Uskon päämäärä 

Heino Tervanen. Arkistokuva.
Heino Tervanen. Arkistokuva.
Julkaistu:
Aihe:

USKON päämäärä kuvataan (1. Piet.) näin: Uskon päämäärä on sielujenne pelastus. Jeesus ei tullut pelastamaan syntiin langennutta lihaa ja verta, vaan sielun siitä ruumiista, josta kerran oli tullut elävä sielu.  

Sielulle voidaan tarjota monenlaista ravintoa. Yksi ehkä yleisin tapa on koota mahdollisimman paljon tämän maailman aarteita kuten raha ja tavara. Tästä on muistutus kaikille: ei mikään usko tästä varjele, jos on taipumusta maalliseen ahneuteen. Varoittavia esimerkkejä löytyy Raamatusta. Juudas Iskariot kompastui rahaan, se oli hänelle tärkeämpi kun Jeesus. Ananias ja Safira myivät maatilansa, mutta kätkivät osan rahoista itselleen ja kuolema pääsi käsiksi heidän elämäänsä. Jeesus itse sanoo: “Mahdotonta on palvella kahta herraa,” koska tämän maailman aarteet kuuluu saatanalle, joka sanoi Jeesukselle (Matt. 4): “Tämän kaiken minä annan sinulle, jos kumarrat minua”.  

Jokaisen on itse päätettävä, onko maallinen hyvinvointi tärkeämpi kun taivaallinen hyvinvointi. Lisää todisteita (Luuk. 12:19) Sitten sanon itselleni: “Sieluni, nyt sinulla on varastossa paljon hyvää moneksi vuodeksi lepää, syö juo ja iloitse”. Ehdottomasti yleisin ravinto on juuri tämä sielulle. Tuntuu että sielulla on kova “ruokahalu” kun ei millään tule kylläiseksi. Saiko sielu sitten “ruokamyrkytyksen” kun alkoi voimaan yhtäkkiä huonosti?” 

Mutta Jumala sanoi hänelle: “Sinä mieletön, ensi yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta pois. Kenelle joutuu sitten se kaikki, mitä olet hankkinut?” (Luuk.12:19) Siinä vasta pulma. Sielun ravinto oli nyt syömäkelvotonta pilaantunutta ja haisi jo mädälle. Miksi tyytyä tällaiseen, kun parempaakin sielun ravintoa on tarjolla. (Joh. 6): “Minä olen taivaasta tullut elämän leipä, joka antaa maailmalle elämän. Joka tätä leipää syö ei koskaan ole nälissään. Joka juo tätä elämän vettä ei koskaan ole janoissaan.” (Matt. 16:26) “Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi sielulleen vahingon”? Tai mitä voi ihminen antaa sielunsa lunnaiksi?  

Jeesus oli hetkeä aikaisemmin puhunut opetuslapsille. Nyt hän puhui fariseuksille. Fariseukset ivasivat Jeesusta siitä, että hän puuttui heidän rahanahneuteensa, joka heidän mielestään oli Jumalan siunausta. Luukkaan mukaan Jeesus kertoo sen näin: “Oli rikas mies, joka pukeutui purppuraan ja hienoon pellavaan ja vietti iloista ja tyytyväistä elämää loisteliaasti päivästä toiseen. Tuskin miehelle edes tuli mieleen, että pian tämä elämä on ohi ja päättyy. Mies ei lainkaan ottanut huomioon, että on kuolleitten ylösnousemus ja tuomio. Sitten tuli karu totuus. Jae 24: “Isä Aabraham armahda minua ja lähetä Lasarus tuomaan vettä sormensa päällä, sillä minulla on kova tuska tässä liekissä.” Ei sekään enää onnistunut. 

Jeesus näki tämän kaiken ollessaan Getsemanessa ennen kiinni ottamista (Matt. 26:38) Silloin hän sanoi opetuslapsille: “Minun sieluni on syvästi murheellinen” ja hän alkoi murehtia ja tulla tuskaan synnin vuoksi, jonka hän nyt itse joutui kokemaan. Hän kantoi meidän syntimme ruumiissaan ristinpuulle.  

SALLITAANKO yksi kysymys? Oletko antanut Jeesukselle luvan kantaa sinun syntisi ristinpuulle ja ilmaissut tahtosi julkisesti ihmisten ja Jumalan edessä? Jeesus luopui kaikesta, ihan kaikesta. Hän tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon. Jeesus puhui opetuslapsilleen (Luuk. 14:33): “Niin ei myös teistä yksikään, joka ei luovu kaikesta mitä hänellä on, voi olla minun opetuslapseni.” Eräs nuorimies itsevarmasti lupasi seurata Jeesusta “minne sinä ikinä menet” eikä ollut ollenkaan varma tämän jälkeen pystyykö hän luopumaan kaikesta. “Se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään”. Tämän portin saranat ei paljon kulu, koska Jeesus sanoo: “Harvat ovat, jotka siitä sisälle menevät.” Siitä sopii vaan juuri ja juuri itse. Kovin suuria maallisia aarteita siitä ei saa läpi. Jeesus sanoo (Joh. 10:10): Varas ei tullut muuta kuin varastamaan tuhoamaan ja tappamaan. Minä olen tullut siksi, että teillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys. Lupaus kattaa tämän ja tulevan elämän. Jeesuksella on enemmän annettavaa, mitä tämän maailman haljenneilta kaivoilta saa. 

Heino Tervanen 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi