Varaosakauppaa muuttuvassa ajassa: aina asiakkaan puolella

Varaosaliikkeessä työ on asiakaspalvelua, tekniikan ymmärtämistä ja tuote-esittelyä, tietävät Tuomo Kataja (vas.) ja Jukka Kivinen. Keväällä menee erityisesti kemikaaleja auton puhdistukseen.
Varaosaliikkeessä työ on asiakaspalvelua, tekniikan ymmärtämistä ja tuote-esittelyä, tietävät Tuomo Kataja (vas.) ja Jukka Kivinen. Keväällä menee erityisesti kemikaaleja auton puhdistukseen.

MAAILMA on muutoksessa, myös autoala ja siihen liittyvät palvelut, kuten varaosien myynti.

–Sähköautot tulevat vähitellen vaikuttamaan varaosien myyntiin siten, että perinteiset moottoritekniikan osat jäävät pois. Käyttövoimasta riippumatta autoihin tarvitaan kuitenkin edelleenkin alustan ja jarrujen osia, tietää vimpeliläisen Fixus-varaosaliikkeen yrittäjä Jukka Kivinen.

Pienillä paikkakunnilla erikoisliikkeet ovat katoava luonnonvara. Fixus on toiminut Vimpelissä jo parinkymmenen vuoden ajan. Jukka Kivinen kokee, että pienelle paikkakunnalle varaosapalvelu on tärkeätä.

 –Paikallisen yrityksen kanssa asioidessa vastuu on myyjillä; verkkokaupassa se on ostajalla. Luottamuksen saaminen asiakastyössä on tärkeätä. Persoonallisuudella ja rehellisyydellä on suuri merkitys siinä.

Kivinen päätyi alalle autoista, mopoista ja tekniikasta kiinnostumisen kautta. Työkokemusta oli ennen yrityksen perustamista kertynyt muun muassa alajärveläisestä varaosaliikkeestä viiden vuoden ajalta ja automaalaamon sekä automyynnin työtehtävistä.

Asiakkaiden ja heidän kulkupeliensä, koneidensa ja laitteidensa kirjo on laaja. Fixuksessa myydään varaosia, kemikaaleja, maatalouteen öljyt ja öljynsuodattimet ja jopa sähköskoottereita. Liikkeen yhteydessä on myös Matkahuolto.

Varaosamyyjänä liikkeessä toimiva Tuomo Kataja saa työnantajaltaan tunnustusta.

–Tuomo on ollut osaavana ja luotettavana työntekijänä yli 10 vuotta. Pääasiallisia työtehtäviä ovat asiakaspalvelu, tavaroiden tilaaminen ja yhteistyö autokorjaamoiden kanssa. Tärkeää työssä on ongelmaratkaisu, että asiakas saa oikean tuotteen.

Asiakkaan auttaminen on tärkeätä ja myös palkitsevaa.

–Kesällä eräänä lauantaina liikkeeseen tuli matkailuautolla pariskunta kertomaan, että laturin remmi oli mennyt rikki. Lähiseudulta kotoisin ollut pariskunta oli menossa Kalajoelle. Remmi löytyi ja asensin sen, mikä on varaosamyyjälle poikkeuksellista. He soittivat Kalajoelta ja kertoivat päässeensä onnellisesti perille, muistelee Jukka Kivinen.

MILLAINEN on siis varaosamyyjän työn tulevaisuus? Niin kauan kuin on autoja ja muita menopelejä, tarvitaan myös varaosia ja tarvikkeita.

Kivinen näkee, että työ on kansainvälistynyt maahanmuuton seurauksena ja kielitaitoa tarvitaan työssä muutenkin, kesäisin ruotsia ja yleisesti englantia.

 –Peruskoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia on ollut työelämääntutustumisjaksoilla. Työtehtäviä ovat olleet esimerkiksi tavaroiden purku ja asettaminen hyllyille. Jaksolla saa hyvän käsityksen varaosamyyjän työstä.

Varaosamyyjän koulusta järjestetään autoalan ammatillisena perustutkintona.

Lasse Pippola

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/05/28/el-vimpeli-oli-75-jasenen-porukalla-sokkoretkella
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/05/28/4-l-lisaa-laatua-lakeuden-lukioihin-hanke-paasi-maaliin

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti