Lukijan mielipideartikkeli:

Kotiin Kauhavalle

Kauhavan kaupungin maahanmuuttostrategia oli kaupungin kotisivuilla kommentoitavana. Se oli teknisesti hyvin laadittu ja monipuolinen. Käytännön toteutus ja rahoitus puolestaan herätti paljon kysymyksiä. Maahanmuutto on näkyvästi esillä jokapäiväisessä elämässämme. Katukuvassa vaihtuvat erilaiset, uudet ihmiset, jotka etsivät kotiaan.

Kauhavan Kokoomusnaiset keskustelivat vilkkaasti maahanmuuton erilaisista haasteista. Jokainen maahanmuuttaja on omalla taustallaan. He ovat tulleet maahan erilaisista olosuhteista, kuten esimerkiksi pakolaisina, sotaa paenneina ukrainalaisina, työnperäisinä maahanmuuttajina tai vieraan vallan välineellistetyn maahanmuuton uhreina. Heille kaikille tulee olla oma kotouttamispolku, joka on hyvinkin erilainen. Miten kotouttaminen tapahtuu käytännössä? Suomen kielen ja toimintatapojen opetus on avainasemassa, jotta sopeutuminen uuteen yhteiskuntaan on mahdollista. Lisäksi tarvitaan oma sitoutuminen, ettei opetus valu hukkaan.

Kauhavalla sijaitseva vastaanottokeskus tuo meille ihmisiä, jotka sijoittuvat muualle maahan. He erottuvat selvästi katukuvassamme. Löytyykö heidän joukostaan kotoutettavia kaupungin maahanmuuttostrategian mukaan vai muuttavatko hyvin pian muualle?

Maahanmuuttostrategia velvoittaa kaupunkia moniin erilaisiin toimenpiteisiin, jotka kaikki ovat perusteltuja. Mutta miten nämä rahoitetaan tämänhetkisessä taloudellisessa tilanteessa? Riittääkö valtiolta saatu tuki? Ovatko rahat korvamerkittyjä vai hukkuvatko ne pohjattomiin investointeihin? Kotouttamisen onnistuminen näkyy vasta vuosien kuluttua.

Mainos

Lisäksi pohdittiin työperäistä maahanmuuttoa. Miten on mahdollista, että samalla kertaa sekä työttömyys että työvoimapula lisääntyvät. Osaava työntekijä otetaan kiitollisuudella vastaan ja erityisesti vanhustenhuollossa näkyy maahanmuuttajien kulttuuriperäinen kunnioitus ikäihmisiä kohtaan.

Kauhavan Kokoomusnaiset toivovat kauniiden sanojen näkyvän tekoina myös maahanmuutossa.

Kauhavan Kokoomusnaiset ry

Jätä kommentti