Lappajärven yhteiskoulun retkeilykurssilaiset tutustuivat talvikalastukseen 

Retkeilykerho yhteiskuvassa.
Retkeilykerho yhteiskuvassa.
Retkeilykerho yhteiskuvassa.
Retkeilykerho yhteiskuvassa.
Julkaistu:
Kategoria:

LAPPAJÄRVEN yhteiskoulun 4.–6. luokkien oppilaat, jotka ovat valinneet valinnaiseksi aineeksi retkeilykurssin, saivat tietoa ja elämyksiä talvikalastuksesta Lappajärven Kirkkorannan jäällä Ari Kujalan ja Vesa Hyvärisen opastamina. Tapahtuman järjestivät koulun kanssa yhteistyössä Lappajärven Kalastuskunta ja Lappajärven Kalaveikot. Opettajista mukana olivat Hannu Autio ja Jouni Anttila. 

–On tärkeää saada lapsia ja nuoria innostettua kalastuksen pariin, että saisimme tänne uusia kalastajia, meillä on täällä Lappajärvellä niin mahtavat puitteet kalastuksen harjoittamiseen. Järvessä meillä on aina ruokaa, tuumivat Vesa Hyvärinen ja Ari Kujala. 

Kalaonni todellakin oli eräkerholaisille myötäinen, verkoista nousi monta eri kalalajia. Eniten saatiin madetta ja haukea, mutta edustetuiksi tulivat myös kuha, siika, ahven, ja lahna. Verkkoja nostettiin ja laskettiin kahdesta eri kohdasta, ensimmäinen verkko oli matalalla, kahden metrin syvyisessä kohdassa.  

–Mateella alkaa kutuaika näin talvella, ja silloin ne nousevat lähelle pintaa kutemaan, joten niitä pyydetään matalalta. On tärkeää, ettei verkko pyörähdä laskuvaiheessa ympäri, ettei se sotkeennu, kertoi Hyvärinen laskiessaan verkkoja.  

Kalastajien tulee myös muistaa vastuullinen kalan käsittely. Kujala näytti, kuinka kalat tainnutetaan ja niistä lasketaan veri.  

Toinen verkko oli kohdassa, jossa syvyyttä oli jo kolmetoista metriä. Hyvärisen moottorisahalla sahaaman aukon jäälohkareesta näkyi jään paksuus, joka oli noin 40 senttiä. Järveen laskettiin myös uittolautaa apuna käyttäen kahdeksan metriä pitkä katiska. 

–Sattuipa nyt kalaonni sopivaan paikkaan ja aikaan, aamulla Vesan toisessa paikassa tarkistamissa verkoissa ei ollut paljon kalaa, kertoi Ari Kujala.  

Miesten mielestä kalastamisessa on mukavaa ihan kaikki, ja on hienoa olla luonnossa. Oppilaat olivat yhtä mieltä, että kalastus kiinnostaa myös heitä, ja siitä halutaan oppia lisää. Jimi Paakkarinen kertoi harrastaneensa vetouistelua ja myös pilkkiminen on hänelle tuttua. Oula Hyvärinen sanoi olevansa isänsä mukana kalastusreissuilla aina kun se on mahdollista, Onni ja Eino Anttila kalastelevat silloin tällöin. Onni Mäkisen mielestä nyt tehty reissu oli kiva ja onnistunut. 

–Retkillä luonnossa on aina kohokohta kunnon eväät, opettaja Jouni Anttila muistutti. 

Sämpylä ja lämmin mehu tekivät terää viiman keskellä. 

Lähialueen luontokohteet ja aktiviteettimahdollisuudet tutuiksi 

RETKEILYKERHOSSA on viisitoista 4–6 luokkalaista oppilasta. Syyslukukaudella retkeilykerho on kokoontunut yhdeksän kertaa, samoin kokoonnutaan kevätlukukaudella yhdeksän kertaa. Kerhon tavoitteena on tehdä mukavia ja mielenkiintoisia retkiä koulun lähiympäristöön, ja täten tutustuttaa lapsia kotiseudun erilaisiin kohteisiin, joissa ei välttämättä ennen ole tullut käytyä. Retkeilykerho on muun muassa tehnyt metsäretken, uimareissun eväiden kera, pelannut frisbeegolfia ja tehnyt vetouisteluretken. Seuraavaksi retkeilykerholaisten tarkoituksena on testata kalaonnea ja tutustua tekniikoihin ja välineisiin pilkkimisen parissa. 

Tiina Kiviaho 

Kuvassa Onni Anttila (vas.), Hannu Autio ja Jimi Paakkarinen seuraavat, kun Vesa Hyvärinen avaa pitkää katiskaa.
Mainos
Jss isojako 0430 600x600

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti