asiakas maksaa yöpymisen alustan kautta, joten vuokranantajan ei tarvitse käsitellä rahaliikennettä. Vuokranantaja ja vuokralainen eivät kohtaa fyysisesti.

Siivousvastuu vaihtelee kohteesta toiseen. Pääsääntöisesti asiakas jättää kohteen perussiistiksi. Asunnon omistaja imuroi, pyyhkii lattiat ja muut pinnat, vaihtaa puhtaat lakanat ja pyyhkeet, pesee pyykit ja panee tilat kuntoon seuraavaa asiakasta varten.

Vuokraaminen on veronalaista toimintaa

SEKÄ AirBnB että Booking ilmoittavat vuokraamisen kautta saadut tulot suoraan verottajalle ja asunnon omistaja samoin omassa veroilmoituksessaan. Toiminnan tuloista saa vähentää kulut ja erotuksesta maksetaan 30 prosenttia pääomaveroa.

Lakiluonnos laajentaisi kuntien oikeuksia

KÄSITTELYSSÄ olevassa hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan, että kunta voisi jatkossa määrätä, olisiko lyhytaikainen vuokraaminen sallittua asuinrakennuksissa ja asumiseen kaavoitetulla alueella. Kieltäminen ei kuitenkaan koskisi asuntoja, joissa vuokraaja olisi itse kirjoilla. Kunta määräisi asiasta rakennusjärjestyksessä. Kunnille annettaisiin vaikuttamismahdollisuus, koska kunnat ovat varsin eri asemassa lyhytvuokraustoiminnan laajuuden suhteen.  

Aino Alppinen

Suosittelemme sinulla näitä juttuja

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/06/07/sinilevaseuranta-kaynnistyi-siitepolykerros-voi-muistuttaa-sinilevaa
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/06/05/kohtaamiset-ja-keskustelut-kutkuttelevat-kesatoimittajia
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/06/04/luonto-vapaa-aikakohteet-ja-kulttuuri-tarjoavat-parastaan-lappajarven-kesassa

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti