Kriisitehtävien ja asumiseen liittyvien tehtävien määrät kasvoivat Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksessä

Kriisitehtävien ja asumiseen liittyvien tehtävien määrät kasvoivat Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksessä.
Kriisitehtävien ja asumiseen liittyvien tehtävien määrät kasvoivat Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksessä. Kuva: Pixabay.
Julkaistu:
Kategoria:

Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksessä vuosi 2024 oli tehtävämäärältään yhtä kiireinen kuin edellinen vuosi. Tehtävien sisällöissä tapahtui jonkin verran muutosta. Kriisitehtävien määrä nousi 17,7 prosenttia ja asumiseen liittyvien tehtävien määrä 12 prosenttia.

Asunnottomuuteen ja asumisen vaikeuksiin liittyvien tehtävien kasvu on valtakunnallinen ilmiö, joka on näkynyt myös Etelä-Pohjanmaalla. Asumiseen liittyvien haasteiden taustasyynä ovat usein esimerkiksi taloudelliset vaikeudet ja velkaantuminen, lähisuhdeväkivalta ja erotilanteet sekä päihde- ja mielenterveysongelmat.

Lisäksi kadoksissa olevien asiakkaiden osuus nousi 15,6 prosenttia edellisestä vuodesta. Näistä pääosa oli luvatta laitoksista poistuneita nuoria. Tällaiset tehtävät vaativat paljon yhteistyötä hyvinvointialueen eri viranomaisten ja lastensuojelulaitosten välillä.

Tulipaloista seuranneita tilapäisen majoittamisen tarpeita oli myös aiempaa vuotta enemmän. Kylmä alkutalvi näkyi myös yhteydenottoina kylmettyneisiin asuntoihin liittyen.

Laskua tapahtui muun muassa nostoaputehtävissä, joita oli kahdeksan prosenttia edellistä vuotta vähemmän.

Lastensuojelun kiireelliset sijoitukset pysyivät edellisvuoden tasolla

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen tekemien lastensuojelun kiireellisten sijoitusten määrä pysyi edellisen vuoden tasolla. Kiireellisiä sijoituksia tehtiin yhteensä 86. Kiireellinen sijoitus on viimesijainen toimenpide, jota käytetään lapsen ollessa sillä hetkellä välittömässä vaarassa. Kiireellisen sijoituksen avulla turvataan lapsen hoito ja huolenpito, kun kodin olosuhteet tai lapsen oma käytös vaarantaa hänen turvallisen kasvunsa ja kehityksensä.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksessä kirjataan erilaisia ilmoituksia ja yhteydenottopyyntöjä asiakkaiden tilanteisiin liittyen. Lastensuojeluilmoituksia kirjattiin yli 1200 sekä ilmoituksia sosiaalihuollon tarpeesta työikäisten ja ikäihmisten palveluihin vajaa 900. Sosiaali- ja kriisipäivystyksestä kirjataan muitakin ilmoituksia. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijät kuuluvat sosiaalihuollon viranomaisiin, joita velvoittaa 1.1.2024 voimaan tullut eläinten hyvinvointilain (693/2023) uusi säännös, joka tuo ilmoitusvelvollisuuden tietyille tahoille. Käytännössä ilmoituksia on kirjattu tähänkin asti ja uusi lakimuutos ei näkynyt suurena ilmoitusten kasvuna.

Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa välttämättömän ja kiireellisen sosiaalihuollon toteuttamisesta ja psykososiaalisen tuen antamisesta akuuteissa kriisitilanteissa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Sosiaali- ja kriisipäivystys toimii tiiviissä yhteistyössä muiden kenttäviranomaisten ja terveydenhuollon kanssa.

Lähde: HyväEP:n tiedote

Lue myös nämä

Aluehallitus käsitteli Alavuden sote-keskushanketta – Järviseudun sanomat

Huomioita Evijärven Antinrinteen kiinteistön vaikutuksista kunnalle ja kuntalaisille – Järviseudun sanomat

Alkuvuosi on elämäntapamuutosten kulta-aikaa – ”Tuloksia halutaan nopeasti ja vähällä vaivalla”  – Järviseudun sanomat

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti