HIRVEN metsästyskausi alkaa lokakuussa ja päättyy tammikuussa. Monessa kunnassa kauden satoa nautitaan jo ennen joulua yhteisillä hirvipeijaisilla. Mutta kyllä hirveä kelpaa syödä myös keväällä.
Kylän yhteisen hirvikeiton tarjoilusta luovuttiin Särkikylässä vuosia sitten. Uutinen Järviseudun Sanomissa tapahtuman henkiin herättämisestä yllätti myönteisesti. Siksi minä noin sadan muun mukana suunnistin kylätalolle.
–Eilen aloitettiin keiton valmistus paloittelemalla hirvenliha ja kypsennettiin se uunissa. Tänä aamuna tulimme keittämään lihaa pari tuntia ja laitoimme loput höysteet. Iltapäivällä tarjoilu oli valmiina, kertoivat kokit Hanna Mars ja Marjo-Riina Oinonen.
–Soppa maistui, kertoivat Jarmo Koski ja Marko Hietala. Jarmo on hirviporukassa ollut itsekin vuosikausia, ja Marko metsästää pienriistaa.
–Löysin tiedon tapahtumasta Särkikylän Facebook-ryhmän sivuilta. Keitto oli hyvää, mutta suolaa oli minun makuuni hieman liian paljon. Olen tottunut vähempi suolaiseen, arvioi ateriaa Seppo Kivijärvi.
Vanhaa käytäntöä, jossa maanomistajille annettiin korvauksena pala hirveä, Seppo kaipasi takaisin.
Jälkiruokana oli tarjolla tietenkin kahvit. Kupposen ääressä oli aikaa vaihtaa kuulumisia kyläläisten ja muualtakin saapuneiden tuttujen kanssa. Kylätalon tilaisuudet ovat aina myös sosiaalinen tapahtuma. Kun perinteinen, spontaani kyläily on jäänyt, niitä korvaavat yhteiset tilaisuudet.
Leevi Norrena