Patrick Itäniemi tietää julkisuuden hyvät ja huonot puolet – ”Yksityiselämäni olen päättänyt pitää omana tietonani” 

Patrick Itäniemi suhtautuu julkisuuteen ja median kiinnostukseen rauhallisesti.
Patrick Itäniemi suhtautuu julkisuuteen ja median kiinnostukseen rauhallisesti. –Se kuuluu niin sanotusti pakettiin, Itäniemi toteaa. Arkistokuva: Leo Boström.
Patrick Itäniemi suhtautuu julkisuuteen ja median kiinnostukseen rauhallisesti.
Patrick Itäniemi suhtautuu julkisuuteen ja median kiinnostukseen rauhallisesti. –Se kuuluu niin sanotusti pakettiin, Itäniemi toteaa. Arkistokuva: Leo Boström.

UUTISTEN viikon 27.–31. tammikuuta yksi tavoitteista on antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. 

Media on yhteiskuntamme voimakkaimpia vaikuttajia, niin hyvässä kuin pahassa. Sen lisäksi, että media uutisoi yhteiskunnallisista ja maailmanlaajuisista ilmiöistä ja uutisista, se väistämättä myös ohjaa keskustelua ja vaikuttaa ihmisten päätöksiin ja mielipiteisiin.  

Median vaikutusvaltaa voi tarkastella myös toisesta näkökulmasta – miltä tuntuu olla julkisuuden henkilö ja jatkuvana median kiinnostuksen kohteena? 

Vimpeliläislähtöinen Patrick Itäniemi, 20, on nuoresta iästään huolimatta ollut lehdistön otsikoissa paljon, niin saavutustensa kuin mielipiteidensäkin takia, eikä mies omien puheidensa mukaan ihan pienestä hätkähdä. Julkisuus on ollut tietoinen valinta.  

–Olen ristiriitainen ihminen ja mielipiteitä jakava hahmo. Olen myös tehnyt tietoisen päätöksen kertoa julkisesti omista mielipiteistäni, joten median kiinnostus sekä mielipiteet puolesta ja vastaan kuuluvat niin sanotusti pakettiin, sanoo monenlaiseen sosiaalisen median ja lehdistönkin ryöpytykseen tottunut Itäniemi. 

Siitä hän kertoo kuitenkin yllättyneensä, kun pala yksityiselämää päätyi lehdistön spekuloitavaksi ensimmäistä kertaa.  

–Se kieltämättä tuli vähän puskista. Nyt tiedostan, että kaikki mitä teen tai sanon, voi päätyä otsikoihin ja hyväksyn sen kyllä. Mutta olen tehnyt päätöksen olla kommentoimatta yksityiselämääni mitenkään, riippumatta siitä mitä lehdissä lukee. 

Itäniemi kertoo itse seuraavansa pääasiassa ulkomaisia talouslehtiä, suomalaisista lehdistä lähinnä Hesaria ja Aamulehteä. Vaikka opinnot Aalto-yliopistossa veivätkin miehen tien kohti eteläistä Suomea, on Etelä-Pohjanmaa aina ajatuksissa. 

–Kotiseuturakkautta pidän yllä seurailemalla Vimpelin ja lähialueen uutisia, mutta paikallisia lehtiä minulle ei tule. Siitä on pitkä aika, kun viimeksi ehdin käydä Vimpelissä – toivoisin, että ehtisin sinne useammin. 

VAHVOISTA mielipiteistään huolimatta Itäniemi kokee tärkeänä, että omiin mielipiteisiin ei pidä kuplautua. 

–Olin juuri parin tunnin lounaalla ihmisen kanssa, joka ajattelee asioista hyvinkin eri tavalla kuin minä. Oli mielenkiintoista syventyä keskusteluissa syvemmälle esimerkiksi arvoihin. Minulla on varmasti niin sanotusti kulmat teräviä kannoissani, mutta saattaahan se olla, että ne siitä iän myötä tasoittuvat. Omia ajatuksia on hyvä peilailla, jotta niihin ei jäisi jumiin, pohtii Itäniemi. 

–Olen huomannut, että mielipiteiden ilmaisussa räksyttämisen sijaan toimii paremmin lempeys.           

Oman arvomaailman hän kertoo heijastuvan arjessa vahvasti muun muassa siinä, että omien sanojen takana täytyy pystyä seisomaan ja että omia unelmia kohti täytyy mennä. Sen viestin hän haluaisi välittää myös nuorille. 

–Tee elämässäsi sitä mitä rakastat tehdä. Tee intohimosta elämäntyö tai bisnes ja kapitalisoi sun osaaminen, silloin olet parhaimmillasi, Itäniemi rohkaisee. 

–Silloin kun tekeminen kumpuaa innostuksesta, silloin sitä on myös yhteiskunnalle eniten hyödyksi. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti