TILASTOJA kun katsoo, niin tälle alueelle on välttämätöntä saada työvoimaa ulkomailta, totesi maakuntakorkeakoulukoordinaattori Marjo Vistiaho kansainvälisillä rekrymessuilla, jotka järjestettiin keskiviikkona HUBI25:n tiloissa Alajärvellä.
–Yritysten ja opiskelijoiden yhteen saattamiseen tarvitaan tukea ja paikkoja, missä kohdata, avauksia ja tuuppausta.
HUBIn tiloissa olikin hulinaa, kun paikalla oli kymmeniä kansainvälisiä opiskelijoita JAMIsta sekä SeAmkista ja parikymmentä näytteilleasettajaa.
Jani Takamaa Etelä-Pohjanmaan Yrittäjistä myönsi, että eteläpohjalaisilla yrityksillä on takamatkaa kansainvälisissä rekrytoinneissa esimerkiksi Vaasan seutuun verrattuna.
–Seamkin kansainvälisillä opiskelijoilla on ollut hankaluuksia työharjoittelupaikkojen löytämisessä.
Takamaa itse teki rekrytoinnin jo messujen ensimmäisen tunnin aikana; hän löysi opiskelijan tuottamaan kieliversioita Yrittäjien nettisivulle ja someen sekä yrittäjien infoihin esimerkiksi vastuullisuusteemaan liittyen.
–Tämä harjoittelija vaikuttaa todella pätevältä ja olen iloinen, että voimme näyttää mallia tässä asiassa.
Vistiaho vinkkaa, että myös yhdistykset voisivat hyödyntää kv-opiskelijoiden osaamista tarjoamalla työharjoittelumahdollisuuksia.
–Harjoittelu voi tapahtua osa-aikaisesti tai pätkissäkin.
–Kokemukseni mukaan ne, jotka ovat ottaneet kansainvälisen harjoittelijan, ovat olleet tyytyväisiä. Kynnystä aloittamiseen kuitenkin on. Sitä madaltaaksemme tarjoamme päivän kokeilujaksoa, jolloin yritys ja opiskelija voisivat tutustua toisiinsa ja katsoa, löytyisikö tapoja, jolla voisivat toisiaan hyödyttää. Nämä ovat työntekijöitä, jotka opiskelevat suomalaista tutkintoa eikä haluttaisi päästää heitä käsistä. Moni on halukas jäämään alueelle, mutta jos harjoittelu- ja työpaikkaa ei ole tarjolla, he voivat siirtyä myös ulkomaille.
Kieli on usein este, joko todellinen tai ajateltu.
–Kielen oppiminen vauhdittuu sitä mukaa, mitä enemmän opiskelija on paikallisen yhteisön kanssa tekemisissä.
Evijärvi tarjoaa harjoittelupaikkoja ja ilmaista asuntoa
VAIKKA työvoiman saatavuus ja osaamisen hyödyntäminen ovat avainasia etenkin yrityksille, myös kunnilla on intressi lisätä aktiivista otetta kansainvälisten opiskelijoiden saamiseksi alueelle. Evijärvi ja Soini muun muassa lupaavat kuntaan tulevalle opiskelijalle ilmaisen asunnon työharjoittelujakson ajaksi.
–Kuntana voimme näyttää mallia yrityksille ja rohkaista ottamaan opiskelijoita. Tarjoamme vuoden alusta yhden kalustetun asunnon opiskelijalle harjoittelun ajaksi, mikä mahdollistaa Evijärvelle tulon; kulkeminen voi olla hankalaa ja kahden asunnon pitäminen tulisi liian kalliiksi. Tämä koskee sekä kuntaan että evijärveläiseen yritykseen tulevaa opiskelijaa. Katsotaan sitten tilanteen mukaan, asuntoja voi olla mahdollista tarjota enemmänkin, kertoi kehittäjäkoordinaattori Sanna Kivimäki.
–Meillä on kunnan sivulla hakulomake, johon opiskelija voi jättää tietonsa ja millaista työtä haluaisi tehdä. Kunnan toimialoista koulun keittiö, kirjasto, nuorisotoimi ja sivistyspuolen hallinto ovat ilmaisseet kiinnostuksensa ottaa kansainvälinen opiskelija työharjoitteluun. –Meillä on täällä yritysluettelo mukana, että voimme vinkata kysyjille sopivia yrityksiä. Nyt meille on tullut kyselyjä matkailun ja puutarha-alan opiskelijoilta.
“Vanhemmilta opiskelijoilta löytyy usein syvällistäkin osaamista”
Hannu Ylinen Uudet teknologiat pk-yritysten kehittymisen takana -hankkeesta oli paikalla esittelemässä muun muassa VR-laseja, joilla pääsi tarkastelemaan moottoria virtuaalisesti joka puolelta.
–Opiskelijoissa on paljonkin potentiaalia esimerkiksi yrityksille, jotka miettivät vientiin liittyviä asioita. Heidän osaamistaan voisi hyödyntää verkostojen luomiseen, materiaalien tuottamiseen ja käännöstöihin. Vanhemmilta opiskelijoilta löytyy usein syvällistäkin osaamista ja tietämystä asioista, joista yritys voisi hyötyä.
Ylinen keräsi opiskelijoiden ansioluetteloita, koska on paljon tekemisissä erilaisten yritysten kanssa, joilla on tarvetta uusille osaajille.
–Yritän saattaa yhteen työn ja tekijän.
JokaSafe haluaa tekijöiden tietoisuuteen
EVIJÄRVELÄINEN JokaSafe oli paikalla esittäytymässä opiskelijoille. Viennin parissa työskentelevä Marja Sulkakoski ja myyntiä tekevä Valtteri Sulkakoski kertoivat, että tällä hetkellä tarjolla voisi olla opiskelijoille esimerkiksi selvitys- ja opinnäytetöitä. –Meillä on paljon vientiä muun muassa pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Koko ajan pyritään laajentamaan markkinaa ulkomailla esimerkiksi ammattikalastajien suuntaan, Marja Sulkakoski kertoi.
Lähivuosina voi olla tilanne, että tarvitaan uusia työntekijöitä.
–Kouluttautuneet nuoret usein lähtevät pieniltä paikkakunnilta, joten rekrytoiminen voi olla hankalaa, totesi Valtteri Sulkakoski.
ALAJÄRVEN seurakunta oli paikalla esittelemässä työllistymismahdollisuuksia.
–Meillä on tarjolla keittiö-, puutarha- ja siivoustyötä neljän kunnan alueella, kertoi kiinteistöpäällikkö Ismo Rajala.
–Meille voi tulla myös tekemään erilaisia projekteja ja opinnäytetöitä, vaikkapa viestinnän parissa, jatkoi nuoriso-ohjaaja Kristiina Ebodor.
–Täällä on tosi osaavia ihmisiä. Toivoisin avoimuutta erilaisten työnantajien suunnalta, kielikään ei ole välttämättä se este. Harjoittelupaikat ovat avain, jonka kautta päästään tutustumaan ja löydetään mahdollisesti ne huipputekijät työyhteisöön.
Yrittäjyys tuotiin esille yhtenä vaihtoehtona
PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ Jiuliano Prisada Suomen Yrittäjäopistosta ja kehittämispäällikkö Elina Rantalahti Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelusta kertoivat opiskelijoille yrittämisen mahdollisuuksista.
–Suomessa yrityksen perustaminen on helppoa ja avuksi on mahdollista saada ilmaista tukea, kertoi Prisada.
–Etelä-Pohjanmaa on hyvä alue toimia yrittäjänä, Rantalahti totesi.
Aiheesta virisikin runsaasti keskustelua.
KANSAINVÄLISET REKRYMESSUT järjestivät Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu, SeAMK Maakuntakorkeakoulu, Järviseudun ammatti-instituutti sekä E-P Wiise ry yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin kanssa.
Ammatti-opinnoista lukioon ja kohti yliopistotutkintoa
JAMILLA puutarha-alaa toista vuotta opiskeleva Julia Abramova tuli messuille tutustumaan ihmisiin ja katsomaan, löytyisikö jotain mielenkiintoista.
–Tällaisissa tapahtumissa lisääntyy myös suomalaisen kulttuurin ymmärtäminen.
Abramova löysi harjoittelupaikan helposti alajärveläiseltä marjatilalta.
–Tiedän, että monelle harjoittelupaikan saaminen on ollut vaikeaa. Suomen kielen taito on tärkeä. Täällä alan yrityksiä on melko vähän, ja myös kulkeminen harjoittelupaikkaan voi olla vaikeaa, jos ei ole omaa autoa, hän kertoo haasteista.
Työpaikan löytäminen ei ole tällä hetkellä Abramovan tärkeysjärjestyksessä ylimpänä. Hän aloitti JAMille tultuaan kaksoistutkinnon; lukion jälkeen päämääränä on yliopisto.
–Haluan englannin opettajaksi. Valmistumisen jälkeen voisin hyvin asua Järviseudulla tai vastaavassa paikassa; täällä on mukavan rauhallista, helppoa ja edullista elää etenkin, jos on perhettä.