Etelä-Pohjanmaan rahaston apurahat ovat haettavissa 20.1.–7.2.2025.
Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto jakaa tänä vuonna apurahoina 1 285 000 euroa. Rahasto tukee alueellaan tiedettä ja taidetta myöntäen apurahoja kaikille kulttuurielämän alueille. Etusijalla ovat rahaston alueella (Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa) toimivat hakijat, alueella suoritettava tai siihen kohdistuva tieteellinen ja taiteellinen työ sekä kulttuuri- ja kehittämishankkeet.
”Kiitos lahjoittajien, Etelä-Pohjanmaan rahasto tukee hyvin monipuolisesti alueensa taiteilijoita, tutkijoita ja kulttuuritoimijoita. Toivottavasti hakijat huomaavat, että meillä on myös kaksi nimikkorahastoa, joiden lahjoittajille nuoret ja heidän hyväkseen tehtävä työ olivat erityisen tärkeäitä. Nämä Syreniuksen ja Lallin nimikkorahastojen kautta myönnettävät apurahat mahdollistavat nuorten hyvinvoinnin tukemisen kulttuurin keinoin varsin monipuolisesti”, kertoo Etelä-Pohjanmaan rahaston päällikkö Silja Minkkinen-Poikolainen.
Etelä-Pohjanmaan rahaston apurahat myönnetään yksityishenkilöille ja työryhmille työskentely- ja kuluapurahoina sekä yhteisöille kuluapurahoina erilaisten kulttuurihankkeiden toteuttamiseen. Pienin myönnettävä apuraha on 2 000 euroa.
Tavanomaisten työskentely- ja kuluapurahojen lisäksi haettavana on seuraavat erityiskohteet:
Puhu rohkeasti suomea! -kuluapurahaa myönnetään tieteen tai taiteen tekijöille suomen kielen opiskeluun.
Apurahan suuruus on 3 000 euroa ja sitä haetaan omana kuluapurahana tai työskentelyapurahan yhteydessä samalla hakemuksella.
Kärkihankkeelle vähintään 40 000 euroa yhtenä tai kahtena apurahana. Kärkihankkeelta edellytämme tuoretta tai poikkeuksellista näkökulmaa, sisältöä, laatua tai otetta.
Apurahaa voi hakea myös kotiseututyöhön. Apuraha voidaan myöntää esimerkiksi kotiseudun paikalliskulttuuri- ja kulttuuriperintöhankkeisiin. Kotiseututyön apurahat voivat liittyä myös monipaikkaisiin tai paikasta riippumattomiin kotiseutuhankkeisiin, sillä kotiseuduksi voidaan ymmärtää itselle tärkeäksi koettu luonnonympäristö, rakennettu ympäristö, sosiaalinen ja henkinen ympäristö sekä myös virtuaalinen kotiseutu.
Apurahat jaetaan yleisrahastosta ja jakovuorossa olevista nimikkorahastoista:
Jouko Eskolan rahasto: yleinen
Hellin Hokkasen rahasto: edistää Etelä-Pohjanmaan kirjailijoiden ja kuvaamataiteilijoiden työtä sekä Etelä-Pohjanmaan musiikkitaidetta
Iivari ja Jenny Honkolan rahasto: tukee ensisijaisesti kuvataidetta.
Fanni ja Juho Koiviston rahasto: tukee Etelä-Pohjanmaan yksityismetsätalouden edistämistä tarkoittavaa tutkimusta ja muuta siihen liittyvää toimintaa.
Oiva Kuusiston rahasto: yleinen
Jalo Lahdensuon rahasto: yleinen
Karl-Johan Lallin rahasto: edistää tiedettä ja nuorison hyväksi tehtävää työtä.
Panttilan sisarten rahasto: yleinen
Liisa Peltosen rahasto: yleinen
Helvi ja Leila Rahkosen rahasto: yleinen
Einar Salmen rahasto: yleinen
Viljo Syreniuksen rahasto: edistää tiedettä ja nuorison hyväksi tehtävää työtä.
Peruskoululaisia voi innostaa tieteen pariin apurahan turvin
Lisäksi tammikuun haun yhteydessä voi hakea Tiede tutuksi -apurahaa. Apurahan tavoitteena on innostaa peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria tieteen pariin sekä mahdollistaa lapsille ja nuorille tiedekasvatusta tasa-arvoisesti asuinpaikasta ja taustasta riippumatta. Apuraha on haettavissa kaikkien maakuntien alueilla. Tiede tutuksi -apurahan suuruus voi olla 30 000‒100 000 euroa ja hankkeen kesto 1‒4 vuotta.
Vuoden 2025 apurahat ovat haettavina 20.1.–7.2.2025 kello 16.00 saakka sähköisessä hakujärjestelmässä. Myös lausunnot tulee jättää hakuajan päättymiseen mennessä lausunnonantajan verkkopalvelun kautta. Maakuntarahastot järjestävät yhteisen apurahawebinaarin tiistaina 28.1.2025 suomeksi ja keskiviikkona 29.1.2025 englanniksi Zoom-alustalla.
Tiedot: Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston tiedote
Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut
Järviseutulaisia mukana keväällä esitettävässä Puuställin häät -näytelmässä – Järviseudun sanomat