LAPPAJÄRVEN VEIKKOJEN (LaVe) vuonna 2017 alkanut päämäärätietoinen työ jalkapallon parissa on tuottanut vaikuttavia tuloksia. Toiminta on kasvanut ja harrastajia on löytynyt yli paikkakuntarajojen aina taaperoikäisistä yli 15-vuotiaisiin asti. Toimintaa mahdollistaa tiivis yhteistyö alueen muiden seurojen, erityisesti Evijärven Urheilijoiden kanssa.
–Olemme miettineet pelaajapolkua paljon, jotta harrastus olisi helppo aloittaa ja jatkuisi teini-iän kynnyksen ylikin. Juuri tuo murrosvaihe on monille kohta, jossa harrastaminen usein päättyy, kertovat LaVen valmentajat Jaakko Anttila ja Ari Hakamaa.
–Seuratasolla yhteistyö joukkueiden muodostamisessa on avainasemassa, jatkaa Anttila.
–Tulevalle kaudelle saamme poikien sarjoihin kuusi joukkuetta. Esimerkiksi 12–13-vuotiaissa muodostuu kilpailulliset joukkueet Evijärven ja Lappajärven yhteistyönä (EULA yj.). 15-vuotiaille harrastajille taas tarjotaan joukkueet yhteistyöllä Kauhavan, Alahärmän ja Kortesjärven kanssa. Ilman seurayhteistyötä pelaajapolku olisi huomattavasti lyhyempi.
LaVe:n toiminta on houkutellut mukaan myös tyttöjä, ja tulevalle kaudelle 9–10-vuotiaiden joukkueita on tulossa kaksi.
–Tyttöjen joukkueissa suurin osa pelaajista on Evijärveltä ja Lappajärveltä, kun taas poikien joukkueisiin tulee pelaajia myös Alajärveltä, Vimpelistä ja Kortesjärveltä, Hakamaa selventää.
Futsal tärkeä osa LaVen toimintaa
FUTSAL, jalkapallon pikkuserkku, on muutaman vuoden aikana noussut vahvasti osaksi LaVen toimintaa. Valmentajat näkevät futsalin monipuolisena harrastuksena, joka tukee sekä jalkapalloa että muita lajeja.
–Futsalissa on se hienous, että sitä voi harrastaa ympäri vuoden. Vaikkei meillä ole tekonurmea, jossa pelata jalkapalloa, voidaan pelata futsalia ja tarjota harrastamiseen sen lajin hyödyt. Meillä on täällä Lappajärvellä loistavat puitteet jalkapallon kehittämiseen futsalin ansiosta, Anttila ja Hakamaa toteavat.
–Futsal on monelle kesälajia harrastavalle mainio ”talvilaji”.
Futsalin harjoitusohjelmat ovat vakiinnuttaneet seurassa paikkansa ja tukevat pelaajien kehittymistä erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä. Valmentajat nostavat esiin Keski- ja Etelä-Amerikan maiden mallin, jossa futsal toimii vahvana pohjana jalkapalloilijoiden taidoille.
–Siellä kehitetään taitoja futsalin parissa 12–13-vuotiaisiin asti, ennen kuin siirrytään pelaamaan jalkapalloa. Sieltä nouseekin paljon lahjakkuuksia, kun taas Suomessa taso on enemmän tasavahvaa. Meillä jalkapallon kehittäminen on ehkä vielä alkutekijöissään, pohtii Hakamaa.
Futsalia pelataan Lappajärvellä myös miesten sarjassa.
–Kaikki alkoi siitä, kun pienellä porukalla aloitettiin sunnuntaisin pelailemaan. Yhtäkkiä paikalla oli 30 miestä pelivuoroa odottamassa. Kun innokkaita pelaajia riitti, päätettiin perustaa joukkue, muistelee Hakamaa.
Aikuisten futsaljoukkue tukee myös nuorten pelaajapolkua.
–Miesten joukkueessa on nuorten mahdollista käydä kokeilemassa siipiään, käydä ikään kuin hakemassa maistiaisia ja kehitystä. Futsal on laji, joka kantaa täällä aikuisikään asti.
Valmentajien rooli vapaaehtoistyössä
LAVEN toiminnassa on mukana noin 20 aktiivista valmentajaa, jotka pyörittävät toimintaa vapaaehtoispohjalta. Valmentajien tuki toisilleen ja luontaisten vahvuuksien huomioiminen valmennustyössä tuovat mielekkyyttä tekemiseen.
–Valmentajia täytyy olla riittävästi, koska harjoituksissa on hyvä olla yksi valmentaja 8–10 lasta kohden, jotta valmennus saadaan pidettyä laadukkaana, sanoo Hakamaa.
–Laadukkaaseen valmennukseen on panostettu, vaikka toiminta pohjautuukin vapaaehtoisuuteen.
Valmentajien koulutuksessa LaVe tekee tiivistä yhteistyötä SJK:n kanssa. Seurayhteistyö mahdollistaa uusien ideoiden ja koulutusten saamisen paikallisten valmentajien hyödyksi. Tämä tukee vapaayhteistyön mielekkyyttä, koska niin kuin selvää on, se ottaa ja antaa.
–Kuitenkin enemmän se antaa. Samalla voi mahdollistaa lajin harrastamisen omille lapsille kotipaikkakunnalla. Jos emme itse valmentaisi, ajaisimme jatkuvalla syötöllä Kauhavan suuntaan, enkä tiedä veisikö se autossa istuminen yhtään sen vähemmän aikaa, sanoo Anttila.
–Kun itse aloitin valmennustyön, niin ajattelin, että se ei voi olla niin kivaa kuin pelaaminen. Mutta kyllä se vaan on, eikös vaan Jaakko näin ole, nauraa Hakamaa ja Anttila nyökyttelee.
–Valmentaminen tarjoaa aivan samanlaisia ilon ja onnistumisen tunteita kuin pelaaminenkin.
Tulevaisuuden tavoitteet
VUONNA 2024 LaVe:ssa oli peräti 90 juniori-ikäistä lisenssipelaajaa. Tavoitteena on jatkaa harrastustoiminnan kehittämistä siten, että pelaajapolku olisi mahdollisimman laaja ja jatkuva.
–Meillä toiminta kattaa ikähaarukan taaperoikäisestä aikuisikään. Tämän vuoden toimintasuunnitelmaan kuuluu muun muassa perhefutista ja jalkapallokerhoa perinteisen joukkuetoiminnan lisäksi. Toimintaa pyritään kehittämään koko ajan sopivasti, mutta kuitenkin niin, ettemme liikaa uuvuta itseämme, sanoo Anttila.
–Sosiaalisesta mediasta löytyy tietoa harjoituksista, ajankohdista ja tapahtumista. Instagramissa meidät löytää hakusanoilla lavejalkkis ja Facebookista Lappajärven Veikot jalkapallo, vinkkaa Hakamaa.
–Meillä kaikki innokkaat otetaan ilolla joukkoon mukaan, ja kaikille on aina paikka löytynyt.
Lue myös nämä
Veto taisteli kotimaisin voimin – Järviseudun sanomat
Soutu on kova laji – Evijärveläisille menestystä sisäsoudun SM-kisoissa – Järviseudun sanomat
Seurakunnan sählykerho on kaveruutta, yhdessäoloa ja hauskanpitoa – Järviseudun sanomat