Jäädäänkö odottamaan Maailman Kuutiota? 

Aino Alppinen. Arkistokuva.
Aino Alppinen. Arkistokuva.

LAPPAJÄRVELLÄ on vuosina 2021–24 eli neljänä kesänä ollut monenlaista näyttelytoimintaa, toimijoina Kulttuuriyhdistys Karikko ry sekä kunta yhteistyössä Nelimarkka-museon kanssa. Aiheet ovat vaihdelleet, ja näyttelyt ovat olleet vuodesta toiseen suosittuja. Kävijöitä on ollut sekä paikkakunnalta, että erityisesti turisteja alueen ulkopuolelta. 

Taide- ja kulttuurikeskus Onnintupa -hankkeen aikana vuosina 2021–22 Onnintuvalla oli esillä kahdeksan taidenäyttelyä, joissa kävijöitä 1 702. Kesän 2023 Broms-näyttelyssä kävi 750 henkilöä ja kuluneen kesän Aarne Annolan kokoelmanäyttelyssä 445 henkilöä. Annolan näyttelyn kävijämäärää todennäköisesti verotti Kivitipun keväällä tapahtunut sulkeminen. 

Näyttelypaikkana Onnintupa on varsinkin Kivitipun toiminnassa ollessa osoittautunut hyväksi näyttelypaikaksi. Nyt kunta on ilmeisesti siirtämässä Onnintuvan muuhun käyttöön. 

JATKOSUUNNITELMISSA näyttelytilaksi tarjotaan Heikki Mäkipään mukaan Maailman Kuutiota, joka ”yhdistää taiteen, tieteen ja teknologian”. Uudenlaisessa kokemuksessa ”sisällöt yhdistyvät monipuoliseen eri taiteenalojen tapahtumien tarjontaan”. Suunnitteilla on tulevina vuosina 450 neliötä tilaa, jossa on mahdollisuus tarjota erilaisia taidekokemuksia runon lausunnasta jazz-konsertteihin. Lisäksi rakennuksen neljännessä kerroksessa on 40, 60 ja 90 neliömetrin ”erillisiä tiloja vierailevia näyttelyitä varten. Niissä pyritään tarjoamaan paikallista kulttuuria/taidetta kv-foorumille, koska eittämättä Kuution asiakaskunta on myös kansainvälistä kotimaisuuden lisäksi” (sitaatit Heikki Mäkipäältä). 

On erinomainen asia, että kulttuuri ja taide on otettu näin hyvin huomioon tulevan Maailman Kuution suunnitelmissa.  

Julkisuudessa on toistuvasti kiinnitetty huomiota siihen, että kulttuuriin käytettävästä rahasta leikataan budjettivajeen kattamiseksi. On erinomaista huomata, että Lappajärvellä halutaan panostaa kulttuurin eri aloihin runon lausunnasta jazz-musiikkiin.  

Helsingin Sanomien elokuun lopun pääkirjoitus totesi: ”Kulttuurin todellinen arvo on siinä, miten se jäsentää todellisuutta luomalla siihen merkityksiä – tapahtuu se sitten sanoin, kuvin, sävelin, liikkein tai muin keinoin. Kulttuuri-ihmiset kuvittelivat kerran todeksi sellaisenkin ajatuksen kuin suomalaisuus. Se työ jatkuu tässäkin ajassa.” (HS 31.8.2024) 

MAAILMAN KUUTIO on olemassa vasta rohkeissa suunnitelmissa, eikä aikataulusta, saati rahasta ole tietoa ainakaan kolumnistilla. Kun suunnitelmaa toteutetaan, taidetta koskevat osiot ovat ehkä ne, joista ensinnä höylätään. Keskeisellä paikalla asiantuntevasti järjestetyt kuvataidenäyttelyt ovat todistettavasti houkutelleet paikallisten lisäksi myös turisteja. Onko Lappajärvellä varaa – edes tilapäisesti tai muutamiksi vuosiksi – luopua tällaisesta ulkokuntalaisiakin kiinnostavasta toiminnasta, jota halutaan tulla katsomaan joka vuosi uudelleen? 

Aino Alppinen 

Aiheesta julkaistua

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi