Hiustenleikkausrituaalilla luodaan hyvää lapsen tulevaisuudelle

Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.

LAPSEN hiusten leikkaaminen ensimmäistä kertaa on muinainen perinteinen rituaali. Ensimmäiset leikatut hiukset nähdään erityisinä ja jopa taianomaisina. Tämä rituaali juontaa juurensa pakanallisilta ajoilta, jolloin uskottiin, että hiuksilla on voima ja suoja. Uskotaan myös, että tämä rituaali symboloi uuden vaiheen alkamista lapsen elämässä.

Viime aikoina ovat tullut suosituiksi erilaiset kansanperinteet (ja jopa väärinkäsitykset), kuten ennustukset, uskomukset ja niin edelleen. Näiden joukossa on oikeita taikauskoja, joita ei ehkä ole syytä elvyttää. Mutta on olemassa rituaaleja, joita ihmiset noudattavat tänäkin päivänä, ja jotka ovat saaneet vahvistuksen ja todistuksen vuosisatojen ihmiskokemuksesta. Tällainen on kiistatta myös hiustenleikkausrituaali. Joissakin perheissä on edelleen uskomus, että lapsen hiuksia ei saa leikata ennen vuoden ikää, sillä muuten hänellä on ongelmia pään kanssa tai hiukset eivät kasva. Tämän vuoksi lapsen vanhemmat kutsuvat vieraita ja järjestävät hiustenleikkausjuhlan. Tämä juhla on muistuma muinaisista rituaaleista.

Hiustenleikkausrituaali pidetään päivänä, jolloin lapsi täyttää vuoden. Pöydälle asetetaan lampaanvillalla päällystetty turkki (tai takki, joka on tehty lampaannahasta) ja lapsi istutetaan siihen toistamalla: “Olkoon hän yhtä rikas kuin villaturkki”. Kummisetä leikkaa lapsen hiukset otsalta ja niskasta, ja kummitäti leikkaa hiukset sivuilta. Leikattuja hiuksia asetetaan tarjottimelle, joka on peitetty kirjotulla liinalla. Vieraiden on tapana laskea rahaa tarjottimelle ja toivottaa: “Olkoon lapsi vauras”, “Olkoon hiukset tiheät”, “Olkoon lapsi terve ja ei sairastu.” Turkkiin laitetaan kampa. Sen päälle asetetaan erilaisia esineitä ja katsotaan, mitä lapsi valitsee. Langoista tulee ompelija, kirjasta tulee oppinut. Tässä juhlassa on myös tapana leipoa makea piirakka kirsikoilla ja omenoilla (nykyään käytetään kakkua. Ennen sen leikkaamista sanotaan: “Olkoon elämä makeaa ja hyvää, että hän saa kokea myös häät ja jakaa häälahjan.”

Aikaisemmin leikattuja hiuksia haudattiin päärynäpuun alle, jotta hiukset kasvaisivat kiharoiksi, tai pajupuun alle, jotta hiukset olisivat pitkät. Nykyään hiukset kääritään paperiin ja säilytetään ensimmäisten maitohampaiden, ensimmäisten piirustusten, valokuvien, videoiden ja muiden muistoesineiden kanssa, jotka liittyvät lapseen.

Perinteet vaihtelevat eri alueilla

On tärkeää huomata, että hiustenleikkausrituaali voi vaihdella eri alueilla. Jokaisessa maamme kolkassa on omat ainutlaatuiset perinteet ja tavat, joita on siirretty sukupolvelta toiselle. Esimerkiksi joillakin alueilla on tapana järjestää erityisiä tansseja tai lauluja rituaalin aikana, mikä tuo juhlaan entistä enemmän väriä.

Joillakin alueilla on ollut myös tytöille oma versio hiustenleikkausrituaalista: punonta. Esimerkiksi Karjalassa tämä rituaali pidettiin viisi vuotta tytön syntymän jälkeen ja se koostui ensimmäisten lettien ristiin punomisesta. Tämän erittäin mielenkiintoisen rituaalin aikana tytön vanhemmat kutsuivat kummin, joka suoritti rituaalin. Kummille annettiin leipä ja huivi.

Kansanperinteet synnytyksestä kuuluvat erityisiin arkaluonteisiin alueisiin, ja siksi niitä on käsitelty erityisen tarkasti maagisilla toimilla. Lapsen syntymälle annetaan suuri merkitys. Uskotaan, että noudattamalla näitä minun kuvaamiani perinteisiä kansallisia tapoja, jotka liittyvät syntymään, kasteeseen ja hiustenleikkaukseen, on vaikutusta ihmisen tulevaan elämään.

Svitlana Zubenko

Mainos
Jss isojako 0430 600x600

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti