”Jokaisen meidän vastuulla on huolehtia, että minun lähellä on hyvä olla” 

Kuvassa Vimpelin yhteiskoulun tukioppilaita Topias Lönnmark (ylh. vas.), Jooa Tuomela, Venla Anttila (alh. vas.) ja Jasmin Karhu.
Kuvassa Vimpelin yhteiskoulun tukioppilaita Topias Lönnmark (ylh. vas.), Jooa Tuomela, Venla Anttila (alh. vas.) ja Jasmin Karhu.
Kuvassa Vimpelin yhteiskoulun tukioppilaita Topias Lönnmark (ylh. vas.), Jooa Tuomela, Venla Anttila (alh. vas.) ja Jasmin Karhu.
Kuvassa Vimpelin yhteiskoulun tukioppilaita Topias Lönnmark (ylh. vas.), Jooa Tuomela, Venla Anttila (alh. vas.) ja Jasmin Karhu.

VIMPELIN yhteiskoulun ja lukion kiusaamisen vastaisessa tapahtumassa 18. joulukuuta 2024 kuultiin koskettavia kokemuksia nuorena kiusatun laulaja Antti Railion kertomana. Railion puheenvuoro sekä esiintyminen oli osa Vimpelin yhteiskoulun KiVa Koulu -toimintaa.  

–Koko alueen perusopetuksessa otettu uudelleen käyttöön KiVa Koulu -toiminta ja me olemme ottaneet siihen hyvin tiiviin toimenpidesuunnitelmamme käyttöön, ja sitä on heti syksyn alusta asti toteutettu, kertoo Vimpelin yhteiskoulun rehtori Maija Peltola.  

Railio saatiin koululle yhteisen ponnistuksen voimin. Järjestelyissä mukana ollut opettaja Emilia Pajala kertoo jo vuosia haaveilleensa Railiota vierailijaksi koululle. Syksyllä KiVa Koulu -toiminnan käynnistyessä hän vei idean koululle nimetylle KiVa-tiimille, ja järjestelyt aloitettiin. Tapahtumaa sponsoroimaan saatiin K-Market Veto, Kukkasalonki Kastanja, Lasten- ja nuortenkoti Metsäkulma, Maepro Oy, Tikli Group Oy, Vimpelin apteekki, Vimpelin Osuuspankki, Vimpelin Voima Oy ja Voima asennus Oy. 

Railio esiintyi ryhmille neljän kappaleen verran ja palautteen perusteella hänet tunnetaan karismaattisena laulajana nyt myös nuoremmassa sukupolvessa, ainakin Vimpelissä.  

–Vaikutuin Railion äänestä. Minulle hän oli uusi tuttavuus, enkä meinannut uskoa, että jostakin voi lähteä tuollainen ääni ilman koneita tai muuta tekniikkaa, mainitsee yhteiskoulun tukioppilas Jooa Tuomela. 

Esityksen lisäksi kuulijoille jäi mieleen Antin rohkea kerronta omasta taustastaan koulukiusattuna. 

–Antti kertoi, kuinka hän on kokenut kiusaamisen lisäksi jopa väkivaltaa. Keskustelussa käytiin aihetta realistisesti läpi kiusatun ja kiusaajankin näkökulmasta. Antti toi aiheen konkreettisesti lähelle ja keskustelu pisti ajattelemaan asioita aivan uudella tavalla. Nenäliinat tulivat tarpeeseen, pohtivat opettajat Emilia Pajala ja Päivi Vihriälä yhdessä tukioppilaiden Jooa Tuomelan, Topias Lönnmarkin, Jasmin Karhun ja Venla Anttilan kanssa. 

NUORET kertovat, että KiVa Koulu -toiminnan käynnistyttyä erilainen tieto kiusaamisesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä on lisääntynyt. Tukioppilaiden rooli koulussa on tehdä havaintoja sekä olla silminä ja korvina. 

–Kiusaamiseen kiinnittää nyt eri lailla huomiota. Yhtenä teemana tänä syksynä on ollut yksinäisyys, ja nyt kun tietoisuus on lisääntynyt, yksinäisyyttäkin huomaa paljon aiempaa enemmän, sanoo Jasmin. 

Nuoret kertovat ajattelevansa realistisesti – täysin kiusaamisvapaaseen ympäristöön tuskin tullaan koskaan pääsemään, mutta tietoisuuden lisääminen auttaa ottamaan vastuuta omasta käytöksestä ja kiusaamisen eri muodoista.  

–Moni riitatilanne alkaa niin sanotusta läpänheitosta, kun huomautetaan vaikka toisen syömisestä, sanovat Topias ja Jooa. 

–Tai jos olet vähänkin erilainen, sinuun kiinnitetään heti huomiota, jatkaa Jasmin ja huomauttaa, että koulun vaihto-oppilaitakin on kiusattu, eli rasismiakin löytyy. 

Opettajat antavat kiitosta tukioppilaiden tapaan toimia erilaisissa tilanteissa. 

–Meillä on mahtavat tukioppilaat ja suuresti ihailen heidän rohkeuttaan sanoa asioita ääneen, kiitteli Vihriälä. 

VIHRIÄLÄ toteaa, että työtä riittää, mutta jostakin on aloitettava. Vimpelin yhteiskoulun KiVa-tiimi organisoi toimintaa aktiivisesti ja myös keväälle on jo suunniteltu muun muassa kolme yhteistä KiVa-tuntia. Tiimiin kuuluvat Päivi Vihriälä, Tiina Uitto, Hannu Mäkinen ja Jari-Matti Uusitupa. Tiimissä on käsitelty useampia systemaattisia kiusaamistapauksia, ja työ on jo nyt kantanut positiivista palautetta kodeista. 

–Tämä on yhteistyötä. Koulun rehtoreiden tuki on tässä valtavan isossa roolissa, siitä heille kiitos, sanoo Vihriälä. 

–Ja tietysti yhteistyö kodin ja koulun välillä on tärkeä, nämä ovat meidän kaikkien yhteiset talkoot. Suurimman osan ajasta nuoret ovat muualla kuin koulussa ja päävastuu kasvatuksesta on kodeilla. Siksi on tärkeää viestiä informaatiota myös koteihin, tuoda asioita näkyväksi ja myös vahvistaa hyvää – samalla kuitenkin peräänkuuluttaa, että meidän jokaisen vastuulla on, että minun lähellä on hyvä olla. 

Antti Railio esitti koulun tilaisuudessa kullekin ryhmälle neljä kappaletta. Kuva: Emilia Pajala.

KiVa Koulu

KiVa Koulu® on Turun yliopistossa kehitetty näyttöön perustuva kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma. KiVassa pyritään ehkäisemään kiusaamista ennalta. Kiusaamisen vastaisen kulttuurin luominen edellyttää koko kouluyhteisön sitoutumista; siitä huolehtimista, ettei kukaan jää syrjään tai tule huonosti kohdelluksi. Pitkin vuotta systemaattisesti pidettävillä KiVa-oppitunneilla avulla voidaan vaikuttaa oppilasryhmien normeihin ja siihen, miten lapset ja nuoret toimivat kiusaamista havaitessaan. Tämä edellyttää myös kaikilta yhteisön aikuisilta selkeää viestiä siitä, että kiusaamista ei hyväksytä. Toinen tavoite on tehokas puuttuminen esille tuleviin kiusaamistapauksiin: tähän KiVa tarjoaa selkeät ohjeet, joiden takana on vahva tutkimusnäyttö. Kolmanneksi KiVa tarjoaa työkalut jatkuvaan oman koulun tilanteen seurantaan jokavuotisten online-kyselyiden ja niistä saatavan palautteen muodossa. KiVa sisältää materiaalia myös vanhemmille. Meidän kaikkien panosta tarvitaan, jotta jokaisen lapsen ja nuoren oikeus turvalliseen oppimisympäristöön toteutuu! 

Suomessa KiVa Koulu -ohjelmassa on mukana yli 900 koulua ja ohjelma on käytössä yli 20 muussa maassa. Lue lisää KiVan kansainvälisyydestä www.kivaprogram.net/

Lähde: www.kivakoulu.fi 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti