LAPPAJÄRVELLÄ järjestettiin osana Lasten ja nuorten toimintaviikkoja sosiaalisen median työpaja huoltajille sekä sosiaalityön ammattilaisille ja järjestöille. Aiheesta kertoi nuorisotyön ammattilainen Tiia Laine. Hän on työskennellyt pitkään nuorisotyössä, ja jo toistakymmentä vuotta erikoistuneena somemaailmaan. Paikalla olivat myös Lappajärven kunnan vapaa-aikasihteeri Anssi Kuusela sekä Lappajärven yläkoulun ja lukion koulunuorisotyöntekijä Mari Rättyä.
Tilaisuudessa pohdittiin vanhempien mahdollisuuksia ja keinoja pysyä kärryillä lasten ja nuorten somenkäytöstä. Laine valisti vanhempia eri somealustojen sekä tekoälyn vaaroista ja nettikiusaamisesta, mutta myös nettimaailman positiivisista puolista. Todellisia esimerkkitapauksia käyttäen hän valotti somen valtavaa voimaa ja vaikutusvaltaa sekä nopeutta.
–Lapsia ja nuoria uhkaava ominaisuus somessa on se, ettei se sisällä sisältövaroituksia, eikä siinä ole ennakkosensuuria, Laine toteaa.
Suomessa sosiaalisen median ikäraja on 13 vuotta. Myös viestipalvelu WhatsAppin ikäraja muuttui helmikuussa 2024. Peleille ja elokuville on useampia ikärajoja. Ikärajat sisällöissä eivät kerro teknisestä soveltuvuudesta tai esimerkiksi pelien vaikeusasteesta, vaan nimenomaan haitallisuudesta ikärajan alittaville.
Suomen suosituimmat somealustat ovat WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram ja Tik Tok. Muita alustoja ovat lisäksi esimerkiksi nuorten suosikki Snapchat, videopelien striimaamiseen käytetty Twitch ja yhteiskunnalliseen ja poliittiseen keskusteluun suuntautunut viestipalvelu X. Alustoilla on paljon erilaisia mahdollisuuksia ja toimintoja, joista nuoret ovat tietoisia, vanhemmat useinkaan eivät.
Nettimaailma koukuttaa
OLISIMMEKO muutama vuosikymmen sitten voineet kuvitellakaan tulevan ajan, jolloin me aikuisetkin voimme kuin heittämällä viettää kolme tuntia sohvannurkassa lojuen kädessä pieni kapula, ainoa liikkeemme on etusormen pyyhkäisyliike ja silmissämme vilisee aivoja rasittava jatkuva kuva- ja informaatiovirta, esitti Laine vakavasti herättelevän kysymyksen.
–Jo vuonna 2014 lasten ja nuorten ehkäisevän päihdetyön toimijat ovat pohtineet, että sosiaalinen media täyttää päihteen kriteerit aiheuttaen päihderiippuvuudesta tuttuja vieroitusoireita. Älkää syyttäkö nuoria, jos he eivät pääse irti puhelimesta, älkää syyttäkö itseännekään! Alustat ovat suunniteltu älykkäästi niin, että ne lisäävät aivojen mielihyvähormonien tuotantoa. Nuorten suosimassa Tik Tokissa on maailman nerokkain takuuvarmasti koukuttava algoritmi, se on nimenomaan suunniteltu toimimaan niin, että tulee tarve nähdä jatkuvasti lisää, ja tämä tuottaa mielihyvää. Siksi siitä on vaikea irrottautua. Suositeltava ruutuaika on aikuisillekin vain 2–3 tuntia päivässä, ja jos työkseen tekee näyttöpäätetyötä, tämäkin on liikaa, Laine toteaa.
Tekoälyä, nettikiusaamista ja groomingia
Tekoäly kehittyy jatkuvasti ja kriittinen medianlukutaito on entistä tärkeämmässä roolissa. Kuvissa käytetään filttereitä, ja feikkiä on netissä valtavia määriä. Feikkiä voi opetella tunnistamaan tarkkailemalla muun muassa kuvien yksityiskohtia, sekä videoiden puheen rytmiä. Lähde kertoo paljon.
–Nettikiusaaminen on rikos, siitä voi saada sakkoja tai enimmillään 2 vuotta vankeutta, Laine kertoo.
–Lapset eivät helpolla kerro kiusaamisesta, siksi heidän kanssaan tulee puhua asiasta ja rohkaista kertomaan epäasiallisesta toiminnasta.
Kiusaamista on muun muassa uhkaaminen, pilkkaaminen, kuvien ja tietojen levittäminen, halveksunta, nolaaminen, nöyryyttäminen, kiristys, ahdistelu, matkiminen, eristäminen tai luvatta ryhmään lisääminen, salakuvaus, kuvien manipulointi sekä tahallinen huomiotta ja ulkopuolelle jättäminen.
–Mikäli lapsi on lähettänyt tai vastaanottanut alastonkuvia, on mahdollista, että hän häpeää asiaa niin paljon, ettei kehtaa kertoa siitä kenellekään, Laine sanoo.
–Lasta on kuitenkin rohkaistava kertomaan tästä ja hälvennettävä lapsen häpeää. Kiusatun on tärkeä dokumentoida kiusaaminen, ottaa materiaalista kuvakaappauksia, ja merkitä muistiin, jotta poliisi voi asian tutkia. Kiusaajan kanssa ei tule jatkaa keskusteluja.
GROOMING on rikos, jossa aikuinen ihminen valmistelee lasta seksuaaliseen hyväksikäyttöön luomalla lapseen luottamus- ja kiintymyssuhteen. Grooming saattaa alkaa esimerkiksi kehumalla lasta ja olemalla kiinnostunut hänen tekemisistään ja asioistaan ja se etenee askel askeleelta sitä mukaa, kun lapsen luottamus lisääntyy. Esimerkiksi Snapchatissa teinityttönä esiintyvä henkilö voikin todellisuudessa olla 60-vuotias mies. Grooming on vakava ilmiö ja vanhempien tulee valistaa lapsia ja nuoria ilmiöstä, ja olla tietoisia lastensa tekemisistä ja somekäyttäytymisestä jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jatkuneesta kiusaamisesta ja groomingiin viittaavasta toiminnasta tulee tehdä rikosilmoitus. Poliisilla on tehokkaat keinot jäljittää netissä anonyymeinä esiintyvät rikolliset. On tärkeää, että lapsi/nuori ymmärtää netin vaarat.
Tiina Kiviaho