Kasvava hanmoodo-yhteisö sai uudet tilat Alajärvellä

Emmi Seppälä (keskellä) näyttää mallia paineensietoharjoituksessa. Taustalla Hugo Salmenautio.
Emmi Seppälä (keskellä) näyttää Janina Kangastien kanssa mallia paineensietoharjoituksessa. Taustalla Hugo Salmenautio.
Emmi Seppälä (keskellä) näyttää mallia paineensietoharjoituksessa. Taustalla Hugo Salmenautio.
Emmi Seppälä (keskellä) näyttää Janina Kangastien kanssa mallia paineensietoharjoituksessa. Taustalla Hugo Salmenautio.

Boreal Hanmoodon vyökokeet pidettiin Alajärvellä 20. tammikuuta. –Kyyneleitäkin vuodatettiin, mutta mentiin eteenpäin ja ylitettiin itsensä, lopuksi loistettiin, kertoo valmentaja Emmi Seppälä.

BOREAL HANMOODO ALAJÄRVI sai syksyllä uudet tilat Alajärven keskustasta. Seuran treeneissä käy noin 30 eri ikäistä harrastajaa. Aiemmin seura toimi Hoiskossa, mutta useiden syiden vuoksi, joista yksi oli tilan käyminen pieneksi, uudet tilat ovat nyt Paavolantiellä, samassa kiinteistössä kuin Hotelli Alvariini. Juniorit harjoittelevat kerran viikkoon, vanhemmilla on mahdollisuus treenata neljästi viikossa.

Laji teki paluun Alajärvelle 2020, kun kamppailulajien harrastajat Emmi Seppälä ja Joonas Kunnela muuttivat paikkakunnalle ja halusivat treeniseuraa.

–Ihmettelimme, että mikä pohjalaiskunta tämä on, kun täällä ei ole mitään kamppailulajien harrastajia, ei edes painiseuraa, josta olisi saanut sparrausseuraa. Perustimme Moodo Kwan Alajärven.

Myöhemmin lajia uudistettiin ja seuran nimeksi vaihtui Boreal Hanmoodo Alajärvi. Sittemmin sparrauskumppaneiksi on löytynyt lähialueen kamppailuharrastajia, esimerkiksi sunnuntaisin sparraillaan yhdessä jujutsu-harrastajien, painijoiden ja judokien kanssa.

–Hanmoodon kilpailutoiminta painottuu Etelä-Pohjanmaalle, joten kisoihin on helppo lähteä ja mukana on aktiivisia kisaajia. Nuorissa on nousevia tähtiä, jotka ovat pärjänneet kisoissa tosi hyvin, Seppälä toteaa.

Nyt seura voi jälleen ottaa mukaan uusia harrastajia. Lukiolainen Aaron Uusitupa oli mukana harjoituksissa ensimmäistä kertaa.

–On ollut sellainen kutina, että joku itsepuolustusharrastus olisi hyvä aloittaa. Salilla olen käynyt hakkaamassa säkkiä, mutta se ei ole sama asia. Tarvitsin jotain muutakin, voimaharjoittelua tasapainottamaan ja liikkuvuutta lisäämään.

Janina Kangastie tuli mukaan syksyllä sen jälkeen, kun lukiolaiset olivat liikuntapäivän puitteissa päässeet tutustumaan hanmoodoon.

–Tämä on ollut hauskaa, hän toteaa. –On harjoiteltu potkuja, lyöntejä ja kaatumisia, keltaisen vyön juuri suorittanut Kangastie kertoo.

–Tämä on todella monipuolinen laji ja kaikesta opitusta on hyötyä monessa asiassa, myös päälajissani lentopallossa: on tullut erilaista räjähtävyyttä ja tarkkuutta.

Kangastie haluaa rohkaista ihmisiä kokeilemaan uusia lajeja, myös hanmoodoa.

–Hanmoodoa kannattaa kokeilla ihan vain kuntoilun kannalta, tai tavoitteellisemmin. Täällä on ollut rentoa, kaiken ikäisiä käy harjoituksissa ja valmentajat opastavat pienissäkin asioissa. Kun vain pääsee alkuun, on helppo jatkaa!

Janina Kangastie aloitti hanmoodon syksyllä, Aaron Uusitupa (keskellä) kokeili lajia ensimmäistä kertaa ja Hugo Salmenautio (oik.) palasi lajin pariin tauon jälkeen.
Janina Kangastie aloitti hanmoodon syksyllä, Aaron Uusitupa (keskellä) kokeili lajia ensimmäistä kertaa ja Hugo Salmenautio (oik.) palasi lajin pariin tauon jälkeen.

”Kun kohtaa pelkonsa, voi loistaa”

Usein ensimmäinen askel on hankalin ottaa, esimerkiksi uuden harrastuksen aloittamisessa ja pelkojen voittamisessa.

–Kuten Janina sanoi, todellakin, kannattaa rohkeasti kokeilla! Jos on joskus käynyt treenaamassa ja on ollut taukoa, voi aina tulla takaisin, Seppälä kertoo.

Monelle lajin aloittavalle musta vyö on heti selkeä tavoite, mutta Aaron Uusitupa toivoo uudelta harrastukselta myös sovellettavia asioita, joista on hyötyä kaikessa elämässä.

–Yksi sellainen on tietynlainen itsevarmuus, tietää Seppälä.

–Laji tuo mukanaan henkistä varmuutta, rauhallisuutta hankaliinkin tilanteisiin. Yksi lajin teema on ”rauhallinen sydän” eli pikkuhiljaa oppii tekniikoita, jotka tuovat varmuutta, että selviää yllättävistäkin paikoista.

Hän kertoo esimerkin tilanteesta, jossa odotti Helsingissä bussia yömyöhään ja hänet piiritti nuorisoporukka, joka kehuskeli tekemällään puukotuksella.

–Totesin, että joko tässä ei tapahdu mitään, tai käy huonosti, ja aloin tehdä ristikkoa. He lähtivät, kun huomasivat, etteivät voi vaikuttaa minuun. Jos olisin alkanut itkeä tai mennä paniikkiin, ties mitä olisi tapahtunut.

Keskiviikon harjoituksissa käytiinkin paineensietoa kehittävää harjoitusta, jossa yksi ottaa vastaan muiden treenaajien ”hyökkäyksiä” simuloiden tilannetta, jossa useampi henkilö uhkaa fyysisesti. Reaktionopeus ja itsensä suojaaminen on pelastanut Seppälän monelta uhkaavalta tilanteelta, kuten opettajanhuoneen risteäviltä ovilta, jotka saattavat yllättää, ja loukkaantumiselta kaatuessa superliukkaalla kelillä viime viikon jäätiköllä.

–Lenkki koirien kanssa sujui ok, mutta postilaatikolla lipesi ja menin nurin. Onnistuin kaatumaan niin, etten satuttanut itseäni, Seppälä naurahtaa. –Nyt aloitettiinkin kaatumisharjoituksella. Tarpeeksi kun harjoittelee, osaa automaattisesti suojella itseään.

Hanmoodossa viehättää sen monipuolisuus: esimerkiksi nyrkkeilyssä keskitytään lyönteihin, kun taas hanmoodossa harjoitellaan niiden lisäksi potkuja, heittoja, kaatoja, kolmea eri asetekniikkaa, jonkin verran painitekniikoita ja niin edelleen.

 –Olemme sellaisia jokapaikanhöyliä, mutta emme varsinaisesti mestareita missään, naurahtaa Seppälä. –Pääteema on kehittyä kamppailullisesti kokonaisvaltaisesti.

Täällä on video viime kevään kansalliselta hanmoodo-leiriltä, voit nähdä filmillä tuttuja 🙂

Boreal Hanmoodo National Spring Camp 2024 kooste

Aaron Uusitupa toivoo uudelta harrastukseltaan laajasti hyödynnettäviä taitoja. Lyöntiharjoituksessa sparraamassa Hugo Salmenautio.
Aaron Uusitupa (vas.) toivoo uudelta harrastukseltaan laajasti hyödynnettäviä taitoja. Lyöntiharjoituksessa sparraamassa Hugo Salmenautio.

”Kyyneleitäkin vuodatettiin”

Seppälä iloitsee siitä, että viime viikolla käydyissä vyökokeissa harrastajat voittivat itsensä kerta toisensa jälkeen.

–Kyyneleitäkin vuodatettiin, mutta mentiin eteenpäin ja ylitettiin itsensä, lopuksi loistettiin. Jokaisella on joku osa-alue, mikä ei ole vahvuus. Kaikkea ei tarvitsekaan kaikkien osata täydellisesti.

Vaaditaan pelkojen sietämistä ja kohtaamista. Toisen asteen mustan vyön suorittanut Seppälä muisteli aikaisempaa omaa vyökoettaan, jossa piti kaatua korkealta maahan.

–Suoritus oli huono, koska jännitin. Satutin itseäni, koska suoritus epäonnistui, mikä aiheutti lisää jännitystä. Itkin, mutta kokosin itseni ja selvisin. Aina ei ole helppoa.

Lukuisia SM- ja kasi MM-mitaliakin kamppailulajeissa kerännyt Seppälä kertoo, että rohkeutta vaadittiin ensimmäisiin treeneihin lähtemiseen, ja paljon.

–Olin todella ujo. Halusin aloittaa taekwondon, mutten saanut kaveria harjoituksiin. Viivyttelin lähtöä, mutten oikein voinut olla menemättäkään, kun olin tullut luvanneeksi vetäjälle. Jos en olisi lähtenyt, olisi jäänyt lähtemättä moneen muuhunkin, eikä minusta olisi tullut opettajaa. Pelkäsin lukioaikoina esiintymistä niin, että olin pyörtyä. Kamppailulajit ovat tuoneet rohkeutta ja henkistä itsevarmuutta.

–Mitä pidemmälle edetään, sen enemmän vaaditaan. Joskus viedään epämukavuusalueelle ja äärirajoille. Esimerkiksi mustan vyön kokeissa katsotaan, haluatko sitä oikeasti, vai luovutatko.

Hanmoodon tuoma kehonhallinta on auttanut Seppälää laulamisessa ja tuonut myös viulunsoittoon rentoutta. Piirtämisessä ja maalaamisessa mielenhallinta tuo keskittyneisyyttä.

–Matolla ei voi hutiloida, kun tekee lukkoja toisten nivelille, Seppälä naurahtaa.

Hanmoodoon, kuten elämäänkin, pätee sama: omaa epätäydellisyyttä täytyy oppia sietämään ja sitä, ettei koskaan ole valmis.

HANMOODO – Pohjolassa jalostunutta itämaista kamppailutaitoa

-Suomessa kehitetty kamppailulaji, jota harrastetaan vain lähialueilla.

-Suomessa 16 seuraa

-Ensimmäinen Han Moo Do -seura perustettiin Kauhavalla 1989.

-SM-kisat järjestetään 26. huhtikuuta Alavudella

-Boreal Hanmoodossa yhdistyvät monipuoliset itsepuolustus- ja kamppailutekniikat, terveyttä ja hyvinvointia tukevat ja kehittävät harjoitteet sekä luonnollisen liikkumisen taitoa kasvattavat harjoitteet. Laji pitää sisällään pääasiassa korealaisista kamppailulajeista välittyneitä tekniikoita, kuten lyöntejä, potkuja, irrottautumistekniikoita, nivellukkoja, hallintaotteita, putoamistekniikoita, heittoja ja kaatoja. Lajiin kuuluu myös aseharjoittelua nunchakulla, pitkällä kepillä ja miekalla, sekä murskaustekniikoita. 

Aiheesta aiemmin julkaistua

”Kun oman kehon tuntee tarpeeksi hyvin, sillä voi murskata vaikka tiiliä” – Järviseudun sanomat

Sami Hautamäki on Alajärven vuoden urheilija 2024 – Järviseudun sanomat

Kultaa, hopeaa, pronssia, Liekki ja Frankfurtiin – viikon 17 lyhyet uutiset – Järviseudun sanomat

Mainos
Jss isojako 0430 600x600

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti