Syksyä ilmassa 

Sami Alasara. Arkistokuva.
Sami Alasara. Arkistokuva.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

KESÄN lämpö ja aurinko ovat laskeneet jo taivaanrannan taakse ja pienet kesäiset lepotauot arjen askareista ovat haihtuneet muistoina kohti ensi kesää. Meillä kunta-alalla varmana syksyn merkkinä voinee pitää, kun kalenterit ovat alkaneet täyttyä äärimmilleen ja arjen hektisyys valtaa alaa. 

Syksy on täynnä työtä ja tempoa, niin huolia kuin mahdollisuuksia ja loputtomia palavereita, jotta kunta voisi palvella kuntalaisia ja huolehtia sille kuuluvista velvollisuuksista sekä velvoitteista. 

Mielenkiintoinen uusi syksy on tiedossa, koska valtiontalous kurittaa myös meitä kuntia ja monet talouteemme vaikuttavat asiat ovat jo ennestäänkin heikentäneet kuntiemme pelivaraa. 

Mielestäni erityisen huolestuttavaa on se, että kuntaliiton Talousbarometriin vastanneista talousjohtajista noin 40 prosenttia arvioi kuntansa talouden tilan tällä hetkellä huonoksi tai erittäin huonoksi. Vain neljä kuntaa kyselyyn vastanneista 210 kunnasta arvioi taloutensa tällä hetkellä erittäin hyväksi. Tämä kertoo nyt laajemmasta kunta-alan pahenevasta ahdingosta, johon ei ole pelkästään yksittäistä syytä, vaan kasauma monenlaisia syitä.  

Tämän historiallisen Sote-uudistuksen varjossa kuntien kustannukset näyttävät kasvavan voimakkaasti ja lisäksi maailman talouden kasvu on muutenkin takkuillut jo pidempään, jonka syitä voidaan hakea hyvin laajalta skaalalta korkojen noususta – Ukrainan sotaan. 

Lappajärvellä ei myöskään voi sanoa, että ei olisi syytä minkäänlaiseen huoleen. Me tiedostamme vallitsevan tilanteen ja sen haasteet, vaikka taloutemme ei kokomaan mittakaavalla ole vielä tarkkailuluokka tasoa. Joudumme kuitenkin ponnistelemaan sen ylijäämäisenä pitämisen kanssa ja hyödyntämään koko keinovalikoimaamme. 

Mainos

EDELLÄ mainittujen asioiden lisäksi meitä kuntatalouden puolelta tietenkin rasittaa kunnanväkilukuun suhteutettuna suhteellisen ikääntyvä väestö ja laskevan väestöennusteen haasteet, verotulojen ja valtionosuuksien pieneneminen ja niin edelleen. 

Lappajärven on kuitenkin katsottava jo sarastavaan, valoisampaan tulevaisuuteen, ja tehtävä joka päivä töitä sen eteen, että olisimme nyt ja jatkossakin koko elämän kokoinen ja elämää palveleva kunta. Se tarkoittaa myös, että me emme voi pysäyttää kehitystä, emmekä kehityksen mukana tuomia investointeja, joilla kuntastrategiamme visiota ja missiota viedään eteenpäin. Meillä on kunnianhimoisia suunnitelmia, ja uskon vahvasti siihen, että Lappajärven kunta on valinnut kuntastrategian, jonka ohjaamana meillä on selkeä suunta ja tavoite. Uskon myös, että meillä on kykyä ja tarmoa tavoittaa se, sekä ennen kaikkea yhteistyössä muiden kuntien, yhteisöjen, toimijoiden, sekä yrittäjien ja kuntalaisten kanssa olla se koko elämän kokoinen asuinkunta Euroopan suurimman kraatterijärven rannalla. 

Mukavaa ja raikasta syksyä kaikille toivottaen, 

Sami Alasara 

Kunnanjohtaja 

Lappajärvi  

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti