Kotoa kotiin 

Vain kestävimmät Svitlanan ruusuista olivat selvinneet hoidotta ennätyskuumasta ja kuivasta kesästä. Kuvituskuva: Pixabay.
Vain kestävimmät Svitlanan ruusuista olivat selvinneet hoidotta ennätyskuumasta ja kuivasta kesästä. Kuvituskuva: Pixabay.

PALATTUANI Ukrainasta Suomeen katsoin tätä maata jo eri silmin, eri näkökulmasta – Suomesta tuli myös isänmaa. Kun kävin ensimmäistä kertaa Suomessa 27 kuukautta sitten, maa yllätti minut arkkitehtuurilla, joka oli täysin erilainen kuin mihin olin tottunut. Nyt itselleni yllättäen lähdin kotoa ja tällä kertaa en mennyt tuntemattomaan, vaan menin kotiin ja yllätyin tunteistani, en uskonut, että sellaista voisi tapahtua.  

Suomi tervehti minua viileänä ja vehreänä. Ukrainassa, alueellani, on tänä vuonna kova kuivuus. Asiantuntijoiden mukaan sademäärä on pienin sitten vuoden 1945. Yksi sade oli huhtikuussa, toinen kesäkuussa ja siinä kaikki tähän päivään asti. Alueella jatkuu sekä ilmakehän (heikosta erittäin voimakkaaseen) että maaperän (pääosin erittäin vahvaan) kuivuus. Tämän vuoden kesä Poltavan alueella oli kuivin viimeiseen 100 havaintovuoteen. Huhtikuusta lokakuuhun lämpötila on yöllä 18–23°С, päivällä 29–34°С.  

Nyt on myöhäisten satojen kypsymisen aika, tattari ja hirssi korjataan. Kuivuus vaikutti negatiivisesti kaikkien maatalouskasvien satoon. Samaan aikaan maaperän valmistelun olosuhteet talvikasvien kylvöä varten ovat alueella epäsuotuisat. Myös ruusuni, joista kirjoitin jo aikaisemmissa artikkeleissa, kärsivät pahasti kuivuudesta. Yli 300 ruusupensaasta, jotka kasvoivat pihallani ennen lähtöä, jäi jäljelle 38 kestävintä pensasta. Omasta kokemuksestani voin tänään nimetä kestävimmät ruusulajikkeet, jotka eivät tarvitse kastelua, lannoitusta, talven suojaa ja muuta hoitoa ollenkaan. 

KOSKA Ukrainan yläpuolella oleva ilmatila suljettiin siviili-ilmailulta 24.2.2022 täysimittaisen sodan ja Venäjän hyökkäyksen Ukrainan alueelle vuoksi, matkustin bussilla kolme päivää. Matka oli vaikea, mutta totuin etsimään positiivista kaikessa. Ukrainassa nimittäin linja-autokuljetukset, sekä kotimaan että kansainväliset mukavilla busseilla, kehittyvät nopeasti. Ennen sotaa emme voineet kuvitella linja-autoja, joissa oli “Starlink”-satelliittijärjestelmä asennettuna vakaata Internetiä varten. Mielestäni nykyaikaisessa elämämme todellisuudessa Internet-kommunikaatio rakkaiden kanssa on erittäin tärkeää. Myöhemmin, turvallisuustilanteesta riippuen, siviililentoliikenne palautuu varmasti Ukrainaan.  

Ensimmäisenä päivänä kotona Ukrainassa söin Poltava-nyytit lihatäytteellä ja sienikastikkeella. Niitä syödään pääruokana tai lisäkkeenä erilaisiin keittoihin ja borssseihin. Olen syönyt niitä useaan otteeseen pääruokana. Ensimmäisenä päivänä Suomessa söin pääruoaksi kermaista lohikeittoa useaan otteeseen. Ukrainassa ikävöin Suomea, Suomessa Ukrainaa. 

Svitlana Zubenko 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti