Kuulostaa varmaan epäreilulta, kun hunajat viedään ja sokeria tilalle, mutta käytännössä sokeriliemi on parempaa talviruokaa mehiläisten suolen toiminnan kannalta eli sokerilientä syödessään mehiläiset voivat pidättää ulostusta aina maalis-huhtikuulle asti, jolloin ne ensimmäisenä lämpimänä, aurinkoisena päivänä käyvät puhdistuslennolla ja värjäävät hangen pesän ympärillä ruskeilla laikuilla.
Hunajan keruun jälkeen pesille laitetaan siis ruokinta päälle samana päivänä ja mehiläiset käyvät sitten ruokinta-altaista imaisemassa sokerilientä ja kuljettavat sen pesiin ja varastoivat kennoihin. Pesässä olleet sikiökehät kerättiin hunajankeruuvaiheessa yhteen laatikkoon ja laatikko laitettiin alimmaiseksi ja sen päälle laatikko, johon valittiin hyviä lingottuja kehiä, joihin mehiläiset sitten varastoivat sokeriliemen. Ruokinnassa menee pari kolme viikkoa, ja on hyvä saadakin hoidettua nopeasti suosituksen mukaan syyskuun alkupäiviin mennessä.
Vielä hoitaja ei kuitenkaan voi jättää pesiä rauhaan, sillä ruokinnan yhteydessä on tehtävä varroa-punkin torjunta. Ensimmäiset havainnot punkista on tehty Suomessa 1980-luvulla. Punkki vaurioittaa toukkia ja myös mehiläisiä ja ilman torjuntaa pesä kuolee ennen pitkää. Itselläni meni 2000-luvun alussa kaikki viisi pesää punkin takia. Punkkia voidaan torjua monella tavalla. Elokuussa torjunta tehdään yleensä tymolilla, joka on alkujaan timjamin eteerisestä öljystä erotettu aromiaine. Toinen vaihtoehto on haihduttaa pesään muurahaishappoa ja näillä konsteilla punkeista saadaan tuhottua jopa 80 prosenttia.
Toinen punkintorjunta tehdään ennen talven tuloa tiputtelemalla mehiläisten sekaan oksaalihapon ja sokeriliemen liuosta. Menetelmä perustuu siihen, että liuoksesta kastuneet mehiläiset pesässä pyöriessään kostuttavat myös mehiläisiin kiinnittyneet punkit, jotka eivät happoa siedä, vaan putoavat pesän pohjalle. Tämä käsittely on tehtävä niin myöhään, että kaikki talvimehiläisten toukat ovat kuoriutuneet, koska punkit munivat munansa juuri peittämättömiin toukkiin.
Pesän mehiläismäärä vähenee talveksi, sillä suurin osa mettä keränneistä kesämehiläisistä kuolee ja myös koiraat eli kuhnurit häädetään pesästä tarpeettomina jo elokuun lopussa. Talvimehiläiset elävät sitten kevääseen ja alkukesään asti ja uusia mehiläisiä alkaa syntyä jo maalis-huhtikuulla, kun kuningatar keväällä alkaa munintansa. Tälle vuodelle hoitajalla on siis enää tehtävänä hoitaa ruokinta loppuun, kerätä ruokinta-astiat pois ja marraskuulla tehdä punkintorjunta oksaalihapolla.
Heikki Salmela