ITALIALAISET Liceo Classico Statale F. Vivona -koulun Erasmus+ vaihto-oppilaat vierailivat Lappajärven Geolukiossa 2.–4. lokakuuta tutustuen lukion toimintaan ja lähialueen geologisiin nähtävyyksiin. 12 oppilaan ja kahden opettajan seurueelle oli suunniteltu viikon ajalle monipuolisesti ohjelmaa luonnon, Geoparkin ja hyvinvoinnin teemojen pohjalta.
–Alun perin italialaisten piti olla täällä jo maanantaina, ja ohjelmaa oli suunniteltu viidelle päivälle, mutta lentojen kanssa oli ongelmia, eivätkä he päässeet Suomeen ennen tiistaita, kertoo hankkeessa mukana ollut lukion englannin kielen opettaja Arja Andersson.
Tiiviiseen kolmen päivän ohjelmaan kuului muun muassa vierailut Evijärven Uittomies-reitillä, Alajärven Pyhävuorella ja Vimpelin Lakeaharjulla. Vieraille esiteltiin myös paikallisia elintarvike- ja hyvinvointituotteita kuten turve- ja savihoitoja, hunajaa, sieniä ja marjoja. Ohjelmassa oli myös saunomista, iltanuotio, ruoan laittamista paikallisesta kalasta ja monitaiteellinen luontotyöpaja. Pyhävuorelle oppilaiden mukaan lähti geologi Teemu Öhman kertomaan järven synnystä ja maaperästä. Vuorelta otettiin maaperä- ja kivinäytteitä, joita tutkittiin myöhemmin koululla.
–Yhteys koulujen välillä löytyi luontevasti luonnosta. Heillä on tiedepainotteinen lukio ja geothermal-alue, jossa on kuumia lähteitä ja jonka geotermistä energiaa he hyödyntävät. Meidän oppilaamme pääsevät tutustumaan alueeseen toukokuussa.
TERVETULIAISPÄIVÄNÄ lukion auditoriossa pulputti iloinen suomen-, italian- ja englanninkielinen puheensorina. Juhlallisuuksien ja koulun esittelyn lisäksi oppilaille oli järjestetty erilaisia ryhmäytymis- ja tutustumisleikkejä, joita ohjasivat opettajat Arja Andersson ja Anniina Jeshoi. Suomalais- ja italialaisnuoret olivat tutustuneet toisiinsa etätapaamisen ja viestien välityksellä, joten kommunikointi ja ystävystyminen oli vauhdikasta ja välitöntä. Puolin ja toisin opeteltiin kieltä ja ääntämistä.
–Matka oli pitkä, tulimme lentäen, junalla ja bussilla ja olimme isäntäperheessä perillä iltamyöhään. Täällä on pimeää, kylmää ja hiljaisempaa kuin Italiassa. Perheeseen oli helppo mennä, kun olimme tutustuneet jo aiemmin videotapaamisessa ja viestien välityksellä. Viikon ohjelma vaikuttaa hyvältä, paljon ollaan ulkona, summaa Christina, yksi italialaisista oppilaista.
–Tätä on odotettu kovasti. Italian kulttuuriin tutustuminen kiinnostaa. On myös mukava näyttää heille Suomea. Parasta on kuitenkin, kun saa uusia kavereita, pohtivat Lappajärven lukion oppilaat Silja Saari, Fanni Autio ja Vilma Viinamäki.
–Tämä on ollut pitkä prosessi. Idea vaihdolle syntyi puolitoista vuotta sitten, kun tapasimme
Strasbourgissa Euroscola-päivässä italialaisen koulun opettajia. Palattuamme otimme heihin yhteyttä ja aloitimme suunnittelun. Hankehakemus jätettiin keväällä ja kesällä tuli tieto, että se on mennyt läpi. Kesälomien vuoksi vasta syyskuussa saatiin varmistettua vaihtoviikkojen ajankohta. Ne oppilaat, jotka nyt toimivat italialaisille isäntinä ja emäntinä, lähtevät toukokuussa Italiaan, kertoo hankkeessa mukana ollut lukion opinto-ohjaaja Piia Kivinen.
Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan ja urheilun vaihto-opiskelijaohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on muun muassa tukea ihmisten koulutuksellista ja henkilökohtaista kasvua, edistää kestävää kasvua ja työllisyyttä sekä vahvistaa eurooppalaista identiteettiä ja aktiivista kansalaisuutta. Ohjelman painopisteinä ovat osallisuus ja moninaisuus, digitaalisuus, ympäristövastuullisuus sekä aktiviinen kansalaisuus (Lähde: Opetushallitus). *tekstiä päivitetty 8.10.2024 klo 8.20