Ilkivalta ja roskaaminen uhkaavat liikenneturvallisuutta ja viihtyvyyttä

Renkaita levähdysalueelle toukokuussa 2024
Renkaita levähdysalueelle toukokuussa 2024. Kuva: ELY-keskus.

-Ilkivaltaa sattuu kuitenkin onneksi verrattain melko vähän, toteaa ELY-keskukselta maanteiden hoidon projektipäällikkö Mika Salminen.  

Liikennemerkit ja -opasteet turvallisen matkan perusta 

Liikennemerkit- ja opasteet ovat tienkäyttäjien turvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeitä. Niiden tahallinen vahingoittaminen tai siirtäminen on erittäin vaarallista ja voi johtaa vakaviin liikenneonnettomuuksiin. Myös bussipysäkkien penkkien ja roska-astioiden rikkominen sekä pysäkkikylttien irrottaminen vaikeuttaa joukkoliikenteen käyttöä ja aiheuttaa turvallisuusriskejä. Ilkivalta täyttää myös rikoksen tunnusmerkit. 

Ilkivalta ja roskaaminen vaikeuttavat ELY-keskuksen työtä 

Levähdysalueille jätetty jäte pilaa luontoa ja ympäristöä, heikentää viihtyvyyttä ja aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia yhteiskunnalle.  

Ilkivalta ja roskaaminen lisäävät myös merkittävästi ELY-keskusten työmäärää ja kustannuksia.  

Mainos

-Pelkästään Lapuan hoitourakan alueelta, johon kuuluvat Lapua, Kauhava, Evijärvi, Lappajärvi, Vimpeli ja Alajärvi, alueen osalta viime vuoden kerättyjen roskien määrä oli 19,6 tonnia, kertoo ELY-keskuksen projektipäällikkö Jaakko Huhtala

Vahingoittuneiden liikennemerkkien ja -opasteiden korjaaminen sekä roska-alueiden siivoaminen vievät aikaa ja resursseja muilta tärkeiltä tehtäviltä, kuten liikenneturvallisuuden parantamiselta ja tienhoidosta. ELY-keskukset tekevät tiivistä yhteistyötä alueen hoitourakoitsijoiden kanssa. Alueen hoitourakoihin kuuluu kesäaikana puhtaanapito P-alueilla, talviaikana tätä työtä ei säännöllisesti tehdä.  

Tienkäyttäjät avainasemassa turvallisen ja viihtyisän liikenneväylien ylläpidossa 

ELY-keskus pyytää kaikkia tienkäyttäjiä toimimaan vastuullisesti ja kunnioittamaan liikenneinfraa sekä pitämään ympäristön siistinä. 

  • Noudata liikennesääntöjä ja kunnioita muita tienkäyttäjiä. 
  • Älä vahingoita tai siirrä liikennemerkkejä taikka opasteita. 
  • Käytä roska-astioita ja pidä levähdys- ja P-alueet siisteinä. 
  • Ilmoita havaitsemastasi ilkivallasta poliisille ja roskaamisesta voi ilmoittaa liikenteen asiakaspalveluun palauteväylän kautta. 

Yhteistyöllä voimme varmistaa turvallisen ja viihtyisän liikenneympäristön kaikille. 

Lue myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu