Perunannostoloma 

Perunannostoa entisaikaan. Kuva Pekka Kyytinen, museovirasto.
Perunannostoa entisaikaan. Kuva Pekka Kyytinen, museovirasto.

KOULUISSA alettiin kohta sodan jälkeen 40-luvulla pitää syksyisin muutaman päivän tai viikonkin lomia, jotta lapset ”pääsevät” auttamaan perunanostossa. Tuolloin ei vielä tunnettu käsitettä lapsityövoima, vaan lapset laitettiin töihin heti, kun he vain siihen kykenivät. Perinteisiä lasten töitä oli esimerkiksi karjan kaitseminen ja muistan, kuinka edesmennyt tätini kertoi paimenessa olon olleen maailman pitkästyttävin työ. Perunan istutus ja nosto olivat myös oikein sopivia hommia lapsille. Hyvin muistan 60-luvulta, kun isä hevosen vetämällä sahralla teki perunavakoa, jonne me lapset sitten tiputtelimme siemenperunoita tarkasti määrävälein.  

Syksyllä perunapenkit sitten avattiin hevosvetoisella koneella, joka sinkosi perunat esille penkeistä helposti noukittaviksi. Perunat noukittiin sankoihin tai pieniin pärekoreihin eli kopsiin ja kaadettiin niistä ohuista rimoista tehtyihin perunalaatikoihin. Joskus perunat kasattiin kasoihin eli kopareisiin ja säilöttiin niissä talven yli. Perunnosto tehtiin tuolloin usein talkoilla eli kertarysäyksellä nostettiin isolla porukalla aina yhden talon perunat ja sitten siirryttiin seuraavaan taloon. 

Koulua pidettiin myös lauantaisin aina vuoteen 1971, jolloin kouluviikko muutettiin viisipäiväiseksi. Syysloma vakiintui myös pikkuhiljaa viikon mittaiseksi ja se porrastettiin niin, että loma oli etelän kouluissa aikaisemmin kuin pohjoisen kouluissa. Tilanne muuttui myös perunannoston suhteen, kun maatalous koneellistui ja isotkin perunaviljelykset voitiin nostaa vain muutaman työntekijän avulla nopeasti ja tehokkaasti. Joillakin tiloilla perunaa alettiin viljellä teollisesti ja monet tilat istuttivat vain pienen pellon ruokaperunaa omiksi tarpeiksi. 

Nykyisin puhutaan vain syyslomasta, joskin kaupunkeihin opiskelemaan lähteneet saattavat kutsua sitä karvalakkilomaksi, joka nimi tulee siitä, kun lähdetään kotipuoleen hakemaan karvalakki talven viimoja vastaan. Lapsiperheissä vanhemmatkin järjestävät usein itselleen loman samaan aikaan, jotta koko perhe voi harrastaa ja viettää aikaa yhdessä. Olin itsekin opetushommissa monet vuodet ja pakko tunnustaa, että syyslomaa aina odotettiin hartaasti ja laskettiin montako aamua on jäljellä ennen tervetullutta taukoa lukukauteen. Rentoa ja virkistävää syyslomaa kaikille, ja sitten voikin alkaa odottaa joululomaa. 

Heikki Salmela 

Kurkista menneille vuosikymmenille myös näiden juttujen myötä

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti