KORTESJÄRVELLÄ Mannisen kylässä varttuneet Kallion veljekset näyttäytyvät katukuvassa harvoin kotiseudullaan. Helsinkiläistynyt Jouko Kallio ja kouvolalaistunut Jouni Kallio koskettavat nykyisin luovan tekemisensä toimesta suuren osan kotiseutunsa väestöä median välityksellä. Vain harva tietää ja tunnistaa Kallion mediaveljesten osuutta mediamainonnasta tai televisiosarjoista katsoessaan suosittua, julkistakin keskustelua herättänyttä Konflikti-sarjaa, tai Kauhavan kaupungin brändimainosta ”Kyllä sen näköö, mistä on kotoosin”.
Jouni Kallion kädenjälki näkyy vahvasti videoalan yrityksensä, Medialouhoksen, tuottamassa Kauhavan kaupungin mainosbrändissä.
Kouvolalainen Medialouhos on vuonna 2005 perustettu mediatuotantoyhtiö, joka toteuttaa tuotantoja elävän kuvan ja äänen koko kentällä. Medialouhoksen toimenkuvaa ovat markkinointivideot, brändifilmit ja striimaus. Medialouhoksen kolme työntekijää ovat kokeneita ja korkeakoulutettuja ohjauksen, kuvauksen, äänen ja leikkauksen ammattilaisia. Yrityksen työntekijät ovat myös yrityksen omistajia. Jouni Kallio on yksi heistä.
Helsingissä vaikuttava Jouko Kallio on tuttu näky suomalaisten tv-sarjojen ja elokuvien lavasteissa. 13 vuotta sitten Helsinkiin muutettuaan Jouko perusti kaverinsa kanssa kahden miehen videotuotantoyhtiön, joka on sittemmin jäänyt. Musiikkivideoiden ja lyhytelokuvien jälkeen Jouko löysi itsensä uudesta roolista, Tuntematon sotilas –elokuvan lavastusosastosta. Kahdeksan vuotta rekvisitoinnin parissa työskennellyt Jouko on rekvisitoinut muun muassa seuraavia sarjoja: Konflikti, Munkkivuori, Ivalo, Pohjoisen tähti, Karppi ja Aallonmurtaja.
Tie medianäkyvyyteen lähti Lappajärven ammattikoulusta
Ammatillista suuntaansa aikoinaan etsinyt Jouni Kallio tunnisti Lappajärven ammattikoulusta tietotekniikan linjalta opiskeluilleen vauhtia hakien sen, ettei alalla työskentely ollut hänen vahvuutensa, puhumattakaan kutsumuksensa. Varhaislapsuudessa Hopeanuolesta moraalin aineksia ammentava, näkemisen nälkää luonnehtiva Jouni uskoi jo varhain aistineensa erilaiset vahvuutensa, niitä kykenemättä jäsentämään.
–Arvostan elektroniikan parissa työskenteleviä, mutta tunnistin, että omat vahvuuteni ja mielenkiintoni olivat muualla. Olin hyvä piirtämään, viihdyin tietokoneella ja jo silloinen pienimuotoinen videoharrastus tuntui vetävän puoleensa, muistelee Kallio ammatillisen suuntautumisensa alkulähteitä.
–Äitini vahvasta kehotuksesta lähdin ammattikoulun jälkeen jatko-opiskelemaan ja tulin valituksi Kouvolan ammattikorkeakoulun graafiselle linjalle. Siellä tunnistin, että piirtämistä enemmän videotyöskentely alkoi tuntua omalta ja se oli tosi hauskaa. En ajatellut, että siitä voisi tulla työ, sillä silloin ajattelin, että hauska ei ole oikeaa työtä. Tuossa vaiheessa olin varma kahdesta asiasta: Kouvolaan en tule jäämään, enkä yrittäjäksi ryhdy koskaan, Jouni toteaa huvittuneena.
Molemmat päätökset ovat tänä päivänä kumottuina, mutta miehen tie on kulkenut alalle, jossa hän viihtyy, ja hän on kovan luokan osaaja, luovan työn palkitsevuutta ja vapautta kiittelevä media-alan yrittäjä.
–2000-luvulla netissä ei ollut videoita. Elettiin VHS- ja DVD-aikaa. Koulu lainasi välineitä opiskeluaikoina, joilla saimme harjoitella ja toteuttaa tekemistämme. Mainokset kiinnostivat jo silloin. Olisimme kaivanneet koulutukseen myös moniammatillisuutta, sillä yrittäjyyttä jouduimme sittemmin opetella. Meitä oli viiden opiskelukaverin tiimi, myöhemmin kaksi jäi pois ja me kolme jatkoimme. Videoiden tarve yrityksille kasvoi. Aloimme tehdä yritysvideoita ja yritykset alkoivat ostaa palveluja. Netti ja YouTube tulivat mukaan tuolloin. Kuvioihin tulivat myös musiikkivideot. Teimme musiikkivideoita Stam1nalle, Viikatteelle ja Kotiteollisuudelle, Jouni kertaa hämmästyttävää kasvutarinaa kuvaillen.
Musiikkivideoilla valtakunnallista mainetta
–OMVF, Oulun musiikkivideofestivaalit, ovat suurin suomalainen musiikkivideofestivaali, jonka Jounin ohjaama musiikkivideo voitti. Tämän lisäksi musiikkivideot ovat saaneet useita kertoja kunniamainintoja, kertoo Jouko, osana veljensä Jounin menestystarinaa.
–Jouni puhuu yrittämisestä, mutta hän on myös taiteilija, Jouko jatkaa, haluten nostaa esiin sen, josta Jouni itse vaikenee.
–He tekevät pienellä porukalla kaiken: käsikirjoitus, puvustus, lavastus, kaikki alusta alkaen on Medialouhoksen käsialaa, Jouko listaa veljensä ja heidän yrityksensä osaamista.
Veljekset uskovat musiikkivideoiden menestyksen takana olleen rohkean huumorin ja ristiriidan, sen, että vakavalle hevibändille tehtiin hassu video.
Elämä keskellä elokuvaa
Jouko muistelee viehätystään elokuvan tekemiseen varhaisesta lapsuudesta saakka.
–Muistan, että siitä saakka, kun ymmärsin, että jokaisen on elämässään tehtävä jotain, halusin tehdä elokuvaa, Jouko toteaa.
–Evijärven lukiossa tutustuin digivideokameraan ja huomasin, mitä mahdollisuuksia video voi antaa. Leikkaaminen sytytti, ja tapahtui jotakin tosi huumaavaa teini-ikäisen aivoissa, Jouko kertaa uransa syntyvaiheita ja kiittelee silloisia Evijärven lukion kuvisopettajiaan rohkaisusta ja tekemiselle tarjotusta vapaudesta.
Lukion jälkeiset medianomin opinnot Torniossa alkoivat avata tietä Joukon lapsuuden haaveelle. Opiskelun viimeisenä vuotena avautui mahdollisuus lyhytelokuvan käsikirjoitukseen, lavastukseen ja ohjaukseen. Joukon tie elokuvaan on kuin elokuva itsessään.
–Ensimmäinen varsinainen lavastusosaston pesti oli Tuntematon sotilas -elokuvassa rekvisitöörin apulaisena. Yksi hauska valintakriteeri oli se, että jaksaa kantaa konekivääriä suolla. Lupasin haastattelussa, että jos saan paikan, opettelen kaikkien aseiden nimet, sillä jääkäripitäjän kasvatilta sellainen onnistuu, Jouko avaa hakukokemustaan ainutlaatuisesta pestistä. Paikka aukesi ja Jouko suuntasi Vekarajärvelle.
–Kymmenen kuukauden ajan tein juoksuhautoja ja korsuja, vahasin patruunataskuja, kuivasin leipälaukkuja, etsin metsästä näyttelijöiden hukkaamia puukkoja ja pystytin ryhmäteltan 76 kertaa. Noiden kuvausten aikana ihastuin lavastusosastossa työskentelyyn ja sillä tiellä olen edelleen. Viime vuonna olin lavastajana yhdessä tv-sarjassa ja rekvisitöörinä kahdessa, Jouko kertaa.
–Näky visiosta on tärkeä, se, että löytää lavastajan ja ohjaajan kanssa yhteisen näkymän, sillä voidaan vaikuttaa draamaan, Jouko avaa elokuvan tekemisen saloja.
Konflikti-sarjaa tehtiin yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa
–Konflikti-sarjan yksi keskeinen yhteistyökumppani on ollut Puolustusvoimat, joka on mahdollistanut räjäytystoimintaan käytettävien maa-alueiden käytön. Kalustollinen ja rekvisiitallinen apu, mitä heiltä saatiin, oli valtaisa. Hienoja ihmisiä, Jouko kiittelee.
Jouko Kalliolta erityisen kiitoksen saa ohjaaja Aku Louhimies, josta Jouko nostaa esiin erityisesti Louhimiehen arvostavan otteen koko tiimin työskentelyä kohtaan.
–Olen onnekas, että olen saanut tehdä hyviä projekteja hyvien tyyppien kanssa, Jouko arvioi.
Tuotantokohtaisia projekteja Jouko tekee freelancer-periaatteella. Ansion muodostavat sekä palkkasuhteinen, että yritystoiminnasta karttuva tulo.
JOUNIN toimintaa yrittäjänä jakavat Medialouhoksen yhteistyökumppanit Antti ”Hyrde” Hyyrynen ja Tuomas Petsalo, joiden kanssa Jouni kertoo kikkailleensa jo kaksikymmentä yhteistä vuotta. Omana funktiona työssään Jouni näkee auttamisen, jota tehdään pohjalaisella rentoudella ja vastuulla.
Kallion veljekset kiittelevät vanhempiaan, jotka antoivat lapsuudessa riittävästi tilaa tehdä ja keksiä tarinoita. Myös Terhi-sisko, on medianomi (AMK), ja toteuttanut audiovisuaalista ja viestinnän osaamistaan muun muassa radiotoimittajana Ylellä ja nyt Suomen Palopäällystöliitolla.
–Hänellä olisi oma tarina kerrottavanaan, veljekset muistuttavat.
–Juuret ja maalaisjärki ovat olleet aina voimavaroina. On vältetty turhan monimutkaista tekemistä. On supervoima olla maalta, vakuuttavat veljekset.
–Ja aina esittelytilanteissa ollaan kerrottu, että Kortesjärveltä ollaan kotoosin, veljekset alleviivaavat juuriensa merkitystä.
Regina Ketomäki
Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut
Kisaranta muuttui kauhuelokuvan näyttämöksi Mattilan lyhytelokuvassa – Järviseudun sanomat