TAAS mentiin sinne 60-luvulle, kun aloin muistella sen ajan puhekieltä. Mummoni Tyyne Salmela käytti otsikon sananlaskua tilanteissa, joissa hän patisti meitä ilmeisesti turhan hitaasti liikkuvia veljeksiä töihin, jotka isäukko lopulta kerkesi tekemään. Sanalaskuja ja vertauksia käytettiin muutenkin vielä lapsuudessani yhtenään. Mummo oli siinä mestari, ja hän sujautti sananlaskun tai vertauksen sujuvasti puheeseensa tuon tuosta. Jos joku oli innoissaan jostakin, saattoi mummo tuumata: ”Se on touhussaan kuin toisen tuvan kalja.” Olisiko naapurin kotikalja äitynyt käydä pohisemaan niin, että siitä jäi elämään moinen sanonta.
Kun joku oli vaikkapa lähdössä jonnekin ja touhusi valiten matkavaatteita ja laittautui muutenkin matkaa varten, saattoi mummo tuumata: ”Teputtaa kuin kipeä lehmä.” Pikkupoikana piti hakea yhtenään puita halkohuoneesta talon lämmitykseen ja tietysti yritin viedä kerralla niin paljon kuin jaksoin kantaa ja syliin mahtui. Mummolta tuli heti toteamus: ”Laiska kerralla, visu viijellä.”
Kyselin kylän miehiltä, muistavatko vanhoja sanontoja ja muistivathan he. Viitaniemen Mikolla oli jonkun määrään liittyvä lohkaisu: ”Niitä on niin kuin Pulukkisten luteita.” Mikko tiesi myös, että Pyhälahdessa oli jollakin Antilla kauan sitten ollut poro ja kun poro oli karannut, oli elämään jäänyt lohkaisu: ”Katosi niin kuin Vanha-Antin peura.” Ennen oli kädet täynnä työtä ja silloinkin töitä pyrittiin rationalisoimaan neuvolla: ”Vie paska mennessäs, tuo puita tullessas!” Kyseessä ilmeisesti laskisangon vienti tai ehkäpä potan tyhjennys ja palatessa tietysti on kätevää tuoda vaikka sylys puita.
”Hyvällä alulla, kuin Höykkylän pojan hakkuu.” Höykkylän poika lienee aloittanut hakkuutyömaansa ripeästi, mutta elämään jääneestä toteamuksesta voisi päätellä, että hakkuu on jäänyt niin sanotusti vaiheeseen. Mikolta tuli myös toteamukset: ”Köyhtyä saa, mutta ei laihtua” ja ”Varhain myllylle ja myöhään kirkkoon, niin pääsöö äkkiä pois.”
Nykyisin ei sanalaskuja ja vertauksia juurikaan kuule ja se on kovin valitettavaa, sillä niiden käyttö elävöittäisi kieltä olisihan se hauska kuunnellakin, kun meheviä vertauksia olisi jutun lomassa.
Heikki Salmela