NORDKALKIN tehtaan läheisyyteen Kalkkitehtaantien reunalle on noussut syksyn aikana näkötorni, josta kalkkilouhos avautuu katsojan eteen koko komeudessaan. Hankkeen takana on Hallapuron kyläyhdistys, joka sai kunnalta kylien kehittämisrahaa näkötornin tarvikkeiden hankkimiseen. Sysäyksenä rakennusprojektille oli Kraatterijärvi Geopark -hanke, joka nostaa esille alueen ainutlaatuista geologiaa – myös kalkkikiviesiintymää, joka on tuonut leipää monen kyläläisen ja lähistöllä asuvan pöytään. Aikoinaan kalkkia on poltettu kalkkiuuneissa, sittemmin toiminta on koneellistettu.
–Kaivostoiminta käynnistyi tässä vuonna 1966, kertoo tehtaalla nykyisin työskentelevä Paulus Mustajärvi. Hän on myös yksi aktiiveista, jotka ovat suunnitelleet hanketta ja ollut rakentamassa näkötornia.
Rakennustöitä on tehty neljän hengen porukalla, johon kuuluvat Mustajärven lisäksi Jari Ylinen, Pekka Metsälä ja Lauri Latvala.
Muilla Nordkalkin louhoksilla näköalapaikat jo olikin, joten yritys oli myötämielinen tornin rakentamiseen. Nyt louhoksen maisemaa pääsee ihastelemaan luvallisesti.
–Nordkalk tarjosi paikan sekä sponssasi tornin alle mursketta ja kaivuutöitä, Mustajärvi kertoo.
–Lisäksi Vimpelin Voima sponsoroi lahjoittamalla vanhoja puhelintolppia pylväiksi ja Nuolikosken Pauli ajoi ne tänne kökällä, jatkaa Pekka Metsälä.
Näköalapaikka viimeistellään lähitulevaisuudessa
Myöhemmin näkötornin luokse tulee parempi parkkipaikka ja uusi turva-aita Nordkalkin toimesta, ja kyläyhdistys aikoo vielä siistiä ympäristön aluetta. Paikalle tulee kunnan toimesta kyltitys. Samalla pyöräilyvihkolaatikon paikka siirtyy tehtaan risteyksestä näköalapaikan luo, mikä lisää turvallisuutta.
–Toivottavasti väkeä kävisi täällä katselemassa paikkoja ja arvostelu jäisi sikseen, naurahtaa Ylinen.
–Näin syksyllä tämä alue onkin komeimmillaan, Metsälä jatkaa.
Mustajärvi arvelee, että tehtaan vieressä kaivoksen pohja on noin 40 metriä tehtaan perustuksia alempana. Kaivoksen alue tehtaan ympärillä on noin 20 hehtaaria, lisäksi Westerbackan louhoksella tuotetaan maanparannuskalkkia.
Kalkki on tuonut leivän melkein koko kylälle
NORDKALK on ollut iso työnantaja, jolla ”melkein kaikki hallapurolaiset” ovat olleet takavuosina töissä – joko suoraan tai välillisesti. Enimmillään kaivoksella ja kalkkitehtaalla työskenteli 14 henkilöä, nykyisin Hallapuron yksikkö työllistää kolme kaivoksella ja yhteensä viisi.
–Aiempina vuosikymmeninä esimerkiksi tavaran kuljettaminen työllisti lähes loputtoman ringin autoilijoita, Metsälä toteaa.
–Tälläkin hetkellä tehdas pyörii lähes kokonaan hallapurolaisten voimin, jatkaa Jari Ylinen.
Hänen isänsä ajoi kalkkia ja levitti sitä maakunnan pelloille. Vaikka Ylinen ei niin tarkkaan Hallapuron kalkkitehtaan alkuaikoja muistakaan, yksi huomio nousee louhosta katsellessa.
–On tästä aika paljon tavaraa sen jälkeen viety, kun tehdas aloitti toiminnan.
KYLÄYHDISTYKSELLÄ on käynnissä myös toinen projekti, Hallapurolla sijaitsevan kalkkiuunin sekä tervahautojen ympäristön raivaus ja perille vievän tien parantaminen. Tavoite on, että niihin pääsisi tutustumaan helposti ja mukavasti ensi kesän aikana. Kohteisiin on tulossa Geoparkin myötä opasteet ja kyltitys.