Valmistautuminen jouluun

Svitlana Zubenko
Svitlana Zubenko.

ODOTAN kolmatta joulua Suomessa. Jouluperinteet Ukrainassa ja Suomessa eroavat monella mielenkiintoisella tavalla, ja ne erottuvat ainutlaatuisilla rituaaleilla, tavoilla ja juhlallisella tunnelmalla, joka alkaa kehittyä kauan ennen itse juhlaa. Joulun valmistelut ovat aikaa, jolloin kodit täyttyvät odotuksella ihmeestä, ja ihmiset valmistautuvat, ei vain ruoalla ja koristeilla, vaan myös sydämillään. Tiedän vielä hyvin vähän Suomesta, mutta on todella mielenkiintoista tarkkailla ja tutkia tätä maata, sen kansaa ja kulttuuria, erityisesti sitä, kuinka suomalaiset valmistautuvat jouluun.

Ukrainassa joulun valmistelut liittyvät uskonnollisten seremonioiden ja kulttuuristen tapojen noudattamiseen. Joulua edeltää joulupaasto eli Filippovka, joka kestää 15. marraskuuta–24. joulukuuta. Tämä on hengellisen puhdistautumisen ja sisäisen rauhan aikaa, jolloin uskovat pidättäytyvät lihasta ja maitotuotteista, tekevät hyviä tekoja, rukoilevat ja valmistautuvat joulun vastaanottamiseen. Tällainen aikakausi muistuttaa siitä, että tärkeää ei ole vain juhla-ateria, vaan myös hengellinen harmonia.

Erityistä huomiota kiinnitetään kodin koristeluun. Isoisäni ja isoäiti valmistautuivat aina huolellisesti jouluun. Isoäiti koristeli kodin kirjotuilla pyyhkeillä, ja olkiset joulukoristeet – didukhi – symboloivat seimiä, joissa Jeesus Kristus syntyi. Isäni puolestaan valmisti kutia (vehnäpuuroa hunajan, rusinoiden, kuivattujen hedelmien ja auringonkukansiemenien kanssa), valiten parhaita vehnänjyviä taatakseen hyvän sadon seuraavalle vuodelle.

Suomessa joulun valmistelu alkaa kauan ennen itse juhlaa. Yksi keskeisistä perinteistä on adventti. Monilla perheillä on adventtikalentereita, jotka ovat täynnä pieniä yllätyksiä tai makeisia. Ne luovat juhlan odotuksen tunnelmaa, erityisesti lapsille.

Suomalaiset kiinnittävät myös huomiota kodin koristeluun. Joulukoristeet, kuten joulupallonauhat, oven kranssit ja tähdet ikkunoissa, tuovat lämpöä ja kodikkuutta koteihin. Kuusi on olennainen osa joulukoristelua, ja se asetetaan paikoilleen muutamia päiviä tai viikkoja ennen joulua.

Tärkeää roolia näyttelevät myös joulutorit, jotka alkavat Suomen kaupungeissa. Sieltä voi löytää lahjoja, koristeita, käsityötuotteita ja maistaa perinteistä ruokaa, kuten glögiä – kuumaa mausteilla maustettua juomaa viinistä tai mehusta.

Sekä Ukrainassa että Suomessa joulun valmistelut ovat paitsi ulkoista myös sisäistä puhdistautumista. Molemmissa maissa tämä ajanjakso symboloi perheen yhteenkuuluvuutta, hyväntekeväisyyttä ja hengellistä rikastumista.  Hyvää joulun odotusta, rakkaat maani, Ukraina ja Suomi, sydämeni on kanssanne!

Svitlana Zubenko  

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti