Harrastus, osa 3  

Svitlana Zubenko
Svitlana Zubenko.

EN OLE koskaan myynyt ruusuja puutarhastani, mutta jos joku pyytää minulta kimpun, voin yksinkertaisesti leikata kukat ja antaa ne henkilölle ilmaiseksi. Minulle ruusut eivät ole bisnestä, vaan toimintaa sielulle. En pyrkinyt “ansaitsemaan rahaa” harrastuksestani. Ruusujen kasvattaminen on minulle henkilökohtainen lohdutus. 

Kukat vaativat paljon hoitoa, koska niitä hyökkäävät monet tuholaiset, kuten etanat, etanat, toukat, punkit, härmäsieni, kirvat, ruoste ja jopa syöpä. Siksi pensaat on käsiteltävä erityisillä keinoilla. Ja koska piha on melko pieni, lapseni ja kaksi koiraa olivat aina paikalla, käsittelin ruusut vain biologisilla keinoilla. Kuivalla säällä kaikki kasvit on kasteltava vähintään kerran viikossa. Tämä ei ole parasta tehdä kylmällä vedellä hanasta, vaan auringossa laskeutuneella vedellä, lämpimällä, mieluiten sadevedellä. Kukkien lähellä olevaa maaperää on myös löysättävä säännöllisesti.  

Pensaat leikataan keväällä ja syksyllä ja katkenneet ja sairaat oksat ja haalistuneet silmut poistetaan kesällä, jotta ne eivät riistä kasveilta voimaa. Lisäksi lämpimänä vuodenaikana kukat tarvitsevat magnesiumia, rautaa, fosforia ja kaliumia, joten niitä on ruokittava näitä alkuaineita sisältävillä valmisteilla. Syksyllä ruusut on suojattava pakkaselta talven ajaksi. 

PUDONNEITA ruusun terälehtiä en jättänyt mätänemään, sillä niistä saa paljon mielenkiintoista. Nimittäin voit tehdä vartalonaamioita tai keittää marmeladia tai hilloa.  

Mainos

Marmeladin resepti on yksinkertainen. 200 grammaa ruusun terälehtiä varten tarvitset 1 kilogramman sokeria, 3 kupillista vettä, 6 ruokalusikallista gelatiinia ja teelusikallisen sitruunahappoa. Kuumenna vesi sokerilla liedellä, kaada terälehdet joukkoon, keitä 5 minuuttia ja anna seistä 12 tuntia. Suodata, lisää sitruunahappo. Liuota gelatiini kuumaan siirappiin ja siivilöi vielä kerran. Anna jäähtyä ja kaada muotteihin tai astiaan, jotta marmeladi kovettuu siellä. Lisäksi ruusun terälehtiä lisäämällä saadaan erittäin kauniita koristeellisia kynttilöitä, kauniita ikebanaa tai paneeleja ja muuta kodin sisustusta yhdistämällä ruusunsilmut muihin kuiviin kukkiin, voit luoda mielenkiintoisen koostumuksen. Tuoreet silmut säilöttiin sulatetussa koristevahassa. Tätä varten kastoin kukat vahaan. Kun vaha valuu, suorista terälehdet pinseteillä. Kukka kuivuu ja sopii esimerkiksi lahjojen koristeluun. Tein myös jääkuutioita ruusun terälehdillä. Levitä ruusun terälehdet muotteihin, täytä ne vedellä ja laita pakastimeen. 

Ja en pidä leikattujen ruusujen kimpusta ollenkaan, ruusujeni täytyy olla elossa, juurineen, kasvaen ja muodostaen uusia kauniita silmuja.    

Svitlana Zubenko 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu