LAPPAJÄRVEN Kanavapuiston esteettömän kulttuuriluontopolun Vuosimiljoonat -veistokset ovat lähes valmiit. Kymmenentuntisia työpäiviä tekevä kuvanveistäjä Ville Heimala työskentelee kolmatta viikkoa Lappajärvellä reliefien kiinnityksen ja loppusaumauksen parissa.
–Tämä nykyaikaa kuvaavan veistoksen reliefien kiinnitys on helpoin, koska tähän tulee myös kaikissa muissa käytettyjä palasia. Huomenna pääsen aloittamaan veistosten saumauksen, kertoi Heimala maanantaina.
–Reliefit kiinnitetään laastilla, jota tehdään aina pieni satsi kerralla, sillä se pitää käyttää kolmessa tunnissa. Saumaaminen on vielä vähän rankempaa hommaa. Aluksi reliefit pitää siistiä poistamalla kynsiharjalla kaikki ylimääräinen laasti, jota on jäänyt pinnoille. Sitten saumataan, pyyhitään ja siistitään välillä. Yhdellä kertaa voi tehdä vain pienen alueen, sillä saumauslaastin käsittelyaika on vain 30 minuuttia.
Patsaiden asennus siirtyy marraskuulta alkukesään
Alkuperäisen suunnitelman mukaan veistokset piti kuljettaa ja asentaa Kanavapuistoon marraskuun lopulla. Sääolosuhteet ja veistosten viimeistelytarve asennuspaikalla sai kuitenkin taiteilijan toisiin ajatuksiin. Asentaminen tapahtuu touko–kesäkuulla lähempänä avajaisjuhlia.
–Veistokset painavat valmiina 550–600 kiloa. Ne nostetaan puistossa oleviin kiviin porattujen metallisten asennustankojen päälle. Veistosten yläpäässä on nuppi nostamista ja kuljettamista varten. Tulen seuraamaan asennusta ja lopuksi peittämään kuljetusnupin reliefeillä. Asennus ja viimeistely on parempi tehdä lämpimään aikaan. Lisäksi on hyvä, että veistokset saavat rauhassa kuivua sisätiloissa ennen ulos siirtämistä.
Heimalan työ jatkuu suunnitteluvaiheessa kirjoitetun tarinan täsmentämisellä. Tarinassa kuvaillaan, miten taideteos liittyy paikkaan, miten yksittäiset veistokset kuvaavat tiettyä aikaa ja miten eri yksityiskohtaiset reliefit kuvastavat.
–Kunkin teoksen eteen tulee muutaman lauseen teksti ja QR-koodin taakse tulee koko tarina kuvineen.
Aiheesta aiemmin julkaistua
Lappajärven kulttuuriluontopolulle alueen historiaa kuvaavat veistokset – Järviseudun sanomat