ALAJÄRVELÄISLÄHTÖINEN Santeri Kataja, 28, kiinnostui sijoittamisesta parikymppisenä opiskelijana Jyväskylässä asuessaan.
–Säästäminen ja raha on jollakin tavalla kiinnostanut varmaan aina. Äiti on kertonut, että lapsena tykkäsin lehdestä katsoa pörssikurssit ennen kuin osasin edes lukea. Joku niissä käyrissä varmaan viehätti, muistelee Kataja.
Nyt sijoittamista on takana jo useampi vuosi ja aihe kiinnostaa yhä. Opettajan sijaisuuksia Kaarinassa tekevä Kataja on nähnyt työssään, että sosiaalinen media on kasvattanut nuorten kiinnostusta aiheeseen kovasti, mutta toisaalta myös luonut epärealistisia mielikuvia aiheen ympärille.
–Nuoria kiinnostaa raha, mutta vain harva on kiinnostunut tekemään pitkäjänteisesti töitä sen eteen. Nuoruuteen kuuluu tietynlainen lyhytjänteisyys, mutta myös sosiaalinen media on antanut vääränlaisia mielikuvia sijoittamisesta ja siitä, minkälaisella aikataululla ylipäätään on mahdollista vaurastua. Itse peräänkuulutan lähdekriittisyyttä, enkä suosittele kenellekään etsimään tietoa sijoittamisesta esimerkiksi Tik Tokista. Siellä tulee niin paljon vastaan ihan väärääkin tietoa, muistuttaa Kataja.
Katajan mukaan sijoittamista kannattaa ajatella monen vuosikymmenen projektina, joka vaatii maltillisuutta, suunnitelmallisuutta ja vähän vaivannäköäkin. Raha ei tipahda syliin itsestään, eikä pikavoittoja kannata lähteä tavoittelemaan. Tärkeintä on löytää aiheeseen oma motivaatio.
–Vauraus ei tule kirkkoveneitä takapulpettiin veistämällä. Kiinnostus sijoittamiseen täytyy lähteä omasta motivaatiosta. On vaikea saada tulosta, jos ei olla valmiita ottamaan myös vastuuta, muistuttaa Kataja.
–Sijoittamisesta ja talouden hallinnasta pitäisi ehdottomasti puhua enemmän, ihan kaiken ikäisille. Suomen talous ei ole finanssikriisin jälkeen toipunut vieläkään täysin, ja väittäisin, että yksi syy tähän on, että keskiverrolla ihmisellä on vähemmän sijoitusosaamista ja -intoa kuin muissa Pohjoismaissa.
Kryptoja vai indeksirahastoja?
Sijoittamista suunnittelevan kannattaa ennen ensimmäistä siirtoa käyttää hieman aikaa aiheeseen perehtyen, sanoo Kataja.
–Kun ymmärtää aiheesta edes vähän, voi välttyä isoimmilta mokilta. Perehtymiseen käytetty aika ei mene hukkaan. Vaikka pankeissa on omat sijoitusneuvojansa, niin ajattelen, että heidän tehtävänsä on myydä pankille parhaita vaihtoehtoja, ei asiakkaalle. Siksi on hyvä olla asioista perillä myös itse.
Kataja kertoo sijoittavansa rahastojen lisäksi myös bitcoiniin, mutta ei suosittele kokematonta sijoittajaa aloittamaan sijoittamista kryptoista.
–Kryptobuumi liittyy kulttuurin lyhytjännitteisyyteen. Saatetaan ajatella, että se on tie äkkirikastumiseen, mutta se on hyvin epätodennäköistä. Mieluummin suosittelisin indeksirahastoja, joissa on pienet kulut ja laaja hajautus maailmanmarkkinoille, sanoo Kataja.
–Indeksirahastot ovat idioottivarma valinta. Ne eivät vaadi syvällistä osaamista, ja aloittelija välttää niillä suurimmat riskit. Olen muutenkin sitä mieltä, että sijoittamisessa tappioiden välttäminen on tärkeämpää kuin pikavoittojen saaminen.
Sijoittamista Kataja pitää ennen kaikkea psykologisena lajina. Markkinoiden nousut ja laskut saattavat herättää voimakkaita tunteita, mutta järkevä sijoittaja pysyy suunnitelmassaan, vaikka härkämarkkinan jälkeen tulisi romahdus. Sijoittajan suurimmat sudenkuopat liittyvät omiin reaktioihin.
–Ihminen on itse tuottojensa pahin vihollinen. Tärkeintä on oppia virheistä – mieluiten myös muiden tekemistä virheistä, hän toteaa.
Loppuun hän antaa tärkeän neuvon kaikille sijoittajille.
–Älä kuvittele tietäväsi, mitä osakemarkkinoilla tapahtuu seuraavaksi. Maailmassa on Harvardin käyneitä ammattilaisia, jotka käyttävät viikossa 80 tuntia analysointiin, eivätkä hekään tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu, hän naurahtaa.
Santerin kirjavinkit sijoittamiseen vasta-alkajille
Alan kirjallisuutta kannattaa ehdottomasti lukea, rohkaisee Kataja.
–Nostaisin ensimmäisenä seuraavat kirjat: George S. Clason: Babylonin rikkain mies (alkuperäinen The Richest Man in Babylon). Kyseessä on sata vuotta vanha teos, joten siitä on tarkoitus ammentaa yleistä ymmärrystä rahan lainalaisuuksista eikä hakea akuutteja sijoitusvinkkejä. Merja Mähkän Rahastokirja vasta-alkajille antaa nimensä mukaisesti eväitä sijoittamisen aloittamiseen. Morgan Housel: Rahan psykologia (alkuperäinen The Psychology of Money) on mielenkiintoisimpia koskaan lukemiani kirjoja, eli lämmin suositus sille. Kirja antaa ymmärrystä rahankäyttöön ja sijoittamiseen liittyvistä ajatusprosesseista sekä niiden aiheuttamista sudenkuopista.
–Lisäksi Pörssisäätiön kotisivuilta löytyy paljon hyvää matskua.