Aikuisten hiihtokoulussa perehdytään tekniikan hiomiseen 

Johanna Kujala itse hiihtää, vetää hiihtokouluja ja innostaa kaiken ikäisiä evijärveläisiä hiihtämään. 
Johanna Kujala itse hiihtää, vetää hiihtokouluja ja innostaa kaiken ikäisiä evijärveläisiä hiihtämään. 
Johanna Kujala itse hiihtää, vetää hiihtokouluja ja innostaa kaiken ikäisiä evijärveläisiä hiihtämään. 
Johanna Kujala itse hiihtää, vetää hiihtokouluja ja innostaa kaiken ikäisiä evijärveläisiä hiihtämään. 
Julkaistu:
Kategoria:

EVIJÄRVEN hiihtäjät ovat olleet erityisesti maakunnan mittakaavassa kovatasoisia. Kun maakuntaviesti aloitettiin Etelä-Pohjanmaalla vuonna 1941, voittaja oli Evijärven joukkue. Kilpailu kultakruunusta tuli mukaan vuodesta 1950. Voittamalla sen viisi kertaa, kiertopalkinto jäi lopullisesti kunnan palkintokaappiin. 

Vaikka viimeisin arvokas voitto on pienten kuntien sarjassa 33 vuoden takaa, ei hiihto varsinkaan harrastuksena ole kuollut. Uusia harrastajia innostetaan nyt hiihtokouluilla.  

–Aloitin hiihtämisen kolmevuotiaana isoveljien vanavedessä. Kilpahiihtäjän ura jatkui parikymppiseksi saakka SM-tasolla. Sitten tuli taukoa opiskelun ja perheen perustamisen takia, muistelee Johanna Kujala. Tauon jälkeen Johanna jatkoi omaa hiihtämistä ja kannusti lapsiaan hiihdon ja muun urheilun pariin. Hiihtokisojen järjestelyiden lisäksi hän aloitti hiihtokoulujen pitämisen. 

Tänä vuonna Johanna on vetänyt hiihtokoulun 4–6- ja yli 7-vuotiaille. Molemmissa ryhmissä oli kymmenkunta innokasta lasta, jotka toivoivat opetuksen jatkamista. Nyt oli vuorossa aikuisten ryhmä ja luisteluhiihto.  

–Monet ryhmässä omaavat luisteluhiihdon perustaidot, mutta nyt syvennetään tyylin teknikoita, kertoi Johanna ja opasti omalla esimerkillään osallistujia. 

–Aikuisiällä vasta aloitin hiihtämisen. Aiemmin se oli lähinnä pakkopullaa. Emännän puolipakotuksella kokeilin luistelusuksia ja hurahdin siihen, kuvailee Joni Pahkakangas. Kettusaaren latu järvenjäällä on hänen mieleensä, koska on mukavan liukas ja luistelemalla hiihto on helpompaa. Johannan opetukseen hän tuli oppimaan parempaa tekniikkaa luisteluun.  

Luistelutyyli on tuonut hiihdon pariin lisää harrastajia ja usein vasta aikuisiällä. Kouluajoilta muistot huonosti luistavasti ja lipsuvista perinteisistä suksista sai monet jättämään hiihdon. Luistelutyylin ja -suksen myötä löytyi hiihtämisen ilon uudelleen. 

–Tulin hiihtokouluun opettelemaan hiihtotekniikkaa, kertoi Johanna Ahopelto. Hiihto ei ole hänen ykköslajinsa vaan pyöräily, jossa hän myös kilpailee. Talvella hiihto on hänellä harrastusta ja kunnon ylläpitämistä.  

RIIPPUMATTA hiihtotyylistä, on suksen huolto tärkeää myös kuntoilijalle, jos haluaa nauttia toimivasta suksesta ja hiihdosta, opastaa 55 vuotta hiihdon parissa työskennellyt Johanna Kujalan isä Aimo Keto. Suksen käsittelyn taidot alkoivat aikoinaan suksen tervauksesta. Oman kilpauransa ohessa hän on opetellut suksen huoltoa. Monet suksiparit hän on kilpakuntoon laittanut elämänsä aikana. Nytkin hän on mukana hiihtokoulussa antamassa tarvittaessa apua. 

Ohjeet suksen oikeaan käsittelyyn löytyvät Evijärven Urheilijoiden Facebook-sivuilta. 

Leevi Norrena 

Jonoa vetää Jussi Heikkilä ja hänen takanaan Joni Pahkakangas ja Johanna Ahopelto. 

Aimo Keto on oman hiihtouransa ohessa opetellut suksen huoltoa. Hän on tuttu näky hiihtokilpailujen luistelukopissa. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti