JÄRVISEUDUN sähköistymisen voidaan katsoa alkaneen Vimpelin Pokelasta: Matti Kataja ja Helge Rintaniemi rakensivat vuosina 1913–1914 mylly- ja sahalaitoksen, jonne asennettiin laitteet sähkön tuottamiseen, kirjoittaa Seppo Kataja uunituoreessa historiikkiteoksessaan Vimpelin sähköiset vuodet – Vimpelin Voima Oy:n 80-vuotisjuhlakirja.
–Sähkön historiaa on pitkästi ajalta ennen Vimpelin Voimaa, on ollut monenlaista yritystä, kertoo Vimpelin Voima Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Liikala.
Jatkosodan aikana perustettu Vimpelin Voima on vuosikymmenien aikana investoinut voimakkaasti sähköverkoston laajentamiseen ja infrastruktuurin modernisointiin. Se on vakiinnuttanut paikkansa energiantoimittajana, jonka toimintavarmuus hakee vertaistaan.
–60 prosenttia alueemme sähkölinjoista kulkee maakaapelina, jolloin vikatiheys vähenee. Meillä on ollut jopa 16 kuukauden jakso ilman ainoatakaan keskijännitevikaa, siihen saa moni yhtiö pyrkiä, toteaa verkkotoiminnanjohtaja Matti Takamäki.
Asiakkaat ovat tottuneet myös nopeaan palveluun. Jos sähkökatkoja ilmenee, ne on saatu aina nopeasti korjattua. Taustalla tässä on neljän oman asentajan kanssa yhteistyötä tekevä tytäryhtiö Voima-asennus Oy:n 11 työntekijän henkilöstö.
–Asentaja päivystää myös työajan ulkopuolella, ja tarvittaessa hoidetaan sähköongelmat myös asiakkaiden päässä, mikä on melko harvinaista. Yleensä vikapäivystys koskee vain verkkoyhtiön vikoja ja vastuualue loppuu pääsulakkeisiin, pohtii Liikala.
Työntekijät ovat yhtiölle tärkeä resurssi, jonka hyvinvointiin ja ammattitaitoon halutaan panostaa.
–Asentajilla on paikallistuntemusta ja he ovat tässä lähellä, mikä nopeuttaa asioiden hoitoa. Ja asiakaspalvelussakin saa henkilökohtaista palvelua niin paikan päällä kuin puhelimessakin: ei ole suunnitelmissa, että vaihtaisimme chattirobottiin.
–Yhteistyö asiakkaiden kanssa toimii ja viesti kulkee. Esimerkiksi asiakkaat usein ilmoittavat, jos näkevät kallistuneen puun linjoilla, ja päästään korjaamaan asia ennen kuin tulee ongelmia, kiitos siitä, jatkaa Takamäki.
Aurinkoenergian määrä lisääntyy lähitulevaisuudessa
VIMPELIN VOIMAN asiakasmäärä on säilynyt melko tasaisena.
–Hintataso on pyritty pitämään kilpailukykyisenä. Jonkin verran meillä on myös Vimpelin ulkopuolella asiakkaita. Muutama vuosi sitten ei otettu toimitusvelvollisuusalueen ulkopuolelta asiakkaita, mutta nyt otamme taas.
Sähkö, jota Vimpelin Voima jakaa, on vesi-, tuuli-, ydin- ja aurinkovoimaa. Jälkimmäisen määrä lisääntyy ensi vuonna, kun Heininevan aurinkovoimala-alue valmistuu.
Ympäristön lisäksi yhteiskuntavastuu korostuu 80-vuotiaan arvoissa. –Olemme tukemassa muun muassa junioriurheilua Vedon kautta, jääkiekkoa ja Alajärvellä pesäpallon alasarjoja
–Visiomme on pysyä paikallisena yhtiönä ja kehittää palveluita asiakkaille. Siinä hyödynnämme myös digitalisaatiota: keskiviikkona on avattu uusi kulutusweb-portaali, missä on laajemmat mahdollisuudet seurata kulutusta. Etäluettavia mittareita asennetaan nyt toista kierrosta: niissä on 15 minuutin lukusykli ja niihin voidaan aktivoida HAN-portti, jonka kautta datan voi siirtää smart home -ratkaisuihin, esimerkiksi sähköauton latauksen ajastukseen.
Tulevaisuuden iso ilmiö ovat älykotiratkaisut
VOIMA-ASENNUS toimii Vimpelin lisäksi Ilmajoella myyden ja rakentaen energiaratkaisuja.
–Teemme töitä lampun vaihdosta kerrostalokohteiden sähköistämiseen ja sähköasemiin, tällä hetkellä on työn alla muun muassa Nurmon Biovoimalaitoksen alueurakka, kertoo toimitusjohtaja Sampo Niemitalo.
Viime vuosien iso ilmiö ovat olleet aurinkopaneelit.
–Järjestelmien hinnat on tulleet alaspäin noin puolella 2000-luvun alusta. Villeimpänä aikana oli sama mitä se maksoi, kun sen vain jostain sai, kun maahantuojilla ja tukkureilla ei ollut.
–Osa asiakkaista ajattelee enemmän vihreää arvoa kuin taloudellista, mikä korostuu yrityksissä, totesi Tuomas Liikala.
–Paras hyöty kun voi sähkön voi itse käyttää, ja järjestelmä on oikein mitoitettu, jatkoi Matti Takamäki.
Sähköautoilun yleistyessä pientaloasiakkaallakin hyöty kasvaa, kun saa autonsa ladattua omalta katolta tulevalla sähköllä.
Tulevaisuuden toimialaa ovat älykotiratkaisut, joita esitellään perjantaina 22. marraskuuta vietettävillä 80-vuotisjuhlakahveilla. Esillä ovat myös erilaiset lämmitysratkaisut ja vieraat pääsevät tutustumaan välineistöön, jolla Vimpeliä on pidetty sähköisenä vuosikymmenten ajan. Jaossa on 200 kappaletta jutun alussa mainittua historiikkiteosta. Jos sellaista ei ehdi juhlapäivänä saamaan, kirjaa on tulossa Vimpelin kirjastoon lainattavaksi.
Aiheesta aiemmin julkaistua
Sampo Niemitalosta Voima-asennuksen toimitusjohtaja – Järviseudun sanomat
Arvontapalkintona aurinkoenergiaa – Järviseudun sanomat
Nyt vedotaan suomalaisiin: Säästä sähköä ja siirrä kulutusta yöaikaan – Järviseudun sanomat