TIILI on ”luonnontuotteena” ikivanha, keskiajalta peräisin. Punatiili oli kerrostalorakentamisen tärkein rakennusaine 1950-luvulle saakka. Ulkoseinissä käytetty täystiili edellytti 1900-luvun alkupuolella kahden tiilen paksuista seinää, jotta siitä saatiin riittävän lämmöneristävä. Myös kevyempiä tiililaatuja, kuten sahajauhotiiltä valmistettiin esimerkiksi kellarin verhomuurauksiin. Tuoteidea on ilmeisesti tullut Suomeen Ruotsista.
Vistintien varressa sijaitseva Arvo Ylispangarin rakentama ja nykyisin Reijo Ylispangarin omistama talo on tehty sahajauhotiilestä. Siitä huolehtii Veikko Laitila.
–Tiilirakennus on rakennettu ennen Arvon muuttoa Ruotsiin, 1950-luvun alussa. Rakennuksessa on alakerrassa kolme huonetta ja myös yläkerta, joka oli avonainen. Neliöitä on noin 60, kertoo Veikko Laitila.
–Olin Veljekset Ylispangarin tiilitehtaalla Vimpelissä töissä kesäisin ja äitinikin oli siellä, hän kuljetti tiilet pajalle. Pääasiassa veljeksistä Arvo ja Väinö hoitivat tehdasta, Tauno maatilaa. Tiilitehtaalla oli työntekijöitä Luomalta ja Tuomelasta Niemelät. Tiiliä vietiin muun muassa Kokkolaan ja Veteliin: Tunkkarissa oleva vanhainkoti on rakennettu Ylispangarin tiilestä.
Veikko kertoo tarkasti, miten tiilet tehtiin.
–Niitä kutsuttiin sahajauhotiiliksi ja sahajauhon vuoksi ne olivat kevyitä verrattuna normaaleihin tiiliin. ”Taikinamainen tuote” valmistettiin siten, että myllyyn laitettiin vettä, savea, hiekkaa ja sahajauhoa ja se sitten poltettiin. Se katkaistiin rautalangalla, jolloin siitä saatiin harkkomainen. Sen jälkeen tiilet kuivumaan kuivaamoon ja lopulta ne poltettiin uunissa. Yhdelle lavalle laitettiin neljä tiiltä kuivumaan.
Suomalainen savi sisältää paljon rautaa, mistä johtuen tiilen väri on punainen. Mitä korkeampi polttolämpötila (jopa 1000 astetta), sitä syvänpunaisempi tiili.
–Poltettaessa tiilen väri muuttui, mutta väriäkin sinne laitettiin, jotta siitä saatiin punertava väri.
Rakennus on kulttuurihistoriallisesti harvinainen ja hyvin merkittävä, se kertoo tiilirakennusteollisuudesta kehittyneisyydestä ottaen huomioon sääolosuhteet. Kun saven lisäksi tiilimassaan lisätään hiekkaa ja sahanpurua, jotka nekin toimitetaan vain lyhyen matkan päästä tehtaasta, sahanpuru palaa uunissa pois jättäen tiileen huokosia ja parantaen siten tiilen pakkasenkestävyyttä.
Lasse Pippola