Pihasuunnittelija tietää, mitkä ovat yleisimmät kompastuskivet puutarhan laitossa – Yhdestä asiasta ei kannata säästää 

Marjo Joensuu mainitsee, että syysmaksaruoho on perhosten suosikki.
Marjo Joensuu mainitsee, että syysmaksaruoho on perhosten suosikki.

LAPPAJÄRVELÄINEN pihasuunnittelija Marjo Joensuu Viherjasmike-yrityksestä kertoo, että pihasuunnitelmia kysytään yhä enemmän varsinkin uudisrakentamisen yhteydessä, mutta myös silloin, kun vanhoja pihoja uudistetaan. 

–Pihan toimivuus on tänä päivänä tärkeää. Ja kun piha kunnolla suunnitellaan alusta asti, tulee tuleville vuosille vähemmän muutostöitä. Se säästää aikaa ja rahaa, sanoo Joensuu. 

Edelleen suosiossa on omatarveviljely ja erilaiset hyötypihakasvit. Joensuu kertoo suomalaisia viehättävän erilaiset hedelmäpuut kuten omena, päärynä, kirsikka ja luumu. Kestosuosikkeja hyötypihoissa ovat erilaiset marjapensaat, vihannekset ja yrtit.  

–Lisäksi puutarhaan halutaan erilaisia väripilkkuja: koristeomenapuita ja värikäslehtisiä kasveja, heisiangervoja, kuunliljoja ja päivänliljoja, listaa Joensuu. 

Tyrni on pihan terveysmarja. Kuvat Marjolta.

–Suomalaiset tykkäävät kokeilla monenlaista. Suurimmat kompastuskivet tulevat siinä, kun kasveja istutetaan paikkoihin, jossa ne eivät menesty. Kasvualusta on äärimmäisen tärkeä. Myös erilaiset pohjatyöt vaikkapa pihan laatoituksille kannattaa tehdä kunnolla, siinä ei kannata säästää. 

Yleinen taloustilanne näkyy myös pihasuunnittelussa. Joensuu mainitsee, että selvästi enemmän ihmiset harkitsevat mitä pihaan laitetaan, mitä teetetään ja mitä tehdään itse. 

–Myös kestävään kehitykseen ja ekologisuuteen kiinnitetään huomiota. Paljon halutaan luonnollisia materiaaleja niin rakenteissa kuin tekstiileissä. Pihan monimuotoisuutta halutaan lisätä, jotta pihassa olisi perhosia, mehiläisiä ja lintuja. 

Viljelylaatikoissa on helppo kasvattaa hyötypihan satoa.

 TRENDEJÄ seuraava kotipuutarhuri innostuu usein uutuuskasveista, niistä hieman harvinaisemmaksi tuttavuudeksi Joensuu nostaa makeasinikuusaman. 

–Makeasinikuusaman marjat muistuttavat ulkonäöltään ja maultaan mustikkaa. Marja on terveellinen ja monikäyttöinen. Satokausi makeasinikuusamalla alkaa kesäkuun loppupuolella ja kestää heinä–elokuun vaihteeseen. Parhaiten pensas viihtyy aurinkoisella paikalla. 

Perennapenkit sopivat moneen pihaan ja ovat suosiossa edelleen. Hyvin suunniteltuna ne tuovat iloa vuodesta toiseen. Perennat kannattaa valita kasvupaikan mukaan, mutta mikäli etsinnässä on kaunis ja helppohoitoinen kukka, kannattaa harkita päivänliljojen istutusta. 

–Päivänliljat ovat vanhoja ja kestäviä, kasvupaikaltaankin vaatimattomia, kun viihtyvät auringossa ja puolivarjoisessa paikassa. Ne viihtyvät hyvin monenlaisessa pihassa, joten ei ihme, että niiden suosio on pitänyt pintansa vuosikymmenet. Puutarhoilta löytyy varmasti päivänliljoista paljon erilaisia uusia lajikkeita ja värejä, vinkkaa Joensuu. 

Päivänliljat ovat näyttäviä myös isoissa ryhmissä.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti