CLAES OLSSONIN ohjaamassa elokuvassa olivat Ihanat naiset rannalla, mutta nämä ihanat evijärveläiset eivät tyydy kesän lämpimään rantaelämään, vaan uivat järvessä myös talvipakkasella.
Kivijärvenkylän rantasauna täyttyy keskiviikkoiltaisin naisista ja torstaisin miehistä. Saunaa on alettu lämmittää jo iltapäivällä, ja innokkaimmat saapuvat viiden maissa nauttimaan saunan lämmöstä. Vakiokävijöitä on naisten vuorolla parikymmentä, joista osa tulee myös Evijärven lähikunnista. Mutta nämä naiset eivät jää pitkäksi aikaa lauteille vaan suuntaavat ulos pakkaseen ja laiturin päässä olevaan järveen. Eihän tuo ole temppu eikä mikään kesähelteillä, mutta nyt odottaa muutaman asteen lämpöinen jäävesi.
–Avannon jälkeen on kiire takaisin saunan lämpöön ja ihanan pistelevään tunteeseen ihon pinnalla, kertoo Tuija Malinen. Lämmittelyn jälkeen suunnataan uudestaan avantoon.
Läheisten esimerkki houkuttelee avantoon
Avantouinnin harrastajia on Suomessa noin 80 000. Haastattelimme viittä evijärveläistä naista seuraavilla kysymyksillä:
- Mistä idea aloittaa avantouinti?
- Kauanko olet harrastanut?
- Mikä avantouinnissa parasta?
Sirkka Kronqvist
- Uteliaisuus ja appiukon esimerkki.
- 5–6 vuotta.
- Hyvän olon tunne, mukava naisporukka, uudet ystävät.
Paula Leväniemi
- Sirkka-ystävä innosti mukaan.
- Kolme vuotta.
- On auttanut reumaan, hyvä fiilis jälkikäteen.
Tuija Malinen
- Tuttavat houkuttelivat.
- 10 vuotta.
- Rento olo jälkeen päin, nukun erinomaisesti.
Eija Taivassalo
- Aviomies houkutteli mukaan.
- Kolme vuotta.
- Olin ennen viluinen, nyt on verenkierto parantunut. Hyvä porukka, on viikon kohokohta.
Satu Saarijärvi
- Miehen esimerkki houkutteli aloittamaan.
- Neljäs vuosi menossa
- Tunne jälkeen päin: nukuttaa hyvin. Mukavaa seuraa. Suosittelen kaikille.
Tiesitkö? – Viisi väitettä avantouinnista
AVANTOUINTI sopii kenelle tahansa
–Aikuinen ja perusterve ihminen voi mennä avantoon. Jos on esimerkiksi sydänperäisiä tauteja tai verenpainetta, kannattaa konsultoida lääkäriä ennen avantouinnin aloittamista.
2. Avantouinti lievittää stressiä ja parantaa unen laatua
–Kyllä se vähentää stressiä, ja kokeneet avantouimarit kertovat saavansa myös rentoutumisen tunteen. Avantouinnissa tapahtuu eräänlainen vastareaktio: veteen meneminen on elimistölle stressitekijä ja stressihormonien eritys lisääntyy. Avantouimarit kuitenkin kokevat, että stressi ”jää veteen”, kun hyvänolon tunne, mielihyvähormonien eritys sekä itsensävoittamisen ja voimaantumisen tunteet lisääntyvät vedestä poistuttua. Rentoutuminen ja stressin väheneminen parantavat myös unen laatua. Jos keho ja mieli ovat hyvässä kunnossa, unen laatukin paranee.
Avantouinti helpottaa flunssaa ja särkyä
–Kyllä. Keho karaistuu kylmäaltistuksessa. Kylmäsopeutuminen stimuloi ja tehostaa immuunijärjestelmää. Siksi on koettu, että flunssaa on vähemmän. Kylmässä kortisolia erittyy elimistöön ja se helpottaa kipua. Avantouinti voi auttaa särkyyn, varsinkin jos on tulehdusta tai reumaa nivelissä, mutta voi se auttaa myös lihassärkyihin.
4. Avantouinti laihduttaa
–Ei suoranaisesti laihduta, mutta kylmäaltistuksessa ruskea rasva voi lisääntyä. Sen lisääntyminen ja aktivoituminen säännöllisen kylmäaltistuksen seurauksena voi vaikuttaa painoonkin. Toisin kuin valkoinen rasva, ruskea rasva tuottaa lämpöä. Silloin se kuluttaa energiaa ja voi siten alentaa painoa.
5. Avantoon saa vaikka hypätä
–Ei mielellään. Kun hypätään yhtäkkiä, tulee aikamoinen kylmäshokki. Kun kasvoille tulee kylmää vettä, voi hengityksen tihentyessä tulla haukkomisefekti. Pitää olla tarkkana, ettei vedä vettä keuhkoihin, eli hukkumisvaarakin on olemassa. Kasvoille ja pään alueelle tuleva yhtäkkinen kylmä voi olla liian raju kokemus sydämellekin, kun sympaattinen ja sen vastakkainen parasympaattinen hermosto aktivoituvat samaan aikaan. Se voi aiheuttaa rytmihäiriöitä.
Lähde: Työterveyslaitoksen johtava tutkija Sirkka Rissanen (Potilaan Lääkärilehti 9.2.2024)
Leevi Norrena
Lue myös nämä jutut
Arkku tai avanto – mielenhallintaa ja hyvää oloa – Järviseudun sanomat