Alajärven kaupunginhallitus myönsi 18. marraskuuta poikkeamisluvan Alajärven kaupungille biotalousterminaalin rakentamiseen suunnittelutarvealueelle Juurikaskytö- ja Jukantupa-nimisillä tiloilla. Terminaalin tilantarve kiinteistöjen alueella olisi noin 10 hehtaaria. Paikka sijaitsee valtatie 16:n eteläpuolella moreenipohjaisella alueella. Alue rajoittuu pohjoisessa kiinteistöön, millä sijaitsee Sänkiahon sähköasema, ja länsipuolella sijaitsee käytöstä poistettu Tupasaaren kaatopaikka. Itäpuolella on osittain hakattua metsämaata ja eteläpuolella teollisuustontteja. Hakemuspaikalla ja sitä rajoittavilla alueilla kasvaa lähinnä mäntymetsää ja -taimikkoa.
Hankkeen tarkoituksena on biotalousterminaalin rakentaminen energiapuun varastointia varten. Energiapuun määräksi arvioidaan noin 11 000 kuutiota vuodessa. Alueelle suunnitellaan noin 3 hehtaarin suuruista asfalttikenttää, jonka pohjois- ja eteläpuolelle rakennettaisiin noin 3,5 metriä korkeat meluvallit, ja itäpuolelle tulee varaus meluvallille. Eteläosaan tulee huoltorakennus ja vaakavaraus, sekä varaus kolmelle siirrettävälle noin 30 kuution konttirakennukselle.
Terminaalin valmistuttua kulku alueelle tapahtuisi Juurikaskydöntien kautta. Terminaali otettaisiin käyttöön viimeistään vuoden 2026 aikana.
Sähkönjakelu voi vaarantua biotalousterminaalin takia?
KUULEMISESSA Alajärven Sähkö Oy yhdessä EPV Alueverkko Oy:n kanssa totesi, että biotalousterminaalin sijoittaminen voimajohtojen ja sähköaseman välittömään läheisyyteen on riski alueen sähkönjakelulle. He pitävät tarpeellisena, että alueen suunnittelussa ja yleisjärjestelyissä otetaan huomioon tulipalojen, pölyn aiheuttamien ongelmien ja muiden onnettomuuksien ennalta ehkäisemiseen, rajaamiseen ja tulipalojen sammuttamiseen sekä pölyntorjuntaan liittyvät näkökohdat. Lisäksi he vaativat alueelle pelastussuunnitelman. Hakekasoja ei tulisi sijoittaa alueen pohjoisosaan ja hakekasat tulisi peittää, eikä haketusta tulisi suorittaa kovalla tuulella. Alajärven Sähkö Oy:n kanssa on myös käyty keskustelua keskijänniteverkostosta, ja verkosto on huomioitava suunnittelussa ja toteutuksessa.
Alajärven vesiosuuskunnan lausunnon mukaan alue, jolle biotalousterminaali on tarkoitus rakentaa, on Alajärven vesiosuuskunnan toiminta-aluetta, ja alueella on runkovesilinja, joka on siirrettävä uuteen kohtaan. Vesiosuuskunta laskuttaa hakijalta runkovesilinjan siirrosta aiheutuvat työ- ja tarvikekustannukset toteutuman mukaan.
Kaupunki suostuu hakemukseen ehdolla, että hankkeelle tulee laatia viranomaisten hyväksymät melun- ja pölyn torjuntasuunnitelmat, pelastussuunnitelma sekä muut viranomaisten vaatimat mahdolliset suunnitelmat ja luvat. Lisäksi hankkeen kuulemisissa ja lausunnoissa annetut huomautukset tulee ottaa huomioon suunnittelussa ja rakentamisessa. Biotalousterminaalin toiminta ei saa aiheuttaa riskiä sähkönjakelulle.
Juurikaskydön tien päästä jatkuva reilun 300 metriä pituudeltaan oleva kulkuyhteystie bioterminaalille on katualueen ulkopuolella ja sen rakentaminen kaikkineen kustannuksineen tulee kuulua bioterminaalin hankkeeseen.
Biotalousterminaalin rakentamisessa on otettava huomioon vireillä oleva Alajärven keskustaajaman osayleiskaava ja Tupasaaren asemakaavan muutos ja laajennus.
Bioterminaalin asfalttialueelta kertyvien hulevesien määrä tulee olemaan merkittävä. Rakennusluvan yhteydessä tulee esittää laskelma ja suunnitelma hulevesien viivytyksestä sekä pölylaskeuman hallussa pitämisen huomioiminen ja sähköasema.
Ennen minkäänlaiseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä hakijan on saatava rakennuslupaviranomaiselta rakennus- tai toimenpidelupa.
Lue myös nämä jutut
Salibandynaisille ensimmäiset pisteet – Viikon 47 Lyhyet uutiset – Järviseudun sanomat
Ovatko purettavat ja siirrettävät rakennukset tulevaisuutta? – Järviseudun sanomat